Resepi Kari Ikan Tenggiri ala Utara Mudah dan Cepat

Resepi Kari Ikan Tenggiri ala Utara Mudah dan Cepat

Resepi Kari Ikan Tenggiri ala Utara Mudah dan Cepat

Hari ni teringin pulak nak makan kari ikan atau orang utara lebih suka sebut gulai. Biasa kalau kat utara, paling common bila buat gulai ni, lebih suka guna ikan temenung aka ikan kembung. Tapi memandangkan harga ikan kembung sekarang ni dah sama level ikan orang ada-ada, jadi abam cari ikan lain lah yang abam rasa lebih berbaloi.

Hari ni pi beli barang dapur kat Pasaraya Hero kat Presint 3, ada pulak ikan tenggiri yang less sampai 30%. Apa lagi, terus bungkus bawa balik laa. 😁

Entri kali ni abam nak kongsikan dengan korang Resepi Kari Ikan Tenggiri ala Utara Mudah dan Cepat. Yang masak pun memang orang utara, memang kena lah kan…heheh

Resepi Kari Ikan Tenggiri ala Utara Mudah dan Cepat

Bahan-bahannya :

– 5 keping isi ikan tenggiri
– 5 ulas bawang merah (dipotong halus)
– 3 ulas bawang putih (dipotong halus)
– Daun kari

– 1 pack rempah kari ikan Adabi (larut rempah dengan sedikit air)
– 1 sudu asam jawa Extra Adabi (larut asam jawa dengan sedikit air)
– 1 pek kecil santan Kara

– Garam & gula secukup rasa
– Sedikit minyak untuk menumis
– kacang Bendi
– tomato – di potong 4

Cara-caranya :
1. Masukkan sedikit minyak masak ke dalam periuk
2. Setelah minyak dah panas, masukan bawang merah, bawang putih dan daun kari.
3. Kacau bahan-bahan tadi sehingga layu dan naik bau.
4. Rempah yang dah dilarutkan dengan air tadi, dimasukan ke dalam periuk dan dikacau sehingga naik bau dan pecah minyak.
5. Kemudian masukan air asam jawa dan kacau sebentar.
6. Masukan 1/2 kotak kecil santan Kara dan kacau sehingga sebagai.
7. Masukan air secukupnya.
8. Bila kari dah mula mendidih, masukan ikan.
9. Apabila dah hampir masak baru masukan tomato dan kacang bendi. Kacau sekejap.
10. Tutup api dan masukan sedikit garam sehingga secukup rasa.

Resepi Kari Ikan Tenggiri ala Utara Mudah dan Cepat
Resepi Kari Ikan Tenggiri ala Utara Mudah dan Cepat

Hidangkan, makan dengan nasi panas-panas. Pastu ada pulak sambal belacan dengan ulam…Fuuuuh memang bertambah-bertambah nanti. Kuah ni kalau tak abis, jangan di buang tau. Panaskan balik, boleh cicah dengan roti benggali. Memang sedap.

Selamat mencuba 😊

Baca juga : Resepi Brownies yang mudah & sedap

Baca jugaResepi Ayam Masak Merah

4,902 total views, 16 views today