Bawal Power Sempoi Tempat Makan Sedap di Cyberjaya

Kalau pegi ke Cyberjaya, sebut jer Bawal Power Sempoi..kompom ramai yang terbayang ikan bawal goreng yang rangup, makan pulak dengan nasi panas-panas. Cicah dengan air asam. Berkuah kan kari ..Fuuuhh memang terbaek laaah…

Ni lah abam nak bagitau korang, kalau ke Cyberjaya dan kebetulan time lunch, korang mesti terjah ke kedai ni. Terletak Sport Arena Cyberjaya, kalau tak tau boleh waze jer..

Bila sampai sana, pastikan korang dapatkan meja dulu sebelum korang pegi ambik nasi. Kang tak pasal-pasal nasi dah dapat, meja pulak takda. Ini kerana, boleh katakan hampir setiap kali waktu lunch kat sini memang penuh. Kadang-kadang kena beratur panjang tau. Bukan setakat pengunjung dari Cyberjaya jer, malah ada yang datang dari Putrajaya pun ada.

Kat sini, selain dari ikan bawal , ada juga sotong goreng, sotong bakar, ikan keli goreng, ikan pari dan kalau tak silap ikan talapia pun ada. Semua ni dijual dalam set bersama nasi, kuah kari dan ulam-ulaman. Harga dari Rm7 sehingga Rm14 (kalau tak silap abam lah) untuk setiap set.

Sotong bakaq baq hang…
Sotong goreng panas-panas pulak tu…
Ikan keli digoreng garing…fuuh rangup ni
Ikan pari

Favourite abam kat sini, sotong goreng dengan bawal goreng. Pastu boleh ambik ulam-ulaman sebanyak mana korang nak, tu yang best tu.

dah meleleh dah ni…

Kat sini boleh dikatakan femes jugak lah sehingga hujung minggu pun masih penuh dengan pelanggan kalau korang ke Bawal Power Sempoi ni..

Komen abam, lauk kat sini memang best, harga pun berpatutan dan jangan lupa order air kedondong…perghhh…memang sedap..

Senang-senang korang boleh terjah ke facebook Bawal Power Sempoi ni Bawal Sempoi Cyberjaya 

Kbai.

2,284 total views, 6 views today

Rekod 3.7 Juta Pengunjung di MAHA 2016

Assalamualaikum…hi korang..

Tadi terjumpa pasal info pasal MAHA 2016 kat Berita Harian Online, yang mana pengunjung kali ni mencecah sampai 3.7 juta orang. Perghh..memang hebat MAHA kali ni. Tak hairanlah, rata-rata pengunjung bukan datang dari berdekatan Selangor & Negeri Sembilan saja, bahkan dari seluruh pelusuk negara. Datang nak tengok apa yang menariknya di MAHA yang dibuat setiap tahun ni.. Memang abam akui tahun ni agak berlainan sket disebabkan jalan sentiasa sesak dari mula ia dilancarkan pada 1 Disember sehingga hari terakhir MAHA 2016, 11 Disember 2016.

 

Kedatangan pengunjung mulai awal pagi sehingga malam.
Keadaan sentiasa sesak dengan penjung walaupun cuaca panas terik.

Cer tengok kat bawah ni, abam kongsikan satu video …dari pagi sampai petang, tak putus-putus dengan pengunjung yang datang.

Sebenarnya ada yang menarik kali hingga ada pengunjung sanggup tunggu sehingga ke malam. Ini kerana disebelah malamnya ada persembahan dari artis-artis terkenal seperti Khalifah, Projektor Band, Man Bai, Ramli Sarip dan ramai artis lagi.

Kali ni MAHA 2016, menerapkan konsep agrotainment yang agak berbeza dan kelainan dari MAHA sebelum ini dengan adanya Kampung Mok Cun, Upin Ipin dan Festival muzik. Pendekatan baru ni menyebabkan ramai yang lebih berminat nak datang dan tengok sendiri kelebihan kat MAHA 2016.

Satu lagi apa yang abam baca di Berita Harian Online, selain dari rekod 3.7 juta kedatangan pengunjung iaitu rekod paling tinggi sejak penganjuran MAHA,  menurut Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani lagi, Datuk Ahmad Shabery berkata, nilai jualan pada MAHA 2016 juga memberangsangkan apabila RM380 juta dicatat dalam tempoh 11 hari pameran itu berlangsung. Terbaik lah MAHA 2016.

Rasanya bukan saja abam, bahkan semua pengunjung teruja dengan MAHA2016 tahun ni. Semoga MAHA yang akan datang akan lebih hebat dan lebih menarik. Insyaallah.  Tahnia MAHA 2016.

Nak tengok gambar-gambar menari di MAHA 2016
Jom ke sini https://www.facebook.com/maha.gov.my/

1,497 total views, 6 views today

Jom ke KL Tower Mini Zoo

Masuk cuti sekolah kali ni, sebenarnya abam takda rancangan sangat nak pergi bercuti kemana-mana. Dengan tempahan dessert yang makin meriah kat Putrajaya ni, jadi abam ambik keputusan bercuti dengan keluarga kat tempat berdekatan jer.

Mungkin bukan abam sorang saja yang buat keputusan macam ni, mungkin ada juga yang tak berkesempatan nak bercuti lama-lama dan nak pergi bercuti ke tempat yang jauh-jauh dari Kuala Lumpur ni atas faktor komitmen kerja atau sebagainya.

Entri kali ni, sebenarnya, abam nak bagitau kat korang,..tak sangka kat KL Tower , ada satu tempat yang begitu unik dan cukup menarik, yang mana korang boleh bawa famili dan anak-anak layan kat situ. Serius, abam tak sangka, ada Mini Zoo rupanya.

Pada bulan November yang lepas abam berpeluang berkumpul dengan keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari kat KL Tower Mini Zoo ni. Fuuh…Memang best betul kat sini,..bukan setakat anak-anak jer teruja dengan haiwan-haiwan kat sini..dengan mak bapak sekali pun naik teruja.

Gathering Ahli Kelab Blogger Ben Ashaari di Mini Zoo Menara KL - www.abamkorie.com

Sebelum abam nak kongsi kan apa yang menarik kat dalam KL Tower Mini Zoo ni, abam nak kongsikan dulu kat mana lokasi Mini KL Tower Mini Zoo ni..

Pintu Masuk Mini Zoo Menara KL

Ok, KL Tower Mini Zoo ni memang terletak betul-betul dalam kawasan KL Tower. Bagi yang datang dengan kereta atau motorsikal, masuk jer ikut pintu masuk KL Tower tu. Untuk motorsikal, tiada caj parking. Tapi untuk kereta, caj parking dikenakan Rm4 untuk sejam yang pertama dan Rm3 untuk jam berikutnya.
Disarankan korang datang awal untuk mengelakan kesesesakan kat dalam KL ni. Kalau dah awal mesti nak sarapan dulukan. Ok, kat sini ada kedai makan korang boleh sarapan dulu. Harganya agak murah dan berbaloi.

Okeh jom kita tengok apa yang menariknya ada didalam KL Tower Mini Zoo ni.

Gathering KBBA Mini Zoo Menara KL - Burung Kakak tua -www.abamkorie.com

Okeh, mula-mula selepas korang masuk jer..korang akan berjumpa dengan penyambut tetamu yang cantik-cantik ni. Burung kakak tua ni bukan saja cantik malah jinak pulak tu. Kalau korang nak pegang ke, nak letak kan atas bahu dan nak  berswafoto pun boleh.

kl-tower-mini-zoo-white-parrot

Lepas tu korang akan mula berjumpa dengan pelbagai jenis binatang yang mungkin kita tak pernah lihat sebelum ni..seperti merkat, labi-labi, dwarf manggoes, ferret, anak kanggaro, buaya kecil, ular dan bermacam-macam jenis haiwan lain.

kl-tower-mini-zoo-landak

Mini Zoo Menara Kuala Lumpur

mini-zoo-menara-kuala-lumpur-meerkat

Mini Zoo Menara KL

Mini Zoo Menara KL

Mini Zoo Menara KL

Bila dah masuk ke dalam tu, korang akan sampai ke satu bahagian dalam zoo ni yang korang boleh sentuh dan bagi makan kat haiwan-haiwan kat dalam kawasan tu.

kl-tower-mini-zoo-nuri

Anak-anak pasti teruja kat kawasan ni. Bagi makan burung-burung yang jinak dengan tadah tangan jer.

Mini Zoo Menara Kuala Lumpur

 

Mini Zoo Menara Kuala Lumpur

Mini Zoo Menara Kuala Lumpur

Mini Zoo Menara Kuala Lumpur

Satu lagi tarikan yang ada kat sini ialah Longkang Fishing. Tempat yang memang cukup best, bukan sahaja anak-anak..mak ayah pun nak ikut sekali join.

kl-tower-mini-zoo-longkang-fishing-2

mini-zoo-menara-kuala-lumpur-longkang-fishing

Bila sampai ke penghujung ada satu lagi bahagian yang menempatkan haiwan-haiwan seperti kura-kura gergasi. iguana, monyet Albino dan racoon.

Mini Zoo Menara Kuala Lumpur

kl-tower-mini-zoo-iguana

Mini Zoo Menara KL Monyet Albino

Haa…dah puas berjalan tengok haiwan. Dah sampai ke penghujung tu ada satu kedai cenderahati. Korang boleh beli macam-macam barang kat sini sebagai kenang-kengangan kat kedai ni. Macam-macam ada untuk dipilih, dari key chai, tshirt, soft toys dan macam-macam lagi lah.

Korang mesti teruja nak pegi ke KL Tower Mini Zoo ni kan. Mesti tak sabar-sabar nak tengok sendiri haiwan-haiwan..haa ni abam bagitau harga tiketnya, memang cukup berpatutan.

Harga Tiket :

Dewasa: M32.00
Kanak-kanak dan Orang tua: RM27.00
kanak-kanak tinggi bawah 90cm: Percuma

Selain dari tu, KL Tower Mini Zoo ada juga menawarkan pakej untuk satu keluarga. Harganya lebih jimat. Siap dapat percuma ais krim lagi tu.

Mini Zoo Menara KL Tiket

Mini (RM50.00):
1 dewasa
1 kanak-kanak
Percuma 1 aiskrim

Keluarga (RM98.000):
2 dewasa
2 kanak-kanak
Percuma 2 aiskrim

Untuk mengikuti aktiviti dan info terkini KL Tower Mini Zoo korang boleh follow:

Facebook: KL Tower Mini Zoo Malaysia

Sebenarnya banyak lagi tarikan dalam ni yang tak dapat abam nak kongsikan, tapi tak best lah kan kalau bagitau korang semua apa yang ada dalam KL Tower Mini Zoo ni kan..Korang kena pegi dan alami sendiri. Baru best..heheh.

Serius, abam memang cukup sarankan KL Tower Mini Zoo ni dijadikan sebagai salah tempat yang korang mesti datang dan luangkan masa dengan anak-anak dan keluarga terutama masa cuti sekolah ni.

Ok ..Dah penat jalan-jalan kat dalam KL Tower Mini Zoo tu, kompom korang rasa lapar kan. Jangan bimbang, ada Plaza The Weld dekat jer dengan Menara KL tu. Time lapar ni, layan Domino Pizza memang best..

domino-pizza3-abamkoriedotcom

Pizza kat Domino Pizza memang jadi pilihan famili abam, terutama anak-anak sebab ada pelbagai variasi topping yang cukup menarik dan sedap. Yang bestnya, bila layan banyak tak terasa muak..memang terbaik Domino Pizza.

domino-pizza3-abamkoriedotcom

domino-pizza2-abamkoriedotcom

Okeh terima kasih banyak-banyak sebab singgah layan entri kat blog abam kali ni.. Insyaallah abam akan kongsikan benda lain pulak lepas ni … 🙂

1,960 total views, 8 views today

Resepi Nasi Liwet Sunda – Mudah dan Sedap

Assalamualaikum… hi korang..

Giler lama tak update blog. Sejak berkecimpung dalam bidang pemakanan ni, abam sibuk betul. Kadang-kadang tidur dalam 2-3 jam jer dalam sehari sampai blog pun terbengkalai. Tapi hari ni, abam dapat curi masa sket..nak update jugak. Kali ni abam nak update pasal resepi yang abam cuba dari akak viral kat FB tu..kak Norlaila Dlaila, tokei kedai Mee Udang Dlaila yang femes kat Nilai. Boleh tengok entri abam sebelum ni http://abamkorie.com/2016/02/bubur-nasi-berlauk-dlaila-terbaik/

Resepi yang abam nak share kali ni, cukup mudah. resepi Nasi Liwet Sunda, resepi yang amat sesuai untuk korang yang nak masak tapi bz macam abam ni. Bahan-bahannya cukup mudah. Tapi rasa, memang mabeles abiss…

RESEPI NASI LIWET SUNDA – MUDAH & SEDAP

BAHAN-BAHAN :

 

abamkorie-com-nasi-liwit4

Beras 3 cup (ikut cup sukat beras tu)

Bawang Besar – 1 labu di potong-potong

Serai – 2 batang

Daun pandan – 2/3 helai

Daun Salam – Ini nak letak pun boleh, tak nak letak pun boleh…nak bagi wangi.

Daun bawang – 2/3 pokok di potong kecil-kecil

Cili Api – 2/3 biji di ricik, kalau korang suka pedas boleh bubuh lebih dari tu.

Minyak masak/marjerin/mentega – abam gunakan mentega.. lebih kurang 2 sudu makan.

Pati ayam Maggi – 3-4 sudu makan.

abamkorie-com-nasi-liwit2

Garam – secukup rasa atau jika perlu.

Ikan masin

Petai – 1 mangkuk

abamkorie-com-nasi-liwit3

Nenas – 1 mangkuk yang telah hiris halus

abamkorie-com-nasi-liwit1

buah mangga – 1 mangkuk yang telah hiris halus

 

CARA-CARANYA :

Beras yang telah dibersihkan dan diletakan air ikut sukatan biasa untuk memasak nasi.

Masukan kesemua bahan tadi kecuali ikan masin dan petai. Untuk ikan masin korang boleh gunakan sebarang jenis ikan masin dan boleh samada digoreng dahulu, kalau korang rajin atau kalau masa korang malas tahap gaban, boleh jer terus campak masuk dalam periuk tu.

abamkorie-com-nasi-liwit7

Okeh, bila semua bahan tadi dah dimasukan. Biarkan sehingga air kering. Kemudian baru masukan ikan kering dan petai. Sebenarnya abam lebih suka kan petai yang ada kulit tu, tapi sebabkan susah sangat nak cari. Abam beli jer yang dah packing tanpa kulit.

disebabkan abam suka daun bawang tu nampak hijau-hijau lagi, so abam masukkan bersama dengan petai dan ikan masin..
disebabkan abam suka daun bawang tu nampak hijau-hijau lagi, so abam masukkan bersama dengan petai dan ikan masin..

Kecil kan api dapur & tutup kan periuk nasi. Biarkan sehingga masak.

Haaa…simple kan resepi Nai Liwet Sunda ni kan. Serius abam cakap rasana memang sedap. Korang boleh masak banyak-banyak, simpan sampai malam, dah tak yah nak pikir..apa nak dimasak malam nanti.

Disebabkan ada yang tak makan petai, yang ni korang boleh skip…kira petai ni optional lah. Tapi kalau yang memang hantu petai, boh jer banyak-banyak.. Tapiii…jangan lupa flush dengan clorok masa korang lepas masuk toilet nanti …ahhaha jangan kata abam tak bagi tau…hahaha..

Okeh..terima kasih sebab terjah blog abam yang tak seberapa ni, dan selamat mencuba resepi yang cukup mudah tapi rasa nya, emm..walllah.. cukup ohsem…

Nasi tu agak lembik sket, sebab abam terlajak taruk air...heheh...
Nasi Liwet Sunda ni agak lembik sket, sebab abam terlajak taruk air…heheh…

Resepi Nasi Lemak Sempoi

Nasi Lemak Siti Nur Bhassah
Assalamualaikum.. Terima kasih sebab sudi singgah blog abam lagi.

Sejak dua menjak ni, abam jadi rajin pulak nak memasak. Mungkin rasa malas nak makan luar dah kot. Yang terbaru abam cuba buat kek dan Alhamdulillah menjadi pulak tu. Lagi ler bertambah-tambah semangat ni.

Kali ni abam nak share satu resepi yang dikongsi oleh sedara abam iaitu resepi Nasi Lemak Sempoi…siap ada tagline tu..”Kenyang sampai lusa baqhiang”. hehhehe…

Ok. Jom kita salin resepi ni dan cuba buat nanti..

BAHAN-BAHANNYA :

Untuk Nasi :
1.5 cawan beras
2 helai daun pandan
Sedikit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Sedikit halia
Garam
2 cawan santan cair

Untuk Sambal Ikan Bilis :

2 senduk cili kering
Air Asam Jawa
Garam
Gula

Bawang besar
Ikan Bilis Secukupnya

CARA UNTUK MEMASAK :

Nasi Lemak :
Basuh beras dan masak seperti biasa dan masukan semua bahan-bahan untuk nasi tadi.

Sambal Ikan Bilis :

Untuk Sambal ikan bilis pulak, cili di blender bersama dengan bawang besar dan juga sedikit ikan bilis.

Tumis cili yang diblend tadi hingga naik minyak…
Kemudian masukkan 1 cawan air
Masukan ikan bilis dan air asam jawa
Tambah garam dan gula secukupnya

Boleh tambah timun dan telur goreng/dadar dalam setiap hidangan.

Mudah dan cepat cara nak sediakan nasi lemak ni kan..Nama dia pun dah Nasi Lemak Sempoi dan bila makan”Kenyang sampai lusa baqhiang”..hehhe
Okeh . Terima kasih sekali lagi dan selamat mencuba resepi mudah ni.. bye

Kredit resepi asal dari FB Siti Nur Bhassah

Resepi Ayam Grill Yang Mudah dan Sedap

RESEPI AYAM GRILL YANG MUDAH DAN RINGKAS

resepi ayam grill1 abamkorie

 

Assalamualaikum semua…, Terima kasih kat korang semua sebab rajin nak jengok blog abam ni. Lama jugak tak men’update’ blog sekarang ni. Disebabkan ada masa terluang sket lepas buat sarapan pagi tadi… abam nak share satu resepi mudah yang abam selalu buat dan post kat facebook. Resepi ayam grill ni cukup mudah, senang nak buat dan opkos lah sedap. heheh…

Resepi Ayam Grill ni memang abam selalu buat sebab cara penyediaannya yang sangat mudah, cepat dan cukup senang nak masak. Abam selalu buat dalam beberapa portion dan letak kan dalam peti ais. Bila nak masak jer, keluarkan dan biarkan hingga hilang beku, dah boleh grill atas pan.

Ok, tak nak bebel panjang-panjang, jom kita tengok resepi ayam grill mudah ni..

BAHAN-BAHANNYA :
Separuh ekor ayam @ boleh gunakan bahagian dada ayam, sebanyak 4-5 ketul
2-3 sudu besar serbuk kari daging
1-2 sudu besar serbuk lada sulah
1-2 sudu besar serbuk lada hitam

1 sudu besar serbuk paprika
1 sudu kecil origano flakes (optinal)

Sedikit garam atau secukup rasa, atau korang boleh jugak letak kiub ayam sebagai menggantikan garam.

2-3 sudu sos tomato, ini pun pilihan samada nak letak atau tak. Sos tomato nak bagi rasa masam-masam sket.

Minyak zaitun

 

CARA MEMBUATNYA :

  1. Bersihkan ayam dan bagi yang tengah berdiet tu, pastikan buang kulitnya.
  2. Campurkan kesemua bahan tadi bersama ayam dan gaulkan. Perapkan dalam 1-2 jam. Atau nak lagi sedap, perapkan semalaman.
  3. Untuk memasak, panaskan grill non stick pan / grill pan dan grill sehingga masak.

Mudah dan simple jer kan. Apa yang abam selalu buat, abam akan buat dalam kuatiti yang banyak dan asing dalam bekas berasingan. Setiap satu bekas untuk sekali masak. Bahan-bahan tadi boleh korang adjust ikut selera tekak korang yer. Okeh, selamat mencuba..

 

 

1,665 total views, 13 views today

Harga Terkini Petrol RON97, RON95 dan Diesel Bermula Esok (1 Julai 2016)

Harga Terkini Petrol RON97, RON95 dan Diesel Bermula Esok (1 Julai 2016)


minyak
Harga petrol bagi RON95, RON97 dan diesel akan mengalami kenaikan sebanyak lima sen seliter bermula esok (tengah malam ini), kata pengusaha-pengusaha stesen minyak sebagaimana lapor Malaysiakini.Berikut adalah harga terbaru berdasarkan kenaikan itu :

  • RON 95 : RM1.75
  • RON 97 : RM2.10
  • Diesel : RM 1.60

Peningkatan harga ini adalah yang pertama sejak April lalu.

Harga minyak mentah Brent berada pada harga AS$36 setong pada Mac lalu dan secara beransur-ansur meningkat sehingga AS$48 pada April dan meningkat kepada AS$50 setong setakat hari ini menurut Nasdaq. –

Resepi Biskut Famous Amos Yang Mudah dan Sangat Sedap

Assalamualaikum,..terima kasih lah yer, sudi singgah kat blog abam ni…

Korang camana hari ni? Harap-harap korang semua sihat seadanya ya..

Lepas abam poskan gambar biskut chocolate chip & almond nips ala-ala biskut Famous Amos di FB, tak sangka ada rakan-rakan yang tanyakan pasal resepi biskut ni.

Dulu kalau pegi ke Alamanda selalu jer anak-anak minta belikan biskut Famous Amos ni. Memang sedap, tapi yang tak tahan harga nyer tu. Tapi anak-anak memang suka sangat. Fikir-fikir balik kalau abam boleh buat sendiri, boleh dapat lagi banyak.

Sebenarnya, resepi ni yang abam guna ni memang cukup mudah dan senang jer nak buat. Hasil google, wife abam yang terjumpa resepi ni dan setelah beberapa kali mencuba, ..ubah sikit-sikit resepinya .. dan hasilnya memang sedap, hampir setanding dengan biskut Famous Amos. Ni pendapat abam lah. Jika korang atau anak-anak yang memang “hantu” biskut ni, bolehlah mencuba membuatnya sendiri.

Cookies_www.abamkorie.com 4

Jom kita tengok resepi biskut Famous Amos yang abam nak share kan ni. Resepi yang abam buat ni untuk separuh adunan jer. Dapat hasilkan antara 50 ke 60 keping biskut. Ikut saiz yang korang buat.  Kalau nak kuantiti biskut tu lebih, boleh gandakan. Buatkan adunan penuh,kecuali untuk telur gunakan hanya sebiji jugak.

Biskut Famous Amos / Biskut Chocolate Chis & Almond nips

Cookies_www.abamkorie.com 5
Bahan A

1/2 cawan gula perang
1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan minyak mentega (~+75 gm)
1 biji telur
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu full cream
1/2 sk vanilla essence
Bahan B
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sb serbuk koko (di ayak)
1 sb tepung jagung (di ayak)
1/2 sk jus lemon
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan almond nibs
1 cawan semi sweet chocolate chips

* Selain dari Almond, boleh juga gunakan walnut atau biji bunga matahari

Cara-cara :

Campurkan kesemua bahan-bahan A. Sebatikan dengan menggunakan whisk.

Kemudian untuk bahan B, campurkan serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat dan jus lemon bahan-bahan tadi. Pastikan tepung gandum dimasuk sedikit demi sedikit dan dikacau menggunakan spatula. Kemudian masukan masukan chocolate chips dan almond nips. Selepas diadun, mungkin kelihatan adunan agak lembik. Rehatkan sekejap dalam peti ais lebih kurang 30 minit supaya aduanan tadi boleh dibentuk dengan lebih senang dan cantik.

Cookies_www.abamkorie.com 1
Cookies_www.abamkorie.com 7

Masa nak membentuk tu boleh gunakan tangan ataupun sudu. Ikut suka korang lah..hehe.

Cookies_www.abamkorie.com 6

Kemudian panaskan oven terlebih dahulu. Setkan suhu dalam 160 darjah Celcius. Bakar selama 20 minit. Bila dah masak, keluarkan biskut famous Amos tadi dan biarkan ia sejuk dahulu sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

Cookies_www.abamkorie.com 3

Nota:

a) Untuk mendapatkan cookies yang tak terlalu rapuh , boleh tambahkan sedikit tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan.

b) Semasa dah aduanan dah dibentuk dalam dulang tu, sementara nak tunggu aduanan siap dibakar. boleh masuk dahulu ke dalam peti ais supaya tak cair .

Okeh, Simple kan resepi biskut Famous Amos / Biskut Chocolate Chis & Almond nips ni kan. Selamat mencuba ya..

 

 

 

Laksa Sarang D’laila – Laksa apa pulak ni?

laksa sarang dlaila laksa paling sedap di nilai

“Jom, kita pi makan laksa sarang kat kedai kak Laila..”

Pernah ke korang dengar pasal Laksa Sarang?

Haa..Laksa Sarang? Serius, ni pertama kali abam dengar nama laksa sarang. Walaupun abam ni boleh dikategorikan sebagai peminat laksa, tapi ni lah pertama kali dengar. Kalau setakat laksa utara, laksa Penang, laksa Kelantan, laksa Johor tu memang pernah lah makan. Dalam otak ni memang tak dapat bayangkan camana rupa laksa sarang ni. Takpa, petang tu jugak ke kedai Kak Laila yang terletak di MMA Santai Corner.

Keadaan orang yang begitu ramai di hadapan gerai Dlaila

Tak sampai 10 minit, laksa sarang yang abam order dah pun sampai. Menarik jugak laksa sarang ni. Rupanya, sarang yang dimaksudkan adalah telur yang digoreng dan dibentukan seperti sarang. Ooooo…baru lah tau. Kuah laksanya cukup pekat, memang tak kedekut langsung. Ditambah pula dengan bahan-bahan lain seperti timun, bawang, salad & nenas, memang dah cukup marbeles. Kalau tak disebabkan abam dah makan sebelum datang ke sini, rasanya mau ditambah mangkuk ke 2 ni…

Laksa Sarang Dlaila -www.abamkorie.com 4
Ini lah telur yang digoreng dan dibentukkan seperti sarang…memang unik kan..
Laksa Sarang Dlaila -www.abamkorie.com 5
Antara bahan-bahan yang dimasukan ke dalam laksa sarang…

 

Laksa Sarang Dlaila -www.abamkorie.com 1
Menarik kan…Unik….

Seperti biasa, kalau ke sini..kalau tak bungkuskan untuk anak-anak, memang tak sah lah. Abam minta bungkuskan mee udang, memang favourite diorang ni. Sampai di rumah, bila diorang nampak abam poskan gambar laksa sarang di Instagram & Fb tadi, diorang teringin pulak nak makan. Nampaknya kenalah datang lagi lepas ni.

laksa sarang dlaila laksa paling sedap di nilai

Komen Abam Pasal Laksa Sarang Dlaila ni… Sedap ke?

Tengoklah pic kat bawah, tak nak puji lebih-lebih. Kalau dah licin, comfirm laa sedap heheh

Jadi, kalau korang peminat laksa yang agak unik macam laksa sarang ni. Jom cuba di kedai D’laila Laksa Sarang yang terletak di MMA Santai Coner, Bandar Baru Nilai. Memang terbaekkk…!!

laksa sarang dlaila laksa paling sedap di nilai
Licin…!!

 

1,577 total views, 8 views today

8 Tip Diet Mudah Sahur by Kevin Zahri Untuk Korang Nampak Slim di Aidilfitri nanti

kevin-zahri-8 tip Diet Mudah Sahur

Rasanya ramai diantara kita, bila sampai jer bulan puasa..masa ni lah nak ambik kesempatan nak kuruskan badan  lah dan nak turunkan berat badan. Tapi kebanyakan tak tahu camana nak buat kan. Bila salah mengamalkan diet atau cara pemakanan, memang tidak dinafikan semasa menjalani ibadah puasa, badan akan menjadi letih dan lesu. Ini semua disebabkan oleh kekurangan tenaga di dalam badan. Faktor cuaca di negara kita yang panas juga menjadi punca badan kita cepat mengalami keletihan dan tidak bermaya.

Kedatangan bulan Ramadhan merupakan bulan yang paling ditunggu-tunggu bagi umat Islam kerana ia penuh dengan keberkatan dan kemuliaan. Tidak dinafikan apabila menjalanan inadah puasa ni, badan akan menjadi cepat letih disebabkan kita kekurangan tenaga dalam badan. Dengan faktor cuaca yang agak panas sekarang ni, jugak menjadi punca badan kita cepat menjadi letih dan lesu.

Sebenarnya banyak cara untuk turunkan berat badan dalam bulan Ramadhan ni. Tapi abam nak share tip yang dicadangkan oleh Kevin Zahri kat korang. Tip diet sahurnya mudah & abam rasa korang memang mampu nak buat.

1. Jangan skip sahur

Tip diet mudah sahur yang pertama dan paling penting. Sahur penting untuk bekalkan nutrisi, air dan tenaga untuk amalan berpuasa. Lagipun sahur kan sunnah nabi, memang setiap sunnah tu ada kebaikan jika diamalkan.

2. Karbo Kompleks

Tip diet mudah sahur yang ke 2. Digalakan korang memilih karbohidrat kompleks  semasa bersahur. Kenapa ia bagus? Karbohidrat kompleks bekalkan sumber tenaga yang lebih perlahan dan lebih mengenyangkan.

Contoh Karbo kompleks : Roti perang, nasi perang atau nasi putih yang ada serat dan rendah GI, oat (glycemic indeks).

3. Target Kalori: dalam 500 kcal

Untuk tip diet mudah sahur yang ke 3 ni korang kena rajin sikit men Google hehhe. Kena tau pasal brapa setiap kalori dalam makanan.
Menurut Kevin Zahri, secara purata, target pengambilan kalori untuk hidangan sahur sepatutnya dalam lingkungan 500 kcal. Pastikan ada sumber protein dan karbohidrat berserat.

Contoh hidangan:

Segenggam nasi, lauk ayam, sayur dan air.
Roti perang 2 keping + sapu, tuna ikan dalam sos tomato (awas sos-sos biasa tinggi garam).
1 mangkuk cereal berserat + susu lemak rendah.

4. Protein yang bersih

Sumber protein bersih untuk tip diet mudah sahur yang ke 4. Makanan berprotein seperti ayam, ikan sangat mengenyangkan dan mengambil masa berjam untuk lalui proses penghadaman.
Untuk sahur, abam sendiri banyak mengambil sumber protein yang “bersih” ni. Maksud bersih kat sini, digalakan mengambil dari sumber protein yang segar bukan dari makanan proses seperti sosej, daging burger, nugget dan sebaginya.

5. Elak Garam

Garam adalah penyerap atau penyimpan air. Ya betul ia penting untuk kurangkan dehidrasi semasa bersukan tapi dalam keadaan berpuasa, pengambilan sumber makanan bergaram seperti biskut, kicap, masakan bergoreng dan lain-lain ia lagi cepatkan dehidrasi dan akan buat anda cepat berasa haus. Untuk tip diet mudah sahur yang ke 5.

6. Elak Minuman berkafein

Kafein dalam minuman seperti teh tarik, teh hijau, Nescafe, kopi, milo dan lain-lain adalah diuretik – kualiti yang memaksa badan buang air. Ini lagi mempercepatkan dehidrasi semasa berpuasa.

7. Kenali kandungan kafein minuman

Air gas, teh dan coklat pun biasa mengandungi kafein. Kandungan kafein dalam setiap minuman berbeza-beza. Jadi kalau nak minum air coklat (contohnya) tidaklah menjadi masalah yang besar tapi kalau boleh, kurangkan kuantiti pengambilan.

8. Jangan minum banyak sangat!

Lagi banyak korang minum, lagi cepat badan akan membuangnya dan lagilah cepat anda anda berasa haus.

Sebagai panduan: Jumlah: 2-3 gelas sederhana dah cukup.

Suhu: Paling baik yang suam. Kalau yang ais pun boleh tapi pagi-pagi buta, badan agak terkejut dengan air ais.

Jenis? Kalau nak air manis pun, jangan lebihkan dari air kosong. Contoh: 1 gelas manis, 2 gelas air kosong.

Mudahkan. Sebenarnya tak susah pun nak amalkan tip diet mudah sahur ni. Disamping tu, jangan pula anggap dalam bulan Ramadhan  sebagai bulan untuk berehat dari melakukan aktiviti-aktiviti berbentuk kecergasan. Ramai sebenarnya yang menganggap bulan Ramadhan ini adalah platform bagi mereka untuk menguruskan berat badan dan mendapatkan bentuk badan yang menarik jika mereka mengamalkan cara pemakanan dan senaman yang betul.

Jadi, selamat beramal ya..semoga raya kali ni anda semakin ramping dan berseri-seri dengan baju raya nanti.
Selamat berpuasa semua dan selamat mengamalkan tip diet mudah sahur ni ya..

 Baca : Resepi Ayam Panggang Mudah & Sedap

504 total views, 10 views today