Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Kalau sampai ke bandaraya Alor Setar, jangan terlepas untuk berkunjung ke Pasar Karat Kampung Berjaya. Kalau dah namanya pasar karat, memang menjadi wajib pegi untuk peminat-peminat dan para pengumpul barang-barang unik dan barangan antik. Pasar Karat Kampung Berjaya ni dibuka pada setiap hari Jumaat antara jam 7 pagi sehingga jam 12 tengah hari.

Lokasinya, korang boleh gunakan aplikasi waze atau maps untuk sampai ke sini. Taip jer “Kampung Berjaya” , bila dah dekat sampai tu, akan nampak ramai kereta parking kat tepi jalan. Parking agak susah sket kat area ni, jadi kalau nak senang dapat kenalah datang awal.

Pertama kali sebenarnya abam sampai kat Pasar Karat Kampung Berjaya ni. Bawa wife dan anak jalan-jalan kat sini. Kat area pasar karat ni bukan setakat ada dijual barangan antik, bahkan ada yang menjual makanan, jual pakaian dan barangan basah macam ikan, sayur dan lain-lain. Jadi kalau korang nak beli barang basah tu, boleh lah singgah beli sekali.

Ok, jom kita tengok apa yang menarik kat Pasar Karat Kampung berjaya ni..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

 

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Banyak betul koleksi duit-duit lama kat gerai ni.

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Banyanya duit syiling lama..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Cuba tengok harga nya…
Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Kat gerai ni, macam-macam barang rare, antik ada …sronok melayan tengok benda-benda kat sini

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Antara yang menarik perhatian abam kat Pasar karat Kampung Berjaya ni, ada 1 gerai yang menjual pisau, parang buatan tangan. Katanya selain dari di jual kat pasar karat ni, beliau ada juga pelanggan dari luar negara yang menempah melalui online. Hebat jugak hasil tangan anak tempatan ni.

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Pelanggan tengah pilih barang yang berkenan dihati..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Buku komik lejen macam Ujang, Gila-gila pun ada kat sini..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Banyaknya buku-buku lama…
Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Semua ni yang terpakai tapi keadaan masih elok. Semuanya branded.

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Nampak macam barang dah tak leh guna dah..tapi ada peminat juga barang -barang camni..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pendapat abam lah, untuk korang yang minat barang-barang antik, barangan rare..memang korang wajib singgah kalau dah sampai kat Alor Setar. Kat Pasar Karat Kampung Berjaya ni macam-macam barang boleh korang beli kat sini. Kalau jumpa yang korang minat tu, cuba lah try nego harga, untung-untung dapat harga special nanti.
Terima kasih gais..jumpa lagi untuk next entri ya..

Kalau dah sampai.kat Pasar Karat Kampung Berjaya ni, jangan lupa mencuba Apom Lenggang ni..😋 Jom baca pasal Apom Lenggang Kg Berjaya dalam entri abam yang seterusnya

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

 

Baca juga Kat Mana nak order Durian Crepe yang SEDAP kat Alor Setar/Jitra?

Baca juga Tips Bercuti & Bershopping kat Ho Chi Minh Vietnam

5,585 total views, 6 views today