Resepi Biskut Famous Amos Yang Mudah dan Sangat Sedap

Assalamualaikum,..terima kasih lah yer, sudi singgah kat blog abam ni…

Korang camana hari ni? Harap-harap korang semua sihat seadanya ya..

Lepas abam poskan gambar biskut chocolate chip & almond nips ala-ala biskut Famous Amos di FB, tak sangka ada rakan-rakan yang tanyakan pasal resepi biskut ni.

Dulu kalau pegi ke Alamanda selalu jer anak-anak minta belikan biskut Famous Amos ni. Memang sedap, tapi yang tak tahan harga nyer tu. Tapi anak-anak memang suka sangat. Fikir-fikir balik kalau abam boleh buat sendiri, boleh dapat lagi banyak.

Sebenarnya, resepi ni yang abam guna ni memang cukup mudah dan senang jer nak buat. Hasil google, wife abam yang terjumpa resepi ni dan setelah beberapa kali mencuba, ..ubah sikit-sikit resepinya .. dan hasilnya memang sedap, hampir setanding dengan biskut Famous Amos. Ni pendapat abam lah. Jika korang atau anak-anak yang memang “hantu” biskut ni, bolehlah mencuba membuatnya sendiri.

Cookies_www.abamkorie.com 4

Jom kita tengok resepi biskut Famous Amos yang abam nak share kan ni. Resepi yang abam buat ni untuk separuh adunan jer. Dapat hasilkan antara 50 ke 60 keping biskut. Ikut saiz yang korang buat.  Kalau nak kuantiti biskut tu lebih, boleh gandakan. Buatkan adunan penuh,kecuali untuk telur gunakan hanya sebiji jugak.

Biskut Famous Amos / Biskut Chocolate Chis & Almond nips

Cookies_www.abamkorie.com 5
Bahan A

1/2 cawan gula perang
1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan minyak mentega (~+75 gm)
1 biji telur
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu full cream
1/2 sk vanilla essence
Bahan B
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sb serbuk koko (di ayak)
1 sb tepung jagung (di ayak)
1/2 sk jus lemon
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan almond nibs
1 cawan semi sweet chocolate chips

* Selain dari Almond, boleh juga gunakan walnut atau biji bunga matahari

Cara-cara :

Campurkan kesemua bahan-bahan A. Sebatikan dengan menggunakan whisk.

Kemudian untuk bahan B, campurkan serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat dan jus lemon bahan-bahan tadi. Pastikan tepung gandum dimasuk sedikit demi sedikit dan dikacau menggunakan spatula. Kemudian masukan masukan chocolate chips dan almond nips. Selepas diadun, mungkin kelihatan adunan agak lembik. Rehatkan sekejap dalam peti ais lebih kurang 30 minit supaya aduanan tadi boleh dibentuk dengan lebih senang dan cantik.

Cookies_www.abamkorie.com 1
Cookies_www.abamkorie.com 7

Masa nak membentuk tu boleh gunakan tangan ataupun sudu. Ikut suka korang lah..hehe.

Cookies_www.abamkorie.com 6

Kemudian panaskan oven terlebih dahulu. Setkan suhu dalam 160 darjah Celcius. Bakar selama 20 minit. Bila dah masak, keluarkan biskut famous Amos tadi dan biarkan ia sejuk dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

Cookies_www.abamkorie.com 3

Nota:

a) Untuk mendapatkan cookies yang tak terlalu rapuh , boleh tambahkan sedikit tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan.

b) Semasa dah aduanan dah dibentuk dalam dulang tu, sementara nak tunggu aduanan siap dibakar. boleh masuk dahulu ke dalam peti ais supaya tak cair .

Okeh, Simple kan resepi biskut Famous Amos / Biskut Chocolate Chis & Almond nips ni kan. Selamat mencuba ya..

 

 

 

Sharing is caring!

6 Replies to “Resepi Biskut Famous Amos Yang Mudah dan Sangat Sedap”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge