Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – Ilmu bernilai dalam seni fotografi

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – Ilmu bernilai dalam seni fotografi

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 | Baru-baru ni abam bersama-sama dengan rakan blogger dari Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9) diberi peluang untuk menambah ilmu mengenai gotografi menggunakan telefon. Bengkel Fotofon KBBA9 2018 kali ni dianjurkan bersama SONY dan mendapat kerjasama dengan pihak MATIC dan COSMODERM.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 - matic

Di zaman yang semakin canggih ini,  teknologi terkini yang ada pada smartphone jika digunakan sebaiknya, gambar yang dihasilkan boleh dikatakan hampir setanding dengan kamera DSLR.

Dalam keadaaan tertentu, smartphone mungkin lebih sesuai digunakan untuk merakamkan situasi atau gambar. Kelebihan yang ada pada smartphone seperti lebih ringan, compact dan lebih mudah dibawa kemana-mana menjadikan smartphone salah satu tool yang utama untuk sesetengah jurugambar profesional mahupun amatur.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – Dengan kerjasama MATIC, SONY & COSMODERM.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 kali ni, pihak Pusat Perlancongan Malaysia (MATIC) berbesar hati menaja lokasi bengkel ni. COSMODERM bersama pihak SONY Malaysia, telah menyediakan seorang guru yang cikup hebat untuk bengkel ni iaitu seorang photographer terkenal, Encik Rahman Roslan. Beliau merupakan seorang photographer yang mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun. Beliau bermula sebagai photojournalist sejak tahun 2006 dan beliau banyak melibatkan diri dalam pelbagai kategori, dari fotografi dokumentari sehinggalah sehingga ke sektor pengiklaan.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 - Encik Rahman
Encik Rahman Roslan dari SONY

Gaya bersahaja Encik Rahman dalam mengajarkan ilmu fotografi membuatkan bengkel fotofon ni cukup menarik. Banyak ilmu-ilmu baru yang beliau kongsikan bersama. Jom abam kongsikan sedikit ilmu asas fotografi yang abam dapat kelas tersebut .

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – INFO ASAS TENTANG SENI FOTOGRAFI

1. Aperture

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

2. Shutter Speed
Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Shutter Speed
3. ISO / ASA
Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Iso / Asa

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Paling asas dalam teknik fotografi atau fotofon ialah dalam menggunakan setting manual seperti menentukan nilai Aperture (f), Shutter Speed dan nilai ISO yang bersesuaian. Elemen seperti light, frame, rule of third, foreground, reflection dan perspective line juga memainkan penting untuk mendapatkan hasil gambar yang baik.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Encik Rahman memberi penerangan mengenai manua setting untuk setiap smartphone

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 –  Contest Fotofon untuk menguji kreativiti

Selesai jer kelas teori, kesemua peserta bengkel di beri peluang untuk mengaplikasikan apa yang di pelajari didalam kelas tadi.  Sesi praktikal dilakukan diluar kelas dan disekitar perkarangan MATIC. Untuk menjadikan ia lebih menarik, semua hasil dari peserta akan dinilaikan oleh Encik Rahman sendiri melalui Contest Fotofon COSMODERM.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Antara photo-photo menarik sepanjang Contest Fotofon Cosmoderm

Nak tengok photo-photo yang lain masa contest tu? Jemput singgah kat Instagram #contestFotofonCosmoderm & Instagram Kelab Blogger Ben Ashaari

Jutaan penghargaan dan terima kasih kepada COSMODERMMATICSONY Malaysia, Restoran Nelayan Gombak, Cafe Cerita Kambing, KhaisyaDelite, Tasty_Bake, IraBakery, dan BrillPremiumCoffee. Terima kasih juga kepada sifu Rahman Roslan

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Sarapan pagi yang cukup sedap ni ditaja oleh Restoran Nelayan

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Minuman dari Brill Premium Coffee yang cukup sedap. Terima kasih juga kepada IraBakery dan Tasty Bake

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Sandwich dan brownies dari Khaisya Delite

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Tajaan untuk makan tengah hari dari Cafe Cerita Kambing

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Goodies dari COSMODERM dan SONY Malaysia, Terima kasih.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Barissan Ajk yang terlibat untuk Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

 

Baca juga Family Day KBBA9 di Cherating

1,798 total views, 9 views today

Cosmoderm Travel Set

Cosmoderm Travel Set

Cosmoderm Travel Set sesuai seisi keluarga.

Kali ni, Hari Keluarga KBBA9 telah di adakan di The Legend Resort Cherating
Pahang. Bila sebut Cherating jer, abam dah terbayang laut, pantai dan confirm akan ada pelbagai aktiviti menarik kat bawah matahari terik. Bila dah banyak berjemur kat bawah sinar matahari terik ni, confirm abam akan sunburn punya lah. Tapi semua tu abam dah tak risau dah, sebab abam dah ada Cosmoderm Travel Set.

Okeh, apa sebenarnya Cosmoderm Travel Set ni?

Cosmoderm Travel Set
Dalam setiap  Cosmoderm Travel Set ni mengandungi :

  • Advanced Moisture Therapy Cream 50ml
  • Vitamin E Cream 3000 I.U. 50ml
  • Tea Tree Oil Magic Body Lotion 60ml

Cosmoderm Travel Set  

A. Cosmoderm Travel Set – Advanced Moisture Therapy Cream

Cosmoderm Travel Set

– Berfungsi untuk melembap dan melembutkan kulit kasar dan keras
– Krimnya yang pekat dan kaya dengan kombinasi ekstrak herba, minyak zaitun dan aloe vera yang membantu meredakan irritasi kulit.
– Amat sesuai kepada yang mengalami tumit kaki yang pecah dan mengalami masalah kulit kering & menggelupas. Amalkan setiap malam, sapukan pada tempat yang bermasalah tadi & Insyaallah kulit akan kembali lembut & lembap kembali,
– Selesa digunakan sebab tidak rasa berminyak.

Advanced Moisture Therapy Cream ni antara krim yang paling abam paling suka. Abam akan apply kan pada tapak kaki pada setiap malam sebelum tido. Sebelum ni abam ada masalah tumit kaki pecah dan bila abam dah mula gunakan Advanced Moisture Therapy Cream ni, kulit di tumit kaki tu dah semakin baik dah sekarang ni.

B. Cosmoderm Travel Set – Vitamin E Cream 3000 I.U.

Cosmoderm Travel Set

– Krimnya kaya dengan Vitamin E serta campuran minyak Rosehip dan minyak Zaitun. Menjadikan ia lebih efektif dalam melindungi kulit daripada sinar UV.
– Mempunyai anti-oksidan dapat membantu menangani masalah parut pembedahan, parut jerawat, rekahan kulit, selar matahari, tona kulit tidak sekata, kulit kering dan kedutan pra matang.

  Masa kat Hari Keluarga KBBA9 di The Legend Resort Cherating, banyak aktiviti menarik abam sekeluarga follow, dan kebanyakannya kami buat di bawah pancaran cahaya matahari. Jadi sebelum ikut sebarang aktiviti tu, abam akan pasti semua anak-anak gunakan Vitamin E Cream 3000 I.U. pada kulit untuk mengelakan sunburn. Kalau korang yang suka bercuti di tepi pantai, memang sesuai korang gunakan krim ni.

C. Cosmoderm Travel Set– Tea Tree Oil Magic Body Lotion

Cosmoderm Travel Set

– Krimnya diperkayakan dengan Lidah Buaya, ekstrak Chamomile dan Minyak Tea Tree.
– Krim ini cukup sesuai untuk meredakan perit kulit akibat selar matahari seperti di pantai. Juga dapat membantu  kurangkan jerawat badan dan iritasi kulit.
– Memberikan kelesesaan, menyejukan dan melegakan kulit tanpa mengelupasan.
– Boleh diguna sebagai deodoran. Anti bau badan dengan deodoran semula jadi.
– Tidak rasa berminyak & memberikan rasa sejuk selepas memakai.

Produk  Tea Tree Oil Magic Body Lotion memang menjadi kesukaan anak-anak terutama selepas buat aktiviti-aktiviti outdoor. Selepas mandi diorang minta sapukan pada tangan dan kaki. Mungkin rasa sejuk selepas disapu pada kulit buatkan diorang rasa lebih selesa. Yang bestnya, lotion ni berbau wangi..memang sesuai dipakai sebelum tido.

Cosmoderm Tea Tree Oil Shower Gel & BB Cream SPF 35 PA+++ with Tea Tree Oil

Masa kat The Legend Resort Cherating tu, pihak Cosmoderm merupakan salah satu penaja utama untuk Hari Keluarga KBBA9 dan selain produk-produk dalam Cosmoderm Travel Set kat atas tu, kami juga dibekalkan juga dengan BB Cream dan juga Tea Tree Oil Shower gel.

1. BB Cream SPF 35 PA+++ with Tea Tree Oil

Cosmoderm Travel Set

– Bertindak sebagai pelembap, bedak asas, sun block, kawal minyak dan juga anti-jerawat.
– Kalau untuk wanita, BB Cream ni memang boleh digunakan sebagai asas mekap atau kemasan tanpa mekap.
– Sebagai pelindung sinar cahaya mata atau sun block

– Membantu mengurangkan dan mengawal minyak di kulit muka.

2. Tea Tree Oil Shower Gel

Cosmoderm Travel Set

Bau wangian dari Tea Tree Oil Shower Gel ni memang wangi. Dah jadi favorite satu keluarga dah, setiap kali mandi mesti dengan Tea Tree Oil Shower Gel ni. Lepas mandi jer mesti rasa lebih segar.

Family-Day-Kelab-Blogger-Ben-Ashaari-The-Legend-Resort-Cherating

Untuk korang yang memang selalu travel, yang suka melancong atau nak kemana-mana tu, abam memang sarankan korang dapatkan Cosmoderm Travel Set ni. Ia mudah nak bawa kemana-mana sebab ia dalam bekas yang kecil. Setiap kandungan produk kurang dari 100ml, jadi takda masalah nak bawa jika korang nak travel dengan flight. Satu lagi, setiap produk dari Cosmoderm ni telah sahkan halal oleh JAKIM dan produk Cosmoderm jugak tidak diujikan keatas haiwan. Jadi korang boleh gunakan produk Cosmoderm ni tanpa was-was.

Kat mana korang boleh dapatkan 
Cosmoderm Travel Set?

Korang boleh beli secara online di laman web Cosmoderm, atau di Lazada. Juga korang boleh dapatkan di Farmasi Vitacare , AEON Wellness Store, Watson atau pun di Guardian jika korang lebih selesa membeli secara terus.

Set Umrah dan Haji Cosmoderm
Cosmoderm Travel Set  juga dikenali dengan Set Umrah dan Haji

Sekarang ni Cosmoderm tengah buat promosi ni.. Harga Cosmoderm Travel Set adalah RM60. Jika korang dapatkan set ni sekarang, korang akan mendapat satu Deep Heat Cream secara PERCUMA. Deep Heat Cream ni sangat sesuai untuk disapukan pada kaki yang lenguh-lenguh. Cosmoderm Travel Set  juga dikenali dengan Set Umrah dan Haji.

Nak info lanjut mengenai Cosmoderm Travel Set ni?

Boleh singgah link di bawah:

Website: www.cosmoderm.com.my
Instagram: www.instagram.com/cosmoderm
Facebook: www.facebook.com/cosmoderm

 

Link : Hari Keluarga KBBA9 di Legend Resort Cherating Episod 1

6,004 total views, 16 views today