Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Abam bersama rombongan cik Kiah kat Tan Son Nhat International Airport kat Ho Chi Minh City..

Assalamualaikum hi korang..
Trip untuk personal shopper abam kat Ho Chi Minh Vietnam, tak sampai pun lagi 2 minggu. Abam akan ke sana pada 7hb Februari sehingga 9hb Februari 2018. Trip kali ni agak pendek sket, hanya 2 jer berbanding trip sebelum ni sehingga 4 hari.

Memandangkan abam dah beberapa kali ke Ho Chi Minh, jadi abam nak berkongsi tips untuk korang nak pegi shopping kat sana.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

1. Sebelum pegi ke Ho Chi Minh, antara paling utama korang kena buat adalah booking hotel. Korang cari hotel lah hotel yang ada kat area District 1 atau area Kg Malaysia. Abam sarankan kat kawasan ni sebab ramai orang dari Malaysia stay dan shopping kat sini. Kat area sini nak dapafkan makanan halal pun senang. Antara hotel yang korang boleh booking siap-siap secara online ialah Xavier Hotel, Saigon Pink 2, Gia Huy Hotel, Blessing Hotel, Alagon Western Hotel, Cat Hotel,Queen Central Hotel. Untuk memudahkan, korang boleh gunakan www.booking.com atau www.traveloka.com untuk booking.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Ben Than Market
Sumber ilove-vietnam.blogspot
Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Sekitar kawasan Kg Malaysia

2. Masa abam pegi sana, abam dah prepare 3 jenis matawang. USD, Ringgit & Dong. Untuk shopping kat area Ben Than Market, pasar malam & kedai-kedai sekitar Kg Malaysia, korang boleh gunakan Ringgit Malaysia atau Dong. USD ni korang boleh gunakan untuk bayar hotel atau time sesak nak tukarkan ke Dong tu boleh dapat nilai yang tinggi sket. Tapi jangan bimbang kalau korang datang shopping kat area Kg Malaysia & Ben Thant Market ni, kebanyakan kedai terima Ringgit Malaysia.

Kat sana kalau korang tersiok shopping ke sampai duit cash tak cukup, korang boleh gunakan ATM mesin yang ada dalam Ben Thant Market. Tapi pastikan korang terlebih dulu dah set kan untuk pengeluaran antarabangsa. Caj sebanyak Rm13 akan dikenakan untuk setiap pengeluaran.

3. Masa hari pertama, jangan terlalu ghairah nak terus shopping. Pegi servey dulu. Bandingkan harga. Masuk hari ke dua baru start shopping. Masa nak beli pun jangan terus terima harga yang penjual bagi. Cuba minta kurangkan sehingga korang rasa barang yang korang nak beli tu memang logik harga nya. Contoh lah, katakan korang nak beli tshirt yang tulis Visit Vietnam tu. Biasanya diorang bagi harga antara Rm12-Rm15 sehelai. Cuba minta kurangkan sampai bawah Rm10.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Masing-masing sibuk pilih lace untuk customer yang order..

Ada peniaga kat sana yang percaya konsep “pecah telur”. Maksudnya kalau korang ni pelanggan yang terawal, mungkin rezeki korang akan dapat harga special dari peniaga tadi. Jadi shopping lah masa diorang baru buka kedai tu.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Pasar malam bermula jam 8 malam, dekat jer area Kg Malaysia dan Ben Than Market

4. Berhati-hati dengan penjual kacang, penjual kelapa dan tukang cuci/gilap kasut. Diorang biasanya suka paksa kita beli. Untuk yang cuci kasut ni abam dah 2, 3 diorang siap paksa ambik servis diorang. Tektiknya, diorang akan ofer yang murah kemudia bila kita dah terima, lepas dia akan caj mahal dengan kita. Kalau diorang approch korang, tolak request diorang dengan tegas. Kalau diorang follow, paksa jugak..korang masuk jer ke kedai atau restoran.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Makan kongsi ramai-ramai camni lebih jimat

5. Kalau korang stay atau shopping berdekatan Ben Than Market dan Kg Malaysia, korang jangan risau takut susah nak cari makan. Kat sini korang boleh cuba makanan kat kedai Haji Osman, Hajah Aisyah, Hj Basiroh. Terus terang abam bagitau harga agak sedikit mahal. Nasi goreng atau sepinggan mee ke, harga dalam Rm10 camtu.

6. Kalau korang nak jimat, korang boleh bawa makanan segera macam megi ke, lauk segera ke.. bawa jer travel rice cooker yang kecik tu, masak kat bilik. Boleh servey travel rice cooker ni kat www.shoppee.com. Harga dalam Rm44-Rm60 sahaja.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

7. Kalau dah kat area Kg Malaysia ada orang jual kopi ais atas motor atau tepi-tepi kedai. Kopi ais kat sini memng terbaik, rasa memang kaw punya.. Harga dalam RM3.00 je satu cup panjang. Antara abam akan buat entri khas untuk street food kat sekitar Kg Malaysia pulak ya..

8. Kat sini kalau korang yang jenis kaki shopping kain lace, shawl, beg ke..memang rambang mata. Dah lah harga murah, kualiti memang terbaik kalau pandai cari tempatnya. Contoh kain lace yang dijual kat butik-butik besar kat Kuala Lumpur, kat sana korang boleh dengan harga yang lebih murah.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Kat salah satu kedai yang menjual kain lace di Ben Than Market

9. Kat sana, kalau korang beli kain lace, korang boleh terus tempah jahit kat kedai tadi. Bagitau jer design apa korang nak buat. Cuma pastikan korang kena tempah dihari pertama/kedua korang kat sana. Supaya kalau lah ada nak betulkan, mungkin ketat ke atau nak longgarkan sikit, korang masih ada masa nak minta tailor betulkan. Harga tempahan antara Rm80-Rm120 bergantung kepada kedai & design baju korang nak buat.

10. Pastikan korang periksa betul-betul ukuran kain yang dipotong oleh kedai. Pastikan ukuran sama seperti yang korang minta. Ada kedai yang bagi servis hantar barang yang korang beli terus ke hotel. Ini pun korang mesti pastikan barangan korang cukup & betul masa di kedai lagi. Kalau kedai tu dekat dengan hotel, pegi lah bawa balik sendiri. Lebih selamat.

11. Kalau korang pertama kali ke Vietnam ni, mesti keliru pasal lalu lintas kat sana. Kat Vietnam ni diorang left hand drive. Kalau nak melntas jalan, kena berhati-hati sebab banyak motosikal yang suka meyelit dicelah-celah kereta.

12. Untuk kaum perempuan, masa nak jalan-jalan tu kena berhati-hati sebab taku yang meragut nanti.

13.  Kat sini kalau korang nak gunakan teksi, boleh gunakan perkhidmatan dari syarikat Vinasun atau Mai Linh Taxi. Kalau korang nak beli sim card, boleh beli masa korang kat airport. Abam selalu beli line VinaPhone, ambik pakej unlimited data, Rm50 sahaja.

14. Kat sini, selain dari lace, kain..korang boleh beli tudung/shawl berjenama terkenal yang ada kat Malaysia macam Nealofa, Ariani, Duck dan banyak lagi jenama lain.  Telekung Siti Khatijah pun ada kat sini. Kalau korang nak order dengan abam pun boleh nanti..😁

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Big bos tengah pilih shawl dan telekung yang di order oleh pelanggan

15. Boleh katakan peniaga kat sini cara diorang menjual agak kasar. Kekadang kita baru pegang kain, dia dah siap nak bungkus dah. Ada peniaga kat yang suka memaksa kita beli, kalau kita tak beli kadang kala dihalaunya kita. Jadi pastikan korang betul-betul berkenan dengan barang yang korang nak tu baru tanya. Jangan cepat sentap dengan cara diorang berniaga, kalau dia macam marah ke buat muka tak tau jer. Pegi cari kat kedai lain pulak. Rajin-rajin bertegur sapa dengan pelancong dari Malaysia, mana lah tau kan ada yang boleh kongsikan kedai yang ok untuk korang shopping.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

Kepada korang yang berhasrat nak sini, boleh jadi kan Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam sebahgian dari rujukan korang kat sana. Selamat bercuti, happy travel k…😊

Baca juga : Rabbit Fun Land Lenggeng

 

7,483 total views, 4 views today

Choosing HDB flats for single house owner

Choosing HDB flats for single house owner
Hello guys,

Thanks for drop by my blog again. Today i like to share with you guys this great article. I hope you can spend a little bit of your time to read this article.

Choosing HDB flats for single house owner

Choosing HDB flats for single house owner

At 35 years old, many would have settled down and expanding family in their hearty home. How about a single at 35 years old? In Singapore, if you’ve just celebrate your 35th year birthday, you can rejoice now. Because you are now eligible to buy a Housing Development Board (HDB) flat in any part of Singapore whether it is a HDB flat in Toa Payoh or a studio in Tiong Bahru. What are you waiting for? Time to BTO or look for one now! But before that, let’s look at the type of HDB flats for a solo-dweller like you.

First thing first, let’s run through a quick eligibility check according to HDB’s regulations, for solos.

  • Citizenship: Singaporean or Singapore Permanent Residence (PR)
  • Age: Above 35 years old
  • Status: single or divorced individual
  • Income ceiling: up to $6,000

If you have meet all the above, you’re just few steps closer to owning HDB flats.

Which type of HDB flats can singles buy?

You have two choices to decide when it comes to HDB flats – a two room BTO flat or a resale HDB flat. It is known that Singapore’s Build to Order (BTO) flats are cheaper than any HDB flats, which is priced approximately S$90,000 to S$135,000 for a 2-room BTO flat as compared to resale HDB flats with price ranging from S$270,000 to S$350,000, depending on locations. The nearer the flat’s location to Central Business District (CBD), the higher the price. For example, Toa Payoh, Queenstown, Chinatown, River Valley and others.

Two-room BTO flats are known for ‘hard to get’. Based on last statistics, the balloting exercise for 2-room is counted seven applicants for a unit. What makes this two-room BTO flats (1 bedroom and 1 living room) attractive? Apart from being brand-new apartment, you can renovate to your dream home that suit your needs. Most of the 2-room units, has a sliding partition in lieu of a solid wall, making it like an open floor plan concept. This makes your house space efficient and agile for you to fully utilise the space in your 2-room BTO flat. However, the waiting time for your ballot to be successfully drawn. Then, for the unit to be ready could be a long wait as you will need to wait around 3 to 4 years for it to complete before moving in. Well, during interim, you can start hands on to design and plan your dream home. It’s even cost efficient when you have ample of time to shop for your new furniture.

If balloting and waiting for your BTO unit to be ready is a turn off for you. How about looking at the resale HDB flat? There are various types and plentiful of HDB flats for you to purchase immediately, provided you can afford it. Affordability could hold you back from buying as the resale HDB flats are costly in Singapore. Although the cooling measures regulated by Singapore government has helped to lower the property price but you will still be expecting to pay around S$270,000 to $360,000 for a three-room HDB flat resale unit. Do research on the remaining lease of your desired resale HDB unit because if it’s less than 60 years left, you will be limited in how long can you use your CPF to pay your mortgage. This is scene is common in matured estates like Toa Payoh, Queenstown, and others. Once your mortgage matures, you will need to reach out for cash from your pocket to pay more. After purchased your very own HDB flat, you will need to allocate an amount of budget to carry out some renovation work as it could be old or shabby. Perhaps some touch up to make your unit livelier. There’s an anecdotal suggests that you will need to set a renovation budget of S$30,000 for 3-room flat, S$40,000 for 4-room flat and S$50,000 for a 5-room flat.

Now, that you’re probably thinking that a resale HDB flat is more costly than the brand-new BTO flats. Here comes the lucrative part, the resale 3-room HDB flat could be a gain advantage in terms of income generator. You can rent out your extra rooms to generate some passive income to cover your loans or other financial commitments. Unlike BTO flats, you’re required to reside in your unit up till five years, also as known as Minimum Occupancy Period (MOP) before you sublet, rent or resale.

In conclusion, both BTO and resale HDB units have their distinctive advantage or disadvantages. There are also other factors that affect your decision making for your own dream home like lifestyle, neighbourhood, location, facilities and amenities and others. Be mindful with your financial capabilities and affordability, you wouldn’t want to be burden by this financial commitment.

Thanks guys.

Baca juga : The Legend Hotel Cherating

1,252 total views, no views today

Nak Bakar Lemak dengan cepat? Korang kena cuba…

Nak Bakar Lemak dengan cepat? Korang kena cuba...

 

Malam ni abam nak share satu exercise yang memang selalu abam buat dan boleh jugak bantu korang bakar lemak dengan pantas dan memang sesuai untuk korang yang takde masa nak lepak lelama kat gym atau untuk korang yang ada masa yang terhad untuk exercise..tak perlu masa yang lama, hanya minimum 30 minit pun dah cukup..

Kalau korang rajin-rajin google, memang banyak stail atau teknik exercise untuk lose fat ni. Salah satu daripadanya adalah dengan menggunakan teknik COMPLEXES.
Apa tu COMPLEXES?
Complexes ini adalah satu siri pelbagai jenis exercise dibuat secara berterusan. Maksudnya, selepas selesai jer satu exercise, terus sambung ke exercise yang seterusnya sehingga semua jenis exercise tu selesai. Kalau kita menggunakan bebanan mungkin seperti dumbbell, barbell, kettlebell atau nak gunakan botol air pun boleh..atau tanpa bebanan, hanya dengan bodyweight pun boleh nak buat.

Sebagai permulaan, abam nak share satu contoh siri exercise complexes hanya menggunakan BODYWEIGHT sahaja, untuk peringkat beginner dulu. Nanti untuk next entry, abam akan share pulak untuk peringkat intermediate & advanced. Jadi untuk peringkat beginner ni, korang boleh cuba exercise complexes ni, samada korang jalan-jalan kat taman atau nak buat kat umah pun boleh..

Bodyweight Complexes for Beginner.

 Burpees ( buat ulangan sehinga 10 kali )

 

Push ups ( buat ulangan sehingga 10 kali )
Mountain Climbers ( buat ulangan sehingga 20 kali )
 Trusters ( buat ulangan sehingga 10 kali )
Boleh gantikan dumbell dengan botol air       
Jumping Jack ( buat ulangan sehingga 20 kali)
Jumping Jack ( buat ulangan sehingga 20 kali)

Rehat 30 saat atau 60 saat dan ulangkan set tadi sehingga 3 sets.

 

 


Untuk permulaan, korang try dulu buat sekali dalam seminggu, kemudian 2 kali & sehingga korang boleh rasa fitness level korang bertambah dan rasa seolah-olah exercise tadi cukup mudah nak buat. Pada masa tu, boleh tambah ulangan atau tambah jenis exercise yang sesuai. Lepas ni korang akan Nampak perubahan ketara pada perut, pinggang, paha dan bahagian yang banyak lemak tu akan mencair..

Insyaallah, untuk entry akan datang abam akan share kan exercise yang mudah korang buat dan tak perlu ambik masa yang lama. Ok, selamat mencuba…

rujukan: The Strong Page

Baca juga AJ Fitness Presint 11 Putrajaya

1,442 total views, no views today