The Legend Resort Cherating Cipta Kenangan Terindah

The Legend Resort Cherating

The Legend Resort Cherating Cipta Kenangan Terindah

Bila sebut pasal Cherating , mesti ramai dah tau tempat ni antara salah satu lokasi menarik di Pahang malah salah satu lokasi percutian yang paling best di Malaysia. Pantainya yang cantik, siap boleh buat aktiviti surfing lagi. Lokasi yang menarik untuk scuba diving dan menjadi tempat persinggahan penyu untuk bertelur. Sebab tu, Cherating menjadi pilihan lokasi percutian pelancong dari dalam dan luar negara.

Baru-baru ni abam berpeluang bercuti ke Cherating dan abam sekeluarga menginap di The Legend Resort Cherating selama 3 hari 2 malam. Lokasi resort yang terletak di tepi pantai yang cantik dan kemudahan yang disediakan amat sesuai untuk sesi percutian keluarga.

The Legend Resort Cherating

Bilik di THE LEGEND RESORT CHERATING 

Kat The Resort Cherating ni korang tak perlu bimbang pasal bilik.  Kalau tak silap ada lebih kurang 205 bilik.  Pilihan dari jenis bilik Superior, Deluxe, Grand Deluxe, Junior Suite, Cherating Suite dan juga Penthouse.

Masa kat sana, abam sekeluarga menginap kat bilik superior. Cukup luas dan selesa untuk abam sekeluarga.

The Legend Resort Cherating

The Legend Resort Cherating

Di The Legend Resort Cherating, ada pelbagai harga bilik yang ditawarkan di antara Rm180 – RM2500 untuk satu malam. Terpulang kepada budget korang. Jika ada budget lebih dan berminat untuk honeymoon kat sini, boleh cuba bilik penthouse, memang cukup privasi.

The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating

Apa Yang Best kat THE LEGEND CHERATING RESORT ?

Kolam Renang di THE LEGEND CHERATING RESORT

Antara yang menarik di The Legend Cherating Resort ni adalah kolam renangnya. Rasanya antara banyak-banyak resort atau hotel yang pernah abam pegi, kat sini yang paling best. Kat sini ada 2 kolam besar dan 1 kolam kecil khas untuk kanak-kanak.

Kolam renang biru merupakan kolam renang paling besar kat The Legend Resort Cherating ni. Kedalaman ni sehingga 6 kaki. Kat sini boleh duduk lepak kat kolam ni sambil tengok anak-anak mandi, main air sampai puas.
Kat Kolam renang hijau pulak, kedalaman kolam ni sehingga 9 meter. Ini hanya khas untuk yang memang terer berenang dan kalau nak mandi kat kolam ni mesti pakai pakaian renang.

The Legend Resort Cherating

The Legend Resort Cherating
Kolam renang Hijau
The Legend Resort Cherating
Kolam renang biru di The Legend Resort Cherating

MUCK DIVE SCUBA di THE LEGEND RESORT CHERATING

 

Masa abam kat The Resort Cherating ni, ada satu aktiviti yang cukup menarik iaitu scuba diving. Rupanya kat laut Cherating ni cukup sesuai untuk lakukan scuba diving kerana ia mempunyai tarikan yang tersendiri. Dikatakan kat sini ada satu spesis batu karang yang hanya terdapat kat laut Cherating ni jer. Selain dari tu terdapat juga hidupan marin lain yang menarik dan unik disekitar pantai Cherating ni.
Untuk buat scuba diving ni, sebenarnya korang perlukan lesen dulu. Bukan boleh main terjun jer. Oleh tu, kat sini pihak Muck Dive Scuba ada menyediakan kelas untuk dapatkan lesen scuba diving ni.
The Legend Resort Cherating

Matlumat lanjut Muck Dive Scuba

  • Tel: 013-286 1620
  • Facebook: @muckdive

Email: muckdive@jomdive.com.my

Melihat Matahari Terbit di Pantai CHERATING

 

Antara aktiviti menarik kat sini setiap pagi, melihat keindahan ciptaan tuhan. Melihat terbitnya matahari. Serius sungguh cantik. Korang boleh lepak-lepak kat pantai berhadapan dengan The Legend Resort Cherating ni seawal 6.30 pagi, terasa angin pantai memang cukup menyegarkan.

The Legend Resort Cherating 8
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating 8

The Legend Resort Cherating

Hafiz Firefly Tour

Kelip-kelip Cherating
Kelip-kelip

Sebelum ni kalau nak tengok kelip-kelip, antara lokasi yang abam tau ialah kat Kuala Selangor. Rupanya kat Cherating ni pun ada lokasi yang korang boleh tengok kelip-kelip ni. Aktiviti Firefly Tour ni korang boleh ikuti semasa korang menginap di The Legend Resort Cherating ni. Okeh nanti abam akan cerita pasal aktiviti kelip-kelip di entri seterusnya ya.

The Legend Resort Cherating 15

Lawatan ke Pasar Kuala Kemaman, Turtle Sanctuary & Kilang Keropok Lekor

 

Semasa bercuti disana, abam bersama-sama dengan keluarga besar KBBA9 dibawa melawat ke tempat-tempat yang cukup menarik. Antaranya Pasar Kuala Kemaman. Kat sini katanya cukup terkenal dengan ikan-ikan fresh terus dari laut. Rupanya ada kawan-kawan abam yang kampung diorang kat sana memang singgah kat sini beli ikan fresh, pastu bawak balik ke Putrajaya.

 

The Legend Resort Cherating Cipta Kenangan Terindah

Akan Bersambung ke bahagian ke 2

Baca juga Hari Keluarga KBBA9 di Cherating Beach Resort

3,223 total views, 2 views today

Teruja dengan Hari Keluarga KBBA9 di Legend Cherating Resort

Hari Keluarga KBBA9 di The Legend Resort Cherating

Hari Keluarga KBBA9 di Legend Cherating Resort Episod 1

Assalam, hi korang..
Haa.. entri kali ni, abam agak excited nak ceritakan  pasal pengalaman abam bersama-sama dengan geng Kelab Blogger Ben Ashaari di Cherating tempoh hari.
Pada 18hb Ogos yang lepas abam bersama-sama dengan ahli-ahli Kelab Blogger Ben Ashaari di Cherating Pahang untuk menyertai hari keluarga kat sana. Lokasi kali ni abam rasa cukup menarik. Hari keluarga KBBA9 kali ni dibuat di The Legend Resort Cherating  .. Serius, ..fuuhh memang cantik tempat ni.
Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating Kali terakhir abam join Hari Keluarga KBBA9  ni, pada tahun 2016 di Agrofarm Air Keroh. Korang boleh baca kat SINI

Abam mulakan perjalanan agak lewat sket sebab kebetulan pada hari Jumaat tu anak abam yang ke 2 ada ujian hafazan untuk kelas KAFA. Jadi dalam pukul 4 petang baru boleh bertolak dari Putrajaya. Perjalanan agak mencabar sikit sebab petang tu hujan lebat lah pulak dan jalan memang jem teruk. Tapi lepas tol Gombak jer, Alhamdulillah jalan dah lengang, so boleh la drive dengan hati yang senang nan gembira. Kalau tak sebelum tu, anak-anak asyik dok tanya jer bila nak sampai. Al maklumlah masing-masing dah tak sabar nak tengok pantai kat The Legend Cherating Beach Resort yang cantik tu..
Lebih kurang pukul 9.00 malam camtu baru sampai kat The Legend Cherating Beach Resort Pada malam tu sebenarnya ada satu program di Hafiz Firefly Tour kat Hutan Paya Bakau Sungai Cherating. Tapi disebabkan abam lambat sampai, jadi tak dapat lah abam nak ikut diorang pegi kesana. Kalau tak boleh gak abam kongsikan pengalaman tengok kelip-kelip kat situ.

kelip-kelip-sg-cherating
Ni lah tempat nak tengok kelip-kelip di Sungai Cherating

Bilik kami di The Legend Resort Cherating cukup ohsem!!

Sebab wife dengan anak-anak pun dah penat, kami semua cek in ke bilik dulu, berehat jap sementara nak tunggu diorang balik dari Sungai Cherating.
Tak sangka, bilik yang abam dapat ni cukup luas dan cukup kemas. Jom tengok gambar yang abam ambik kat dalam bilik tu..

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating 4
Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Masa abam sampai tu, sesi dinner yang disediakan oleh pihak The Legend Cherating Resort dah pun abis, jadi terpaksa lah mencari makanan kat luar resort. Rupanya dekat dengan  jalan nak masuk ke resort ni ada restoran dan kedai runcit yang dibuka sampai jam 4 pagi. Kat restoran ni sebenarnya jadi tempat persinggahan bas-bas yang nak ke Cherating dan kawasan lain di pantai timur. Abam decide nak bungkuskan jer lah memandangkan pengunjung kat restoran tu agak ramai jugak. Jadi kalau menginap di The Legend Resort Cherating, tak perlu bimbang pasal nak makan..tengah-tengah malam pun masih ada kedai/restoran yang masih buka.

Legend Cherating Kbba9

Lepas jer makan, masing-masing dah keletihan. Malam ni semua berehat, simpan tenaga untuk aktiviti esok pagi..
Haa..nak tau apa aktiviti kami semua kat sini? Tunggu sambungan entri abam lepas ni yer…
Jom abam bagi preview tentatif Hari Keluarga KBBA9 di Legend Resort Cherating

 

Tentatif Hari Keluarga KBBA9 di The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating
Menarik kan…jadi jangan lupa singgah ke blog abam nanti ya..

Maklumat lanjut:

En Meor bersama Ben Ashaari
pic credit to http://www.mohazsue.com

THE LEGEND RESORT CHERATING

Director of Sales : Encik Meor Amran

Alamat: Lot 1290, Mukim Sungai Karang, Cherating,

26080, Kuantan, Pahang Malaysia.

No Tel: 013 3319822

E-mail : dos@legendresort.com.my

Website : www.legendresort.com.my

7,173 total views, 2 views today