Filem Pendek TNB Chinese New Year 2017 Penuh Bermakna

Hi korang,

Antara perkara yang abam tunggu-tunggu apabila tiba setiap kali  musim perayaan adalah iklan filem pendek untuk raya dari syarikat-syarikat besar seperti TNB, TM, Petronas dan beberapa syarikat lain. Kalau awal tahun, biasanya iklan untuk Perayaan Tahun Baru Cina lah kan. Sebenarnya abam cukup tertarik dengan filem pendek TNB kali ni yang bertajuk “Hidangan Teragung” atau “Cooking Hustle TNB Chinese New Year”. Korang dah tonton filem pendek ni? Kalau belum, jom  kita tonton dulu.

Chinese New Year 2017

Lain macam kan iklan filem pendek TNB tahun 2017 ni? Memang kelakar, siap dengan aksi kungfu ala-ala Stephan Chow lagi tu…hehehe.. Cara penyampaian yang agak kelakar macamni pastinya  ramai yang akan tertarik untuk menonton . Tapi yang paling menarik sebenarnya maksud tersirat yang cuba disampaikan dalam filem pendek ni.

Apa Mesej Yang Cuba Disampaikan oleh TNB dalam filem pendek tersebut?

 

Seperti yang kita tau, Tahun Baru Cina diraikan bersama-sama ahli keluarga. Semua ahli keluarga berkumpul untuk makan besar bersama-sama. Antara tujuan makan besar ini adalah untuk mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan, merapatkan kan ikatan serta mengenepikan segala perbezaan. Contoh terbaik diberikan dalam webfilm  ini apabila menantu-menantu cuba menambat hati mak mertua dengan masakan masing-masing. Sikap mementingkan diri sendiri serta tidak mahu bekerjasama menyebabkan menimbulkan kemarahan mak mertua tadi. Mau taknya, masakan masing-masing tidak menepati citarasa dan ada kekurangan. Tapi dalam filem pendek “Hidangan Teragung” atau “Cooking Hustle TNB Chinese New Year” menunjukan sikap Maharaja (ayah mertua) yang cukup bijak. Dengan menggabungkan kesemua masakan anak-anak menantunya, hidangan tersebut menjadikan begitu enak dan menjadi hidangan terbaik. Cukup mudah mesej yang cuba disampaikan. Sikap bekerjasama bukan sahaja memudahkan kerja, malah dapat setiap kekurangan dapat diatasi. Seperti pepatah “Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh”, dengan adanya semangat kekeluargaan, apa sahaja yang kita lakukan pasti akan memudahkan segalanya.

Table of Harmony

Ok korang dah tonton filem pendek tadi kan. Jom kita main game “Mystery Dish” ni pulak .

Ikuti langkah dibawah untuk ‘mystery dish”

1) Buka website https://betterbrighter.my/tableofharmony

2) Klik unveil mystery dishes

TNB Table of Harmony
3) Klik discover what mystery dish you are & join the table
TNB Table of Harmony
4) Pastu korang pilih A,B,C atau D. Tunggu keputusannya heheh…

Nak tau apa abam dapat? ni haaa…

TNB Mystery dishes

Prosperous Jumping Salmon

“Ambitious and optimistic, you constantly strive to make life better for you and your loved ones.”
Bercita-cita tinggi dan optimis, anda sentiasa berusaha untuk menjadikan kehidupan yang lebih baik untuk anda dan orang yang anda sayangi…fuyoo..hehhe.. ok Jangan lupa cuba game ni tau..

2,271 total views, 11 views today

Sharing is caring!

12 Replies to “Filem Pendek TNB Chinese New Year 2017 Penuh Bermakna”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge