Tips Romantik Suami Isteri, Jangan Malu-Malu Nak Amalkan

Hari ni abam nak kongsikan dengan korang..

Tips Romantik Suami Isteri…

Tips Romantik Suami Isteri

Romantik tidak bermakna bermanja-manja sahaja. Ramai mengandaikan, bila suap suami atau isteri di khalayak ramai, itu romantik. Bila nampak pasangan orang tua yang berpeganngan tangan, itu romantik. Bila nampak isteri betulkan kolar baju suami, itu dianggap romantik….

Benar, dari kacamata orang ramai yang melihat situasi sebegitu, akal tidak dapat lari dari mengatakan mereke itu pasangan yang romantik. Namun, itu cuma secebis sahaja dari kehidupan hidup berumah tangga. Lihat bagaimananya intimnya hubungan Rasulullah S.A.W dengan Aisyah R.A….

Mari kita lihat apa lagi tips romantik suami isteri yang boleh diamalkan bersama….

Tips Romantik Suami Isteri ke 1:
Solat berjemaah bersama

Ini yang paling utama. Jika suami tidak ke masjid atau surau, ajak isteri dan anak-anak solat berjemaah bersama-sama. Tinggalkan kaca TV dan beribadat bersama….

Lebih molek lagi jika selepas solat, suami berdoa dan yang lain aminkan bersama-sama. Ambil sedikit masa untuk ambil Al-Quran dan semak bacaan ahli keluarga….

Tips Romantik Suami Isteri ke 2:
Isteri cium tangan suami sebelum pergi kerja…

Cium bukan satu paksaan, tetapi cium tanda hormat dan redha suami keluar untuk mencari rezeki untuk keluarga. Itu untuk suri-rumah, bagaimana dengan isteri yang bekerja juga?

Apa salahnya, cium sahaja sebelum naik kereta atau motosikal masing-masing. Jika naik satu kereta, cium dalam kereta dahulu….

Tips Romantik Suami Isteri ke 3:
Suami cium pipi isteri sebelum pergi kerja

Kalau tidak mahu jiran-jiran tengok, selindung-selindung dalam rumah. Selepas isteri cium tangan suami, suami hulurlah pipi untuk isteri cium. Mahu lebih intim, peluk pasangan kuat-kuat, setidak-tidaknya 10 saat.

Tarik nafas dalam-dalam dan bayangkan jika ini ialah pelukan terakhir untuk pasangan.Jangan lupa, dan juga selepas sampai rumah dari tempat kerja kalau buat muka, cium isteri dan anak-anak juga….

Tips Romantik Suami Isteri ke 4:
Peluk isteri dari belakang

Isteri pasti cair kalau suami tiba-tiba peluk dari belakang, tanpa disangka-sangka. Jika sedang membasuh pinggan di sinki dapur dan suami datang peluk tidak semena-mena, rasa seperti di awang-awangan. Setuju atau tidak?

Tips Romantik Suami Isteri ke 5:
Tatap muka pasangan sebelum tidur

Cuba tips romantik suami isteri yang ini secara diam-diam. Simpan dalam hati, kerana pasangan tidak akan tahu. Bayangkan kita dapat tatap muka pasangan kita malam ini, hari esok belum tentu lagi.

Maafkan segala kesalahannya. Doakan yang terbaik untuk dirinya….

Tips Romantik Suami Isteri ke 6:
Mandi bersama

Buat apa mahu malu? Bukankah sudah jadi pasangan yang sah? Cuma mandilah di bilik air sendiri, supaya anak-anak tidak ketuk pintu suruh keluar sebab lapar. Jika belum ada anak, cubalah tips romantik suami isteri ini dengan rasa kebebasan maksimum.

Tips Romantik Suami Isteri ke 7:
Tolong cabut uban, potong janggut dan misai

Bagi yang sudah berusia, apa kata rajin-rajinkan diri dekat dengan suami. Walaupun suami tidak peduli sangat dengan uban atas kepala yang semakin banyak putih, dia suka bila dihampiri isteri.

Ambil gunting kecil dan tolong trim janggut serta misai suami. Percayalah, dalam hati suami akan terdetik, “Sayang jugak bini aku pada aku ye…”

Tips Romantik Suami Isteri ke 8:
Kentut tanpa rasa malu 

Yang ni paling best…Ini tips romantik suami isteri yang boleh digunapakai selepas berkahwin sahaja. Masa bercinta, malu mahu kentut bukan? Sekarang, buat apa mahu malu-malu lagi. Kalau suami sudah biasa kentut sana-sini, apa kata isteri balas pula kentut suami?

Cuma jangan buat aktiviti berbahaya ini dengan kehadiran mertua dan sanak-saudara….hehehe

Tips Romantik Suami Isteri ke 9:
Cubit punggung – Faberet abam ni..hehehe

Usik mengusik itulah yang membahagiakan. Bukannya kena cubit sampai merah-merah dan lebam. Suami kena pandai kawal kadar cubitan itu….

Bila isteri lalu tepi, gerakkan tangan yang gatal itu sambil mencuit pinggang dan cubit punggung isteri. Pastinya isteri akan marah-marah, kenapa buat begitu. Namun, dalam hatinya, suka!

Tips romantik suami isteri ini, biar dalam rumahtangga sahaja. Suami jangan cuba tips ini pada rakan sekerja pula!!

Tips Romantik Suami Isteri ke 10:
Tidur berbantal lengan

Tilam empuk tidak sedap, berbanding lengan suami sendiri. Setuju atau tidak? Mesti cuba tips romantik suami isteri yang sungguh sweet ini….

Sambil-sambil menunggu mata terlelap, sembang-sembang apa yang patut. Masa inilah isteri boleh bermanja-manja. Cuma bila isteri sudah tertidur, dan tangan suami sudah kebas, letak kepala isteri elok-elok. Jangan main tunjal kepala dia dan lepas atas tilam tanpa beralas.

Akhir kata……

Kahwin bukan komitmen untuk sehari dua. Perkahwinan adalah institusi murni mendambakan perngorbanan. Walau ada pasang surut dan turun naik dalam perhubungan, teruskan tunjuk jiwa romantis pada pasangan masing-masing. In Shaa Allah, suami atau isteri tidak akan berlaku curang pada pasangan masing-masing.

Kadang-kadang kita terdengar, “Suami aku cuma romantik masa malam pertama je. Lepas tu, langsung buat tak tau”. Buat isteri, usah bersedih. Jika suami tidak romantik, kita mulakan dahulu…

Buat suami pula, persetankan apa yang kawan-kawan pejabat atau jiran-jiran yang kata…

sumber ; Sirap limau

4,652 total views, 8 views today

Selamat Tahun Baru 2017 dengan semangat baru

Selamat Tahun Baru 2017 untuk korang..

Rasanya dah berbulan abam tak jejak kan kaki ke gym. Bukan nya sebab malas. Tapi terlalu letih dan tak cukup tido. Sapa yang follow abam kat Fb dengan IG mungkin tau kot rasanya.

Sejak abam terjebak dengan biz dessert ni, memang abam betul-betul tak cukup tido. Kadang-kadang bila ada order terlalu banyak, dalam 1 hari,mungkin dalam 2-3 jam jer abam tido… Tu yang kes sampai tertido kat meja kedai mamak tu…( sapa yang baca kisah abam share kat Fb tu tau kot rasanya hehehhe)

Hari ni, 1/1/2017 ..salah satu azam abam nak buat, nak fit kan badan balik macam dulu…rasa penat lah jadi pembawa lemak banyak-banyak ni. Tengok ni, masa kat gym tadi…tengok sendirilah betapa berat abam sekarang…pinggang pun dah 32 inci….
Hari ni, paksa diri ke gym..renew membership jadi bila dah renew, nak tak nak kena lah pi gym lepas ni. Tak pi rugi lah dah bayar sebulan woo…
Alang-alang tu heret ler wife sekali. Takan nak kita sorang jer yang sihat kan. Best friend pun kena juga  sihat kan..kan…heheh


Masuk 2017 abam  dah bertekad untuk lebih pentingkan menjaga pemakanan. Bukan tak boleh makan, tapi kena berpada-pada. Lebih kan makan sayur-sayuran & kurangkan makanan yang berminyak. Macam abam sendiri, memang tak boleh nak mengelak bab makan ni ..sebab abam sendiri akan jadi tester untuk dessert yang abam buatkan tu. Nak jualkan, mesti lah kena rasa dulu sebelum sampai kat pelanggan. Kualiti tetap kena jaga beb…

Bila dah umur semakin meningkat ni, memang kena jaga kesihatan. Salah satu nya dengan jaga pemakanan. Dah tak boleh nak bantai semua makanan macam dulu. Makan secara sihat tu yang penting. Kalau ada kemampuan ambik lah supplement yang sesuai dengan keperluan. Macam abam, abam cuba elakan dari minum air manis sekarang ni. Abam gantikan gula dengan Stevia Royal Leaf dalam setiap minuman abam. Korang memang patut cuba ni…

Insyaallah, untuk entri akan datang nanti abam akan kongsikan lagi tips mudah camana nak turunkan berat korang…

Harap tahun boleh fit macam ni ballik….berat 78 kg tapi pinggang 30 inci jer…

Abam berharap dalam tahun 2017 ni,  akan diberikan lagi kesihatan yang lebih baik, untuk keluarga dan untuk korang jugak.. Aamiin.

 

3,651 total views, 8 views today

Stevia Royal Leaf, stevia paling sedap

Assalamualaikum ..hai korang..

Entri abam kali ni, abam nak ceritera sket pasal Stevia. Mungkin korang dah pernah guna dan mungkin dan ada yang dah guna dah pun kan… Banyak orang bagitau stevia ni sesuai untuk kencing manis jer. Tapi sebenarnya stevia ni bagus untuk di amalkan oleh semua orang. Terutama sekali yang nak jaga kesihatan dan tak pun nak kuruskan badan.


Sebut pasal kuruskan badan, abam mula diperkenalkan dengan stevia ni oleh budak-budak gym. Rupanya salah satu benda yang diorang gunakan masa diet, nak dapatkan badan yang cantik dengan gunakan stevia lah. Sebab stevia ni boleh dijadikan sebagai pemanis dalam minuman dan yang bestnya, stevia ni takda kalori langsung. Jadi nak gunakan bebila masa pun boleh.

Stevia Royal Leaf, stevia paling sedap

Tapi kan, dalam banyak jenama stevia yang abam gunakan,..abam cukup suka dengan Stevia Royal Leaf ni sebab rasanya seakan-akan rasa gula putih. Jika dibandingkan dengan jenama stevia lain, ada yang rasa nya agak payau dan kurang sedap. Nak tau napa? sebab Stevia Royal Leaf Stevia Royal Leaf diperbuat daripada stevia rebaudiana gred A yang terpilih dan berkualiti. Ianya merupakan pemanis semulajadi yang terbaik sekali. Sebab tu rasanya sedap.


Rupanya banyak kelebihan kalau kita mengamalkan Stevia Royal Leaf ni rupanya, antaranya :

■ Boleh membantu menurunkan paras gula dalam darah (pesakit kencing manis & hypoglycaemia)
■ Boleh menurunkan tekanan darah
■ Mengurangkan kesan radang
■ Anti oksidan yang tinggi dan boleh mengurangkan risiko kanser
■ Merawat cirit birit
■ Membetulkan sistem dalam badan
■ Melawaskan
■ Mengawal kandungan air dalam badan
■ Meningkatkan sistem imun terhadap kuman
■ Membunuh bakteria, kulat, virus
■ Mengurangkan tahap asid urik dalam badan
■ Membantu mengurangkan berat badan
■ Mempercepatkan pengeringan luka

Sebenarnya ramai yang tak sedar kelebihan dan kebaikan mengamalkan Stevia Royal Leaf ni. Dah terlalu banyak diwawarkan tentang keburukan penggunaan gula putih atau gula perang jika diamalkan berlebihan.

Bahaya gula pasir/gula perang
⊙ Terdapat terlalu banyak keburukan gula putih/gula perang yang memudaratkan kesihatan baik dalam jangkamasa singkat mahupun panjang.

Antaranya:-
1. Boleh mengganggu sitem imun badan.
2. Menyebabkan daya tahan badan lemah untuk melawan jangkitan bakteria
3. Meningkatkan tahap glukosa
4. Menambah kalori yang tidak diperlukan dalam badan
5. Menyebabkan hiperaktif di kalangan kanak-kanak dan mengganggu tumpuan.
6. Kehilangan keanjalan tisu badan dqn fungsinya.
7. Menjadi racun dalam badan jika diambil dalam jangka masa yang panjang dan membawa kepada pelbagai jenis penyakit

dan pelbagai masalah-masalah lain yang berkaitan dengan pengambilan gula secara tidak terkawal dan berlebihan.
Lagi satu, Stevia Royal Leaf bukan sahaja sesuai untuk dicampur kedalam minuman sahaja, malah boleh jugak kalau korang nak guna dalam masakan ke,..nak buat kuih ke..
Contoh dalam entri abam yang lepas, abam ada kongsikan tentang Jus Sayur dan Buah aka Jus Detox. Dengan menambahkan Stevia Royal Leaf  ke dalam jus tadi,pergghh rasanya lagi sedap..
Korang boleh tengok resepi nya kat sini..Resepi Jus Sayur dan Buah aka Jus Detox

Kalau korang berminat nak dapat Stevia Royal Leaf ni, boleh hubungi :
Facebook : Royal Leaf Stevia HQ
Instagram : Royal Leaf Stevia
email: royalleafstevia@yahoo.com
whatsapp : 019-2000 647

Komen abam, …abam  cukup rekomen korang bertukar dengan menggunakan Stevia Royal Leaf sebagai pengganti gula. Bukan sahaja mampu membantu meningkatkan kesihatan malah penggunaannya pun jimat.

Bayangkan, setitis pun dah mampu memaniskan segelas air. Anggaran lebih kurang setitis Stevia Royal Leaf bersamaan dengan 3 sudu gula.
Dengan hanya Rm30 sebotol dah boleh dapat sehingga 280 titis, Memang jimat sangat.


Semoga perkongsian abam kali ni dapat bagi manfaat kepada semua..

 

4,015 total views, 8 views today

Pelumba Malaysia Terbaik di FIM Asia Supermoto Championship 2016

FIM Asia Supermoto Championship 2016


Hujung minggu lepas, abam dapat peluang bersama dengan rakan-rakan Kelab Blogger Ben Ashaari ke acara sukan FIM Asia Supermoto kat Stadium Shah Alam. Pertama kali sebenarnya abam dengar pasal acara sukan ni. Memang tak dapat nak bayangkan sukan motor ni camana. Kalau MotoGP mungkin dah biasa dengar dan tonton kat tv.

Rupanya FIM Asia Supermoto ni dibawah “The Federation International de Motorcycles” atau FIM yang telah diujudkan sejak tahun 1904 lagi. FIM ASIA SUPERMOTO CHAMPIONSHIP 2016 yang abam pegi kali dah merupakan destinasi terkhir perlumbaan untuk tahun ni selepas diadakan di Australia, Indonesia dan di Filipina.


Kalau dilihat dari segi rupa motor pun agak berbeza dengan klategori MotoGP. Dan cara pertandingan pun lebih mirip kepada sukan motocross.

Apa yang menariknya tentang perlumbaan edisi kali ni, pelumba dari negara kita, Muhd Habibullah atau lebih dikenali dengan nama Gabit telah mendahului dari segi kutipan mata keseluruhan dan ini merupakan pencapaian terbaik beliau.

Ambik kesempatan bergambar kenangan dengan pelumba negara.. Dari kiri ke kanan Gabit, Gaban & Khairi Zakaria.

FIM ASIA SUPERMOTO CHAMPIONSHIP 2016 kali ni, disertai oleh 18 pelumba dari  Indonesia, Australia, Taiwan, Jepun, Singapore dan negara-negara Asia yang lain. Yang paling menariknya, dalam pertandingan ni ada sorang pelumba wanita  dan berasal dari Malaysia pulak tu. Rasanya, dulu beliau pernah viral pasal satu-satu pelumba cub prix wanita. Siapa lagi kalau bukan Siti Fatimah Husna. Rider berJiwa kental, memang best betul tengok beliau menunggang masa pertandingan tu.

Banyak perkara menarik abam saksikan kat sana. Jom abam kongsikan ..

Rakan blogger KBBA, Ayue Jean bersama mamat motor mana ntah,..rasa macam pernah nampak kat drama tv …emmm…

 

Dua pelumba berbakat besar dari negara jiran kita,Indonesia.

Rakan-rakan KBBA bersama di kawasan khemah pelumba Malaysia.

Abam tak tau pun sapa diorang ni…saja ambik gambar sebagai kenangan..hehehhe
Lagaknya seperti jurufoto profesional, tapi tiada siapa pun tahu beliau menggunakan setting auto shj hehehe

Setelah 2 hari berlangsung perlumbaan tersebut, seperti yang telah dijangka,peserta negara kita Gabit telah menjuarai FIM Asia Supermoto t dengan mengumpul mata keseluruhan  171 mata. Mengatasi 17 pelumba lain dan memenangi hadiah utama sebanyak USD3000 (RM13,428)


Apa yang abam nampak dari sambutan yang begitu hangat di Shah Alam hari tu, Abam berharap sangat program dan perlumbangan begini diberi sokongan oleh pelbagai pihak kerana abam rasa ia mampu memberi impak yang baik setandingan MotoGP.

Terima kasih kepada penaja kerana menjemput kami bersama-sama dengan FIM Asia Supermoto  untuk tahun ni.

Untuk maklumat lanjut tentang FIM ASIA Supermoto :

Website FIM ASIA: www.supermotoasia.com

Website FIM: http://www.fim-live.com

Facebook: FIMAsiaSupermoto

Instagram: @fimasiasupermoto

 

3,933 total views, 8 views today

Jus Sayur dan Buah, Jus Detox untuk Sihat dan Kurus

Jus Sayur dan Buah, Jus Detox untuk Sihat dan Kurus


Sebenarnya abam tak terfikir pun sebelum ni pasal nak buat jus sayur ni. Kalau jus buah tu memang biasa lah buat. Tau-tau lah rasa sayur tu camana kan. Sebenarnya yang abam teruja sangat nak buat bila terbaca kat blog Ben Ashaari pasal pemakanan sihat. Nampak macam sedap jer. Tapi masih tak dapat nak bayangkan rasanya camana. Jadi kenalah buat sendiri,baru tau..betul tak?

Kenapa teruja sangat nak buat jus sayur dengan buah ni? Best sangat ke?
Mai abam  bagitau. Sebenarnya dari apa yang abam baca, dengan mengamalkan jus ni atau lebih dikenali sebagai jus detox boleh membantu meningkatkan kesihatan badan tau. Boleh bantu jugak korang menyahkan toksin yang ada dalam badan tu. Haa..ini yang paling best, mesti ramai yang suka… dengan mengamalkan jus ni, ia boleh membantu mengurangkan berat badan korang. Dengan kata lain…korang boleh kurus laaa…Bestkan..bestkan..mesti ramai nak cuba pasni..heheh

Ok. Resepi asalnya dari SaidilaDotCom, tapi abam adjust sket ..abam tambah kan tomato, lobak merah  dan disebabkan daun Kale takder, jadi abam guna mix salad yang siap packing kat pasaraya tu.

Resepi Jus Sayur dan Buah aka Jus Detox Abam Korie punya stail.
Bahan-bahan :

  • 2 batang saleri
  • 3 biji buah epal hijau
  • 1-2 biji lemon,diperah airnya
  • 2 batang timun jepun
  • 2 batang lobak merah
  • 3 biji tomato
  • semangkuk mix salad
Sayur dengan buah tadi dipotong kecil-kecil supaya senang nak blend nanti.

Sebenarnya takda sukatan pun untuk bahan-bahan kat atas tu, ikut kesesuaian dan bahan mana yang korang suka lebih tu..letak jer lebih.

Ok disebabkan semua bahan ni bahan  yang segar dan belum dimasak, pastikan ia betul-betul di bersihkan dulu dan direndamkan dalam air bersih dan bertapis. Abam gunakan air kangen pH 11.5 untuk basuh dan rendamkan sayur dengan buah-buahan tadi. Air kangen pH11.5 ni, salah satu fungsinya hampir sama dengan bahan pencuci sayur yang dijual kat pasaraya tu. Dah mesin air kangen kat umah ni jadi tak perlu lagi nak beli bahan pencuci sayur tu,kan dah jimat.

Semua sayur dan buah tadi abam rendamkan dan basuhkan dengan air kangen pH 11.5

Disebabkan kat umah ni belum ada lagi juice extractor,jadi abam gunakan blender jer. Jadi kena campur sedikit air, dalam 2 gelas  untuk memudahkan proses masa blend tu. Abam lebih syor korang gunakan air alkali atau air kangen untuk buat jus ni.

Ok, Dah siapkan pun jus sayur dan buah-buahan aka jus detox ni. Abam tak buang pun hampas-hampas tu, tapi abam minum sekali. Serius memang kenyang dah kalau minum segelas.
Nak tau rasa camana?  Memang sedap siot, dengan rasa epal hijau, dicampur pulak dengan lobak merah dan tomato, memang takda rasa langsung mix salad tadi. Rasanya pasni nak tambah lagi sayur lain macam bayam dan Kale.

Satu lagi rahsia abam nak kongsikan dengan korang, rahsia nak lagi sedap tambahkan dalam 1-2 titis Stevia Royal Leaf ke dalam jus tadi. Perghh..lagi sedap.

Nak lagi sedap, boleh tambah Stevia Royal Leaf…dan jangan letakkan gula taww..

Abam syorkan korang selalu amalkan jus sayur dan buah-buahan aka jus detox macamni. Lagi pun boleh campur ikut kesukaan korang jer. Janji jangan letak gula dah. Bukan apanya, sesekali nak rehatkan usus kita yang dah masuk macam-macam kat dalam tu. Gejala penyakit usus seperti kanser dah semakin banyak dah kan. Jadi mungkin ini salah satu cara untuk membantu kita lebih sihat dan manatau korang minum selalu boleh bantu korang kurus heheh.. Dan satu lagi mungkin boleh membantu untuk anak-anak tak mau makan sayur tu sebab rasanya yang memang ohsem…!!

Haaa…apa lagi, selamat mencuba.. 😉

*Sumber lain,  korang boleh ziarah blog rakan abam ni MassaariDotCom

 

3,721 total views, 6 views today

Bawal Power Sempoi Tempat Makan Sedap di Cyberjaya

Kalau pegi ke Cyberjaya, sebut jer Bawal Power Sempoi..kompom ramai yang terbayang ikan bawal goreng yang rangup, makan pulak dengan nasi panas-panas. Cicah dengan air asam. Berkuah kan kari ..Fuuuhh memang terbaek laaah…

Ni lah abam nak bagitau korang, kalau ke Cyberjaya dan kebetulan time lunch, korang mesti terjah ke kedai ni. Terletak Sport Arena Cyberjaya, kalau tak tau boleh waze jer..

Bila sampai sana, pastikan korang dapatkan meja dulu sebelum korang pegi ambik nasi. Kang tak pasal-pasal nasi dah dapat, meja pulak takda. Ini kerana, boleh katakan hampir setiap kali waktu lunch kat sini memang penuh. Kadang-kadang kena beratur panjang tau. Bukan setakat pengunjung dari Cyberjaya jer, malah ada yang datang dari Putrajaya pun ada.

Kat sini, selain dari ikan bawal , ada juga sotong goreng, sotong bakar, ikan keli goreng, ikan pari dan kalau tak silap ikan talapia pun ada. Semua ni dijual dalam set bersama nasi, kuah kari dan ulam-ulaman. Harga dari Rm7 sehingga Rm14 (kalau tak silap abam lah) untuk setiap set.

Sotong bakaq baq hang…
Sotong goreng panas-panas pulak tu…
Ikan keli digoreng garing…fuuh rangup ni
Ikan pari

Favourite abam kat sini, sotong goreng dengan bawal goreng. Pastu boleh ambik ulam-ulaman sebanyak mana korang nak, tu yang best tu.

dah meleleh dah ni…

Kat sini boleh dikatakan femes jugak lah sehingga hujung minggu pun masih penuh dengan pelanggan kalau korang ke Bawal Power Sempoi ni..

Komen abam, lauk kat sini memang best, harga pun berpatutan dan jangan lupa order air kedondong…perghhh…memang sedap..

Senang-senang korang boleh terjah ke facebook Bawal Power Sempoi ni Bawal Sempoi Cyberjaya 

Kbai.

5,998 total views, 6 views today

Rekod 3.7 Juta Pengunjung di MAHA 2016

Assalamualaikum…hi korang..

Tadi terjumpa pasal info pasal MAHA 2016 kat Berita Harian Online, yang mana pengunjung kali ni mencecah sampai 3.7 juta orang. Perghh..memang hebat MAHA kali ni. Tak hairanlah, rata-rata pengunjung bukan datang dari berdekatan Selangor & Negeri Sembilan saja, bahkan dari seluruh pelusuk negara. Datang nak tengok apa yang menariknya di MAHA yang dibuat setiap tahun ni.. Memang abam akui tahun ni agak berlainan sket disebabkan jalan sentiasa sesak dari mula ia dilancarkan pada 1 Disember sehingga hari terakhir MAHA 2016, 11 Disember 2016.

 

Kedatangan pengunjung mulai awal pagi sehingga malam.
Keadaan sentiasa sesak dengan penjung walaupun cuaca panas terik.

Cer tengok kat bawah ni, abam kongsikan satu video …dari pagi sampai petang, tak putus-putus dengan pengunjung yang datang.

Sebenarnya ada yang menarik kali hingga ada pengunjung sanggup tunggu sehingga ke malam. Ini kerana disebelah malamnya ada persembahan dari artis-artis terkenal seperti Khalifah, Projektor Band, Man Bai, Ramli Sarip dan ramai artis lagi.

Kali ni MAHA 2016, menerapkan konsep agrotainment yang agak berbeza dan kelainan dari MAHA sebelum ini dengan adanya Kampung Mok Cun, Upin Ipin dan Festival muzik. Pendekatan baru ni menyebabkan ramai yang lebih berminat nak datang dan tengok sendiri kelebihan kat MAHA 2016.

Satu lagi apa yang abam baca di Berita Harian Online, selain dari rekod 3.7 juta kedatangan pengunjung iaitu rekod paling tinggi sejak penganjuran MAHA,  menurut Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani lagi, Datuk Ahmad Shabery berkata, nilai jualan pada MAHA 2016 juga memberangsangkan apabila RM380 juta dicatat dalam tempoh 11 hari pameran itu berlangsung. Terbaik lah MAHA 2016.

Rasanya bukan saja abam, bahkan semua pengunjung teruja dengan MAHA2016 tahun ni. Semoga MAHA yang akan datang akan lebih hebat dan lebih menarik. Insyaallah.  Tahnia MAHA 2016.

Nak tengok gambar-gambar menari di MAHA 2016
Jom ke sini https://www.facebook.com/maha.gov.my/

3,393 total views, 8 views today

Jom ke KL Tower Mini Zoo

Masuk cuti sekolah kali ni, sebenarnya abam takda rancangan sangat nak pergi bercuti kemana-mana. Dengan tempahan dessert yang makin meriah kat Putrajaya ni, jadi abam ambik keputusan bercuti dengan keluarga kat tempat berdekatan jer.

Mungkin bukan abam sorang saja yang buat keputusan macam ni, mungkin ada juga yang tak berkesempatan nak bercuti lama-lama dan nak pergi bercuti ke tempat yang jauh-jauh dari Kuala Lumpur ni atas faktor komitmen kerja atau sebagainya.

Entri kali ni, sebenarnya, abam nak bagitau kat korang,..tak sangka kat KL Tower , ada satu tempat yang begitu unik dan cukup menarik, yang mana korang boleh bawa famili dan anak-anak layan kat situ. Serius, abam tak sangka, ada Mini Zoo rupanya.

Pada bulan November yang lepas abam berpeluang berkumpul dengan keluarga Kelab Blogger Ben Ashaari kat KL Tower Mini Zoo ni. Fuuh…Memang best betul kat sini,..bukan setakat anak-anak jer teruja dengan haiwan-haiwan kat sini..dengan mak bapak sekali pun naik teruja.

Gathering Ahli Kelab Blogger Ben Ashaari di Mini Zoo Menara KL - www.abamkorie.com

Sebelum abam nak kongsi kan apa yang menarik kat dalam KL Tower Mini Zoo ni, abam nak kongsikan dulu kat mana lokasi Mini KL Tower Mini Zoo ni..

Pintu Masuk Mini Zoo Menara KL

Ok, KL Tower Mini Zoo ni memang terletak betul-betul dalam kawasan KL Tower. Bagi yang datang dengan kereta atau motorsikal, masuk jer ikut pintu masuk KL Tower tu. Untuk motorsikal, tiada caj parking. Tapi untuk kereta, caj parking dikenakan Rm4 untuk sejam yang pertama dan Rm3 untuk jam berikutnya.
Disarankan korang datang awal untuk mengelakan kesesesakan kat dalam KL ni. Kalau dah awal mesti nak sarapan dulukan. Ok, kat sini ada kedai makan korang boleh sarapan dulu. Harganya agak murah dan berbaloi.

Okeh jom kita tengok apa yang menariknya ada didalam KL Tower Mini Zoo ni.

Gathering KBBA Mini Zoo Menara KL - Burung Kakak tua -www.abamkorie.com

Okeh, mula-mula selepas korang masuk jer..korang akan berjumpa dengan penyambut tetamu yang cantik-cantik ni. Burung kakak tua ni bukan saja cantik malah jinak pulak tu. Kalau korang nak pegang ke, nak letak kan atas bahu dan nak  berswafoto pun boleh.

kl-tower-mini-zoo-white-parrot

Lepas tu korang akan mula berjumpa dengan pelbagai jenis binatang yang mungkin kita tak pernah lihat sebelum ni..seperti merkat, labi-labi, dwarf manggoes, ferret, anak kanggaro, buaya kecil, ular dan bermacam-macam jenis haiwan lain.

kl-tower-mini-zoo-landak

Mini Zoo Menara Kuala Lumpur

mini-zoo-menara-kuala-lumpur-meerkat

Mini Zoo Menara KL

Mini Zoo Menara KL

Mini Zoo Menara KL

Bila dah masuk ke dalam tu, korang akan sampai ke satu bahagian dalam zoo ni yang korang boleh sentuh dan bagi makan kat haiwan-haiwan kat dalam kawasan tu.

kl-tower-mini-zoo-nuri

Anak-anak pasti teruja kat kawasan ni. Bagi makan burung-burung yang jinak dengan tadah tangan jer.

Mini Zoo Menara Kuala Lumpur

 

Mini Zoo Menara Kuala Lumpur

Mini Zoo Menara Kuala Lumpur

Mini Zoo Menara Kuala Lumpur

Satu lagi tarikan yang ada kat sini ialah Longkang Fishing. Tempat yang memang cukup best, bukan sahaja anak-anak..mak ayah pun nak ikut sekali join.

kl-tower-mini-zoo-longkang-fishing-2

mini-zoo-menara-kuala-lumpur-longkang-fishing

Bila sampai ke penghujung ada satu lagi bahagian yang menempatkan haiwan-haiwan seperti kura-kura gergasi. iguana, monyet Albino dan racoon.

Mini Zoo Menara Kuala Lumpur

kl-tower-mini-zoo-iguana

Mini Zoo Menara KL Monyet Albino

Haa…dah puas berjalan tengok haiwan. Dah sampai ke penghujung tu ada satu kedai cenderahati. Korang boleh beli macam-macam barang kat sini sebagai kenang-kengangan kat kedai ni. Macam-macam ada untuk dipilih, dari key chai, tshirt, soft toys dan macam-macam lagi lah.

Korang mesti teruja nak pegi ke KL Tower Mini Zoo ni kan. Mesti tak sabar-sabar nak tengok sendiri haiwan-haiwan..haa ni abam bagitau harga tiketnya, memang cukup berpatutan.

Harga Tiket :

Dewasa: M32.00
Kanak-kanak dan Orang tua: RM27.00
kanak-kanak tinggi bawah 90cm: Percuma

Selain dari tu, KL Tower Mini Zoo ada juga menawarkan pakej untuk satu keluarga. Harganya lebih jimat. Siap dapat percuma ais krim lagi tu.

Mini Zoo Menara KL Tiket

Mini (RM50.00):
1 dewasa
1 kanak-kanak
Percuma 1 aiskrim

Keluarga (RM98.000):
2 dewasa
2 kanak-kanak
Percuma 2 aiskrim

Untuk mengikuti aktiviti dan info terkini KL Tower Mini Zoo korang boleh follow:

Facebook: KL Tower Mini Zoo Malaysia

Sebenarnya banyak lagi tarikan dalam ni yang tak dapat abam nak kongsikan, tapi tak best lah kan kalau bagitau korang semua apa yang ada dalam KL Tower Mini Zoo ni kan..Korang kena pegi dan alami sendiri. Baru best..heheh.

Serius, abam memang cukup sarankan KL Tower Mini Zoo ni dijadikan sebagai salah tempat yang korang mesti datang dan luangkan masa dengan anak-anak dan keluarga terutama masa cuti sekolah ni.

Ok ..Dah penat jalan-jalan kat dalam KL Tower Mini Zoo tu, kompom korang rasa lapar kan. Jangan bimbang, ada Plaza The Weld dekat jer dengan Menara KL tu. Time lapar ni, layan Domino Pizza memang best..

domino-pizza3-abamkoriedotcom

Pizza kat Domino Pizza memang jadi pilihan famili abam, terutama anak-anak sebab ada pelbagai variasi topping yang cukup menarik dan sedap. Yang bestnya, bila layan banyak tak terasa muak..memang terbaik Domino Pizza.

domino-pizza3-abamkoriedotcom

domino-pizza2-abamkoriedotcom

Okeh terima kasih banyak-banyak sebab singgah layan entri kat blog abam kali ni.. Insyaallah abam akan kongsikan benda lain pulak lepas ni … 🙂

4,224 total views, 9 views today

Resepi Nasi Liwet Sunda – Mudah dan Sedap

Assalamualaikum… hi korang..

Giler lama tak update blog. Sejak berkecimpung dalam bidang pemakanan ni, abam sibuk betul. Kadang-kadang tidur dalam 2-3 jam jer dalam sehari sampai blog pun terbengkalai. Tapi hari ni, abam dapat curi masa sket..nak update jugak. Kali ni abam nak update pasal resepi yang abam cuba dari akak viral kat FB tu..kak Norlaila Dlaila, tokei kedai Mee Udang Dlaila yang femes kat Nilai. Boleh tengok entri abam sebelum ni http://abamkorie.com/2016/02/bubur-nasi-berlauk-dlaila-terbaik/

Resepi yang abam nak share kali ni, cukup mudah. resepi Nasi Liwet Sunda, resepi yang amat sesuai untuk korang yang nak masak tapi bz macam abam ni. Bahan-bahannya cukup mudah. Tapi rasa, memang mabeles abiss…

RESEPI NASI LIWET SUNDA – MUDAH & SEDAP

BAHAN-BAHAN :

 

abamkorie-com-nasi-liwit4

Beras 3 cup (ikut cup sukat beras tu)

Bawang Besar – 1 labu di potong-potong

Serai – 2 batang

Daun pandan – 2/3 helai

Daun Salam – Ini nak letak pun boleh, tak nak letak pun boleh…nak bagi wangi.

Daun bawang – 2/3 pokok di potong kecil-kecil

Cili Api – 2/3 biji di ricik, kalau korang suka pedas boleh bubuh lebih dari tu.

Minyak masak/marjerin/mentega – abam gunakan mentega.. lebih kurang 2 sudu makan.

Pati ayam Maggi – 3-4 sudu makan.

abamkorie-com-nasi-liwit2

Garam – secukup rasa atau jika perlu.

Ikan masin

Petai – 1 mangkuk

abamkorie-com-nasi-liwit3

Nenas – 1 mangkuk yang telah hiris halus

abamkorie-com-nasi-liwit1

buah mangga – 1 mangkuk yang telah hiris halus

 

CARA-CARANYA :

Beras yang telah dibersihkan dan diletakan air ikut sukatan biasa untuk memasak nasi.

Masukan kesemua bahan tadi kecuali ikan masin dan petai. Untuk ikan masin korang boleh gunakan sebarang jenis ikan masin dan boleh samada digoreng dahulu, kalau korang rajin atau kalau masa korang malas tahap gaban, boleh jer terus campak masuk dalam periuk tu.

abamkorie-com-nasi-liwit7

Okeh, bila semua bahan tadi dah dimasukan. Biarkan sehingga air kering. Kemudian baru masukan ikan kering dan petai. Sebenarnya abam lebih suka kan petai yang ada kulit tu, tapi sebabkan susah sangat nak cari. Abam beli jer yang dah packing tanpa kulit.

disebabkan abam suka daun bawang tu nampak hijau-hijau lagi, so abam masukkan bersama dengan petai dan ikan masin..
disebabkan abam suka daun bawang tu nampak hijau-hijau lagi, so abam masukkan bersama dengan petai dan ikan masin..

Kecil kan api dapur & tutup kan periuk nasi. Biarkan sehingga masak.

Haaa…simple kan resepi Nai Liwet Sunda ni kan. Serius abam cakap rasana memang sedap. Korang boleh masak banyak-banyak, simpan sampai malam, dah tak yah nak pikir..apa nak dimasak malam nanti.

Disebabkan ada yang tak makan petai, yang ni korang boleh skip…kira petai ni optional lah. Tapi kalau yang memang hantu petai, boh jer banyak-banyak.. Tapiii…jangan lupa flush dengan clorok masa korang lepas masuk toilet nanti …ahhaha jangan kata abam tak bagi tau…hahaha..

Okeh..terima kasih sebab terjah blog abam yang tak seberapa ni, dan selamat mencuba resepi yang cukup mudah tapi rasa nya, emm..walllah.. cukup ohsem…

Nasi tu agak lembik sket, sebab abam terlajak taruk air...heheh...
Nasi Liwet Sunda ni agak lembik sket, sebab abam terlajak taruk air…heheh…

Resepi Nasi Lemak Sempoi

Nasi Lemak Siti Nur Bhassah
Assalamualaikum.. Terima kasih sebab sudi singgah blog abam lagi.

Sejak dua menjak ni, abam jadi rajin pulak nak memasak. Mungkin rasa malas nak makan luar dah kot. Yang terbaru abam cuba buat kek dan Alhamdulillah menjadi pulak tu. Lagi ler bertambah-tambah semangat ni.

Kali ni abam nak share satu resepi yang dikongsi oleh sedara abam iaitu resepi Nasi Lemak Sempoi…siap ada tagline tu..”Kenyang sampai lusa baqhiang”. hehhehe…

Ok. Jom kita salin resepi ni dan cuba buat nanti..

BAHAN-BAHANNYA :

Untuk Nasi :
1.5 cawan beras
2 helai daun pandan
Sedikit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Sedikit halia
Garam
2 cawan santan cair

Untuk Sambal Ikan Bilis :

2 senduk cili kering
Air Asam Jawa
Garam
Gula

Bawang besar
Ikan Bilis Secukupnya

CARA UNTUK MEMASAK :

Nasi Lemak :
Basuh beras dan masak seperti biasa dan masukan semua bahan-bahan untuk nasi tadi.

Sambal Ikan Bilis :

Untuk Sambal ikan bilis pulak, cili di blender bersama dengan bawang besar dan juga sedikit ikan bilis.

Tumis cili yang diblend tadi hingga naik minyak…
Kemudian masukkan 1 cawan air
Masukan ikan bilis dan air asam jawa
Tambah garam dan gula secukupnya

Boleh tambah timun dan telur goreng/dadar dalam setiap hidangan.

Mudah dan cepat cara nak sediakan nasi lemak ni kan..Nama dia pun dah Nasi Lemak Sempoi dan bila makan”Kenyang sampai lusa baqhiang”..hehhe
Okeh . Terima kasih sekali lagi dan selamat mencuba resepi mudah ni.. bye

Kredit resepi asal dari FB Siti Nur Bhassah