Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap

Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap

Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap

Hari ni kena turn abam masak plak untuk anak-anak. Kalau abam masak, macam biasalah abam cari menu simple, mudah dan yang pasti anak-anak suka nak makan. Jadi hari ni, abam nak kongsikan resepi abam masak hari ni, Resepi Ayam Masak Sos.

Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap
Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap

Bahan-bahan untuk

– Ayam – 8 ketul

Bahan untuk ditumbuk atau dikisarkan :

– Bawang merah – 3 ulas
– Bawang putih – 3 ulas
– Bawang besar – 2 biji

Bahan yang dipotong/dihiris :

– Halia – 3 inci
– Cili padi / cili kampung – 2-3 biji ( kalau nak pedas boleh tambah lagi)

Bahan untuk kuah

– Sos cili – 4-5 sudu
– Sos tiram – 2 sudu
– Sedikit air
– Minyak masak secukupnya
– Garam – Secukupnya
– Gula – secukupnya

Cara-caranya :

Panaskan kuali dan masukan minyak yang cukup untuk menggoreng ayam.
Gorengkan ayam sehingga separuh masak dan angkat dari kuali.
Gunakan baki minyak yang guna untuk goreng ayam tadi, dalam 4-5 sudu minyak untuk menumis bahan yang kita kisar tadi (bawang merah, bawang putih, dan bawang besar). Tumis kan sehingga naik bau.

Pastu masukkan cili padi dan halia yang dipotong kecil tadi dan kacau sehingga rata.
Kemudian tambahkan soso cili dan sps tiram dan kacau sehingga kuahnya sebati. Tambah sedikit air. Sambung lagi kacau . Biarkan sebentar sehingga kuah pecah minyak.

Rasa sedikit kuah tadi.kalau perlu ditambah garam atau gula..tambahkan secukup rasa. abam tak tambah pun sebab rasa dari sos cili dan sos tiram tadi pun dah ok.

Kemudian masukan ayam dan gaul sehingga semua sebati..
Lupa nak tambah tadi…abam tambah kan hirisan bawang holland, tomato & capsicum . Abam masukan masa dekat-dekat nak masak.

Hidangkan panas-panas..makan dengan nasik putih saja pun ok dah.
Terima sebab sudi singgah kat blog abam ni.Nanti boleh ler cuba Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap ni ya 😋

Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap1

 

Menu asal dari Blog Rahmat RMD

Baca juga Resepi Mee Goreng Mudah dan Sedap,

10,270 total views, 252 views today