Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Kalau sampai ke bandaraya Alor Setar, jangan terlepas untuk berkunjung ke Pasar Karat Kampung Berjaya. Kalau dah namanya pasar karat, memang menjadi wajib pegi untuk peminat-peminat dan para pengumpul barang-barang unik dan barangan antik. Pasar Karat Kampung Berjaya ni dibuka pada setiap hari Jumaat antara jam 7 pagi sehingga jam 12 tengah hari.

Lokasinya, korang boleh gunakan aplikasi waze atau maps untuk sampai ke sini. Taip jer “Kampung Berjaya” , bila dah dekat sampai tu, akan nampak ramai kereta parking kat tepi jalan. Parking agak susah sket kat area ni, jadi kalau nak senang dapat kenalah datang awal.

Pertama kali sebenarnya abam sampai kat Pasar Karat Kampung Berjaya ni. Bawa wife dan anak jalan-jalan kat sini. Kat area pasar karat ni bukan setakat ada dijual barangan antik, bahkan ada yang menjual makanan, jual pakaian dan barangan basah macam ikan, sayur dan lain-lain. Jadi kalau korang nak beli barang basah tu, boleh lah singgah beli sekali.

Ok, jom kita tengok apa yang menarik kat Pasar Karat Kampung berjaya ni..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

 

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Banyak betul koleksi duit-duit lama kat gerai ni.

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Banyanya duit syiling lama..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Cuba tengok harga nya…
Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Kat gerai ni, macam-macam barang rare, antik ada …sronok melayan tengok benda-benda kat sini

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Antara yang menarik perhatian abam kat Pasar karat Kampung Berjaya ni, ada 1 gerai yang menjual pisau, parang buatan tangan. Katanya selain dari di jual kat pasar karat ni, beliau ada juga pelanggan dari luar negara yang menempah melalui online. Hebat jugak hasil tangan anak tempatan ni.

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Pelanggan tengah pilih barang yang berkenan dihati..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Buku komik lejen macam Ujang, Gila-gila pun ada kat sini..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Banyaknya buku-buku lama…
Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Semua ni yang terpakai tapi keadaan masih elok. Semuanya branded.

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Nampak macam barang dah tak leh guna dah..tapi ada peminat juga barang -barang camni..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pendapat abam lah, untuk korang yang minat barang-barang antik, barangan rare..memang korang wajib singgah kalau dah sampai kat Alor Setar. Kat Pasar Karat Kampung Berjaya ni macam-macam barang boleh korang beli kat sini. Kalau jumpa yang korang minat tu, cuba lah try nego harga, untung-untung dapat harga special nanti.
Terima kasih gais..jumpa lagi untuk next entri ya..

Kalau dah sampai.kat Pasar Karat Kampung Berjaya ni, jangan lupa mencuba Apom Lenggang ni..ūüėč Jom baca pasal Apom Lenggang Kg Berjaya dalam entri abam yang seterusnya

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

 

Baca juga Kat Mana nak order Durian Crepe yang SEDAP kat Alor Setar/Jitra?

Baca juga Tips Bercuti & Bershopping kat Ho Chi Minh Vietnam

4,118 total views, 12 views today

Durian crepe sedap di Alor Setar

Durian crepe sedap di Alor Setar

Durian crepe sedap di Alor Setar

Abam nak share sket dengan hangpa terutama peminat durian crepe yang dok kat area Alor Setar, Jitra dan kawasan berdekatan. Kini hangpa tak payah risau dah mana nak dapatkan durian crepe yang sedap kat sekitar Alor Setar ni.

Durian crepe sedap di Alor Setar
Cream ni memang sedap..rasa tak macam cream lain

Durian crepe ni menggunakan resepi istimewa, bukan dia boh whipping cream saja tau tapi dia ada bahan rahsia lain lagi. Bila makan tu, kombinasi cream dan durian menjadikan rasa durian tu sangat ummmmpphh..!! Isi durian yang digunakan pun yang berkualiti malah kuantiti durian dalam durian crepe ni pun agak banyak..tak seperti sesetengah durian crepe lain, hanya sket ja dibubuhnya. Kalau rasa nak isi durian tu lebih, hangpa boleh request nak extra isi durian.

Durian crepe sedap di Alor Setar

Dalam setiap pek, ada 6 biji durian crepe. Yang bestnya, ada pulak servis penghantaran terus ke rumah atau opis hangpa. Delivery kat sekitar Alor Setar Percuma plak tu.Kalau hangpa kat Area Jitra dengan Kuala Kedah, order ja 2 pek..delivery Percuma. Alang-alang boleh kutip order dengan geng opis kan.

Untuk hangpa yang memang hantu durian, hantu durian crepe..serius hangpa kena cuba durian crepe ni. Memang abam boleh kata, durian crepe sedap kat Alor Setar ni.

Camana nak order Durian Crepe Sedap kat Alor Setar ni?

Hangpa Kontek nombor kat bawah ni :
Bihah 0149021438
Fb profile : Sabihah
Harga : Rm10 sepeket
Untuk extra durian Rm12

Apa? Hangpa tak makan durian crepe?

Durian crepe sedap di Alor Setar
Kalau hanpa tak makan durian, hangpa boleh try flavors coklat, strawberi & oreo.

Jangan bimbang, ada crepe perisa lain gak tau macam perisa oreo, coklat & strawberi.
Apa lagi cepat-cepat lah order ya..

Baca juga Resepi Brownies yang mudah & sedap

Baca juga Kat mana nak order Brownies Sedap di Putrajaya

5,527 total views, 6 views today

Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Hari ni, abam balik kampung jap kat Alor Setar. Balik jap ziarah famili abam ni. Rindu dengan mak abah kat kampung. Kalau balik kampung ni, kekadang kalau ada masa abam singgah jap kat gym yang ada dekat-dekat umah ni. Umur macam abam ni, kesihatan pun nak kena jaga juga, sementara belum ada penyakit ni, boleh lah lagi nak bersenam. Kali ni abam nak cuba satu gym,  Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar. Lokasi nya betul-betul seberang jalan berhadapan dengan masjid Al-Bhukary.

Jom abam abam kongsikan apa yang ada dalam Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar ni..

Review  Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar 

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar
Ruang untuk cardio

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Ulasan abam pasal Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar :

1. Keseluruhan peralatan kat Iron Gym & Fitness ni cukup untuk buat latihan bebanan walaupun ada sedikit peralatan yang kelihatan agak lama.
2. Cukup sesuai untuk pengunjung lelaki dan wanita.
3. Kemudahan seperti tandas dan loker disediakan.
4. Staf cukup friendly
5. Lokasi strategik, dekat jer dengan jalan. Kalau korang lalu kat area jalan langgar, dan sampai kat masjid Al Bukhary mesti nampak punya.

Keseluruhan nya abam berpuas hati guna perkhidmatan kat sini. Jadi hangpa yang dok dekat-dekat Alor Setar, terutama dekat-dekat jalan Langgar tu boleh lah ke sini nanti.

Kalau korang nak dapatkan lebih informasi, boleh ke Facebook Pages  Iron Gym & Fitness

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Baca juga Pengalaman hari pertama di Jom Kurus 1Malaysia

Baca juga Review Gym : AJ Fitness Presint 11 Putrajaya

2,147 total views, 6 views today