Cara Solat Jamak Taqdim & Takhir dari JAKIM Ketika Bermusafir

Cara Solat Jamak Taqdim & Takhir dari JAKIM Ketika Bermusafir |

Hi, Assalamualaikum… Terima kasih kerana sudi singgah lagi kat blog abam. Kalau korang yang friend dengan abam kat Instagram & Facebook, mungkin korang prasan abam ada gak dok pi travel ke sana ke mari. Travel budget jer, sambil melancong dapat jugak tengok-tengok tempat orang kan..

Solat Jamak

Ok. Untuk kali ni abam sebenarnya nak kongsikan cara solat Jamak dan Qasar untuk dijadikan sebagai rujukan semasa travel nanti.

Sebenarnya apabila kita travel ke mana-mana, samada dengan kenderaan darat ke, laut atau udara, apabila dah dapat status musafir tu..kita dibolehkan untuk buat solat Jamak.

Solat Jamak

Apa tu Solat Jamak? Menurut JAKIM, solat jamak ni terbahagi kepada dua, iaitu :

APA ITU SOLAT JAMAK?

Menurut JAKIM, takrifan solat jamakterbahagi kepada dua, iaitu:

1. Jamak Taqdim iaitu mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar dalam waktu Zuhur atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam waktu Maghrib.

2. Jamak Ta’khir iaitu mengerjakan solat Zuhur dan solat Asar dalam waktu Asar atau solat Maghrib dan solat Isya’ dalam waktu Isya’.

APAKAH SYARAT SOLAT JAMAK?

UNTUK SOLAT JAMAK TAQDIM:

1. Hendaklah bersolat secara tertib iaitu mendahulukan solat Zuhur daripada solat Asar dan solat Maghrib daripada solat Isya’.

2. Hendaklah niat Jama’ Taqdim di dalam solat pertama sebelum salam tetapi yang afdhalnya di dalam takbiratul ihram.

3. Berturut-turut di antara solat yang dijama’kan itu.

4. Berkekalan pelayaran atau perjalanan itu hingga takbiratul ihram solat yang kedua.

5. Berkeyakinan adanya waktu solat yang pertama (Zuhur atau Maghrib) berkekalan sehingga didirikan solat yang kedua (Asar atau Isya’).

UNTUK SOLAT JAMAK TAAKHIR:

1. Hendaklah berniat jama’ dalam waktu pertama iaitu Zuhur atau Maghrib.

2. Berkekalan pelayaran atau perjalanan hingga memberi salam solat yang kedua.

BAGAIMANA CARA DAN CONTOH NIAT SOLAT JAMAK?

UNTUK JAMAK TAQDIM:

1. Jamak Taqdim Empat Rakaat

أصلي فرض الظهر اربع ركعات مجموعا إليه العصر اداء لله تعالى

(Sahaja aku solat fardhu Zuhur empat rakaat dihimpunkan kepadanya Asar tunai kerana Allah Taala)

2. Niat Jamak Taqdim Beserta Qasar

أصلي فرض الظهر ركعتين قصرا مجموعا إليه العصر اداء لله تعالى

(Sahaja aku solat fardhu Zuhur dua rakaat dihimpunkan kepadanya Asar tunai kerana Allah Taala)

UNTUK JAMAK TAAKHIR:

1. Jamak Ta’khir Empat Rakaat

أصلي فرض الظهر اربع ركعات مجموعا إلى العصر اداء لله تعالى

(Sahaja aku solat fardhu Zuhur empat rakaat dihimpunkan kepada Asar tunai kerana Allah)

2. Niat Jamak Takhir Beserta Qasar

أصلي فرض الظهر ركعتين قصرا مجموعا إلى العصر اداء لله تعالى

(Sahaja aku solat fardhu Zuhur dua rakaat dihimpunkan kepada Asar tunai kerana Allah)

Semoga entri cara solat jamak ini dapat membantu kita melakukan ibadah, walau di mana kita berada. Jangan sesekali kita meninggalkan atau meringankan solat, walaupun kita tengah bermusafir.

Harus diingat, yang dibolehkan hanya solat Zohor dengan Asar, dan Maghrib dengan Isyak sahaja.

Terima kasih sekali lagi,..Semoga perjalanan kita mendapat keredhaan Allah. Jika bermanfaat, sudi-sudikan share nanti ya..

645 total views, 21 views today

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Abam bersama rombongan cik Kiah kat Tan Son Nhat International Airport kat Ho Chi Minh City..

Assalamualaikum hi korang..
Trip untuk personal shopper abam kat Ho Chi Minh Vietnam, tak sampai pun lagi 2 minggu. Abam akan ke sana pada 7hb Februari sehingga 9hb Februari 2018. Trip kali ni agak pendek sket, hanya 2 jer berbanding trip sebelum ni sehingga 4 hari.

Memandangkan abam dah beberapa kali ke Ho Chi Minh, jadi abam nak berkongsi tips untuk korang nak pegi shopping kat sana.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

1. Sebelum pegi ke Ho Chi Minh, antara paling utama korang kena buat adalah booking hotel. Korang cari hotel lah hotel yang ada kat area District 1 atau area Kg Malaysia. Abam sarankan kat kawasan ni sebab ramai orang dari Malaysia stay dan shopping kat sini. Kat area sini nak dapafkan makanan halal pun senang. Antara hotel yang korang boleh booking siap-siap secara online ialah Xavier Hotel, Saigon Pink 2, Gia Huy Hotel, Blessing Hotel, Alagon Western Hotel, Cat Hotel,Queen Central Hotel. Untuk memudahkan, korang boleh gunakan www.booking.com atau www.traveloka.com untuk booking.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Ben Than Market
Sumber ilove-vietnam.blogspot
Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Sekitar kawasan Kg Malaysia

2. Masa abam pegi sana, abam dah prepare 3 jenis matawang. USD, Ringgit & Dong. Untuk shopping kat area Ben Than Market, pasar malam & kedai-kedai sekitar Kg Malaysia, korang boleh gunakan Ringgit Malaysia atau Dong. USD ni korang boleh gunakan untuk bayar hotel atau time sesak nak tukarkan ke Dong tu boleh dapat nilai yang tinggi sket. Tapi jangan bimbang kalau korang datang shopping kat area Kg Malaysia & Ben Thant Market ni, kebanyakan kedai terima Ringgit Malaysia.

Kat sana kalau korang tersiok shopping ke sampai duit cash tak cukup, korang boleh gunakan ATM mesin yang ada dalam Ben Thant Market. Tapi pastikan korang terlebih dulu dah set kan untuk pengeluaran antarabangsa. Caj sebanyak Rm13 akan dikenakan untuk setiap pengeluaran.

3. Masa hari pertama, jangan terlalu ghairah nak terus shopping. Pegi servey dulu. Bandingkan harga. Masuk hari ke dua baru start shopping. Masa nak beli pun jangan terus terima harga yang penjual bagi. Cuba minta kurangkan sehingga korang rasa barang yang korang nak beli tu memang logik harga nya. Contoh lah, katakan korang nak beli tshirt yang tulis Visit Vietnam tu. Biasanya diorang bagi harga antara Rm12-Rm15 sehelai. Cuba minta kurangkan sampai bawah Rm10.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Masing-masing sibuk pilih lace untuk customer yang order..

Ada peniaga kat sana yang percaya konsep “pecah telur”. Maksudnya kalau korang ni pelanggan yang terawal, mungkin rezeki korang akan dapat harga special dari peniaga tadi. Jadi shopping lah masa diorang baru buka kedai tu.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Pasar malam bermula jam 8 malam, dekat jer area Kg Malaysia dan Ben Than Market

4. Berhati-hati dengan penjual kacang, penjual kelapa dan tukang cuci/gilap kasut. Diorang biasanya suka paksa kita beli. Untuk yang cuci kasut ni abam dah 2, 3 diorang siap paksa ambik servis diorang. Tektiknya, diorang akan ofer yang murah kemudia bila kita dah terima, lepas dia akan caj mahal dengan kita. Kalau diorang approch korang, tolak request diorang dengan tegas. Kalau diorang follow, paksa jugak..korang masuk jer ke kedai atau restoran.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Makan kongsi ramai-ramai camni lebih jimat

5. Kalau korang stay atau shopping berdekatan Ben Than Market dan Kg Malaysia, korang jangan risau takut susah nak cari makan. Kat sini korang boleh cuba makanan kat kedai Haji Osman, Hajah Aisyah, Hj Basiroh. Terus terang abam bagitau harga agak sedikit mahal. Nasi goreng atau sepinggan mee ke, harga dalam Rm10 camtu.

6. Kalau korang nak jimat, korang boleh bawa makanan segera macam megi ke, lauk segera ke.. bawa jer travel rice cooker yang kecik tu, masak kat bilik. Boleh servey travel rice cooker ni kat www.shoppee.com. Harga dalam Rm44-Rm60 sahaja.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

7. Kalau dah kat area Kg Malaysia ada orang jual kopi ais atas motor atau tepi-tepi kedai. Kopi ais kat sini memng terbaik, rasa memang kaw punya.. Harga dalam RM3.00 je satu cup panjang. Antara abam akan buat entri khas untuk street food kat sekitar Kg Malaysia pulak ya..

8. Kat sini kalau korang yang jenis kaki shopping kain lace, shawl, beg ke..memang rambang mata. Dah lah harga murah, kualiti memang terbaik kalau pandai cari tempatnya. Contoh kain lace yang dijual kat butik-butik besar kat Kuala Lumpur, kat sana korang boleh dengan harga yang lebih murah.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Kat salah satu kedai yang menjual kain lace di Ben Than Market

9. Kat sana, kalau korang beli kain lace, korang boleh terus tempah jahit kat kedai tadi. Bagitau jer design apa korang nak buat. Cuma pastikan korang kena tempah dihari pertama/kedua korang kat sana. Supaya kalau lah ada nak betulkan, mungkin ketat ke atau nak longgarkan sikit, korang masih ada masa nak minta tailor betulkan. Harga tempahan antara Rm80-Rm120 bergantung kepada kedai & design baju korang nak buat.

10. Pastikan korang periksa betul-betul ukuran kain yang dipotong oleh kedai. Pastikan ukuran sama seperti yang korang minta. Ada kedai yang bagi servis hantar barang yang korang beli terus ke hotel. Ini pun korang mesti pastikan barangan korang cukup & betul masa di kedai lagi. Kalau kedai tu dekat dengan hotel, pegi lah bawa balik sendiri. Lebih selamat.

11. Kalau korang pertama kali ke Vietnam ni, mesti keliru pasal lalu lintas kat sana. Kat Vietnam ni diorang left hand drive. Kalau nak melntas jalan, kena berhati-hati sebab banyak motosikal yang suka meyelit dicelah-celah kereta.

12. Untuk kaum perempuan, masa nak jalan-jalan tu kena berhati-hati sebab taku yang meragut nanti.

13.  Kat sini kalau korang nak gunakan teksi, boleh gunakan perkhidmatan dari syarikat Vinasun atau Mai Linh Taxi. Kalau korang nak beli sim card, boleh beli masa korang kat airport. Abam selalu beli line VinaPhone, ambik pakej unlimited data, Rm50 sahaja.

14. Kat sini, selain dari lace, kain..korang boleh beli tudung/shawl berjenama terkenal yang ada kat Malaysia macam Nealofa, Ariani, Duck dan banyak lagi jenama lain.  Telekung Siti Khatijah pun ada kat sini. Kalau korang nak order dengan abam pun boleh nanti..😁

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Big bos tengah pilih shawl dan telekung yang di order oleh pelanggan

15. Boleh katakan peniaga kat sini cara diorang menjual agak kasar. Kekadang kita baru pegang kain, dia dah siap nak bungkus dah. Ada peniaga kat yang suka memaksa kita beli, kalau kita tak beli kadang kala dihalaunya kita. Jadi pastikan korang betul-betul berkenan dengan barang yang korang nak tu baru tanya. Jangan cepat sentap dengan cara diorang berniaga, kalau dia macam marah ke buat muka tak tau jer. Pegi cari kat kedai lain pulak. Rajin-rajin bertegur sapa dengan pelancong dari Malaysia, mana lah tau kan ada yang boleh kongsikan kedai yang ok untuk korang shopping.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

Kepada korang yang berhasrat nak sini, boleh jadi kan Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam sebahgian dari rujukan korang kat sana. Selamat bercuti, happy travel k…😊

Baca juga : Rabbit Fun Land Lenggeng

 

35,288 total views, 180 views today

The Legend Resort Cherating Cipta Kenangan Terindah

The Legend Resort Cherating

The Legend Resort Cherating Cipta Kenangan Terindah

Bila sebut pasal Cherating , mesti ramai dah tau tempat ni antara salah satu lokasi menarik di Pahang malah salah satu lokasi percutian yang paling best di Malaysia. Pantainya yang cantik, siap boleh buat aktiviti surfing lagi. Lokasi yang menarik untuk scuba diving dan menjadi tempat persinggahan penyu untuk bertelur. Sebab tu, Cherating menjadi pilihan lokasi percutian pelancong dari dalam dan luar negara.

Baru-baru ni abam berpeluang bercuti ke Cherating dan abam sekeluarga menginap di The Legend Resort Cherating selama 3 hari 2 malam. Lokasi resort yang terletak di tepi pantai yang cantik dan kemudahan yang disediakan amat sesuai untuk sesi percutian keluarga.

The Legend Resort Cherating

Bilik di THE LEGEND RESORT CHERATING 

Kat The Resort Cherating ni korang tak perlu bimbang pasal bilik.  Kalau tak silap ada lebih kurang 205 bilik.  Pilihan dari jenis bilik Superior, Deluxe, Grand Deluxe, Junior Suite, Cherating Suite dan juga Penthouse.

Masa kat sana, abam sekeluarga menginap kat bilik superior. Cukup luas dan selesa untuk abam sekeluarga.

The Legend Resort Cherating

The Legend Resort Cherating

Di The Legend Resort Cherating, ada pelbagai harga bilik yang ditawarkan di antara Rm180 – RM2500 untuk satu malam. Terpulang kepada budget korang. Jika ada budget lebih dan berminat untuk honeymoon kat sini, boleh cuba bilik penthouse, memang cukup privasi.

The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating

Apa Yang Best kat THE LEGEND CHERATING RESORT ?

Kolam Renang di THE LEGEND CHERATING RESORT

Antara yang menarik di The Legend Cherating Resort ni adalah kolam renangnya. Rasanya antara banyak-banyak resort atau hotel yang pernah abam pegi, kat sini yang paling best. Kat sini ada 2 kolam besar dan 1 kolam kecil khas untuk kanak-kanak.

Kolam renang biru merupakan kolam renang paling besar kat The Legend Resort Cherating ni. Kedalaman ni sehingga 6 kaki. Kat sini boleh duduk lepak kat kolam ni sambil tengok anak-anak mandi, main air sampai puas.
Kat Kolam renang hijau pulak, kedalaman kolam ni sehingga 9 meter. Ini hanya khas untuk yang memang terer berenang dan kalau nak mandi kat kolam ni mesti pakai pakaian renang.

The Legend Resort Cherating

The Legend Resort Cherating
Kolam renang Hijau
The Legend Resort Cherating
Kolam renang biru di The Legend Resort Cherating

MUCK DIVE SCUBA di THE LEGEND RESORT CHERATING

 

Masa abam kat The Resort Cherating ni, ada satu aktiviti yang cukup menarik iaitu scuba diving. Rupanya kat laut Cherating ni cukup sesuai untuk lakukan scuba diving kerana ia mempunyai tarikan yang tersendiri. Dikatakan kat sini ada satu spesis batu karang yang hanya terdapat kat laut Cherating ni jer. Selain dari tu terdapat juga hidupan marin lain yang menarik dan unik disekitar pantai Cherating ni.
Untuk buat scuba diving ni, sebenarnya korang perlukan lesen dulu. Bukan boleh main terjun jer. Oleh tu, kat sini pihak Muck Dive Scuba ada menyediakan kelas untuk dapatkan lesen scuba diving ni.
The Legend Resort Cherating

Matlumat lanjut Muck Dive Scuba

  • Tel: 013-286 1620
  • Facebook: @muckdive

Email: muckdive@jomdive.com.my

Melihat Matahari Terbit di Pantai CHERATING

 

Antara aktiviti menarik kat sini setiap pagi, melihat keindahan ciptaan tuhan. Melihat terbitnya matahari. Serius sungguh cantik. Korang boleh lepak-lepak kat pantai berhadapan dengan The Legend Resort Cherating ni seawal 6.30 pagi, terasa angin pantai memang cukup menyegarkan.

The Legend Resort Cherating 8
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating 8

The Legend Resort Cherating

Hafiz Firefly Tour

Kelip-kelip Cherating
Kelip-kelip

Sebelum ni kalau nak tengok kelip-kelip, antara lokasi yang abam tau ialah kat Kuala Selangor. Rupanya kat Cherating ni pun ada lokasi yang korang boleh tengok kelip-kelip ni. Aktiviti Firefly Tour ni korang boleh ikuti semasa korang menginap di The Legend Resort Cherating ni. Okeh nanti abam akan cerita pasal aktiviti kelip-kelip di entri seterusnya ya.

The Legend Resort Cherating 15

Lawatan ke Pasar Kuala Kemaman, Turtle Sanctuary & Kilang Keropok Lekor

 

Semasa bercuti disana, abam bersama-sama dengan keluarga besar KBBA9 dibawa melawat ke tempat-tempat yang cukup menarik. Antaranya Pasar Kuala Kemaman. Kat sini katanya cukup terkenal dengan ikan-ikan fresh terus dari laut. Rupanya ada kawan-kawan abam yang kampung diorang kat sana memang singgah kat sini beli ikan fresh, pastu bawak balik ke Putrajaya.

 

The Legend Resort Cherating Cipta Kenangan Terindah

Akan Bersambung ke bahagian ke 2

Baca juga Hari Keluarga KBBA9 di Cherating Beach Resort

2,811 total views, 8 views today

Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang

Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang

Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang
Masa ni abam kat kaunter check in di KLIA2..Beg semua dah balut

Kalau korang prasan, baru-baru ni kecoh pasal isu travel agen yang di tuduh cuba seludup duit melalui seorang warga mas yang juga client dia sendiri. Isu ni patut jadikan pengajaran untuk korang yang suka travel atau yang nak sesapa saja di airport. Nasib baik duit, kalau dadah …mau ke tali gantung..

Di sebabkan isu ni memang besar dan patut semua orang tahu, jadi abam nak kongsikan beberapa tips yang mungkin dapat membantu.

Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang

1. Jangan sesekali terima kiriman dari orang lain yang kita tidak kenali atau yang baru dikenali…

2. Jangan sesekali combine bag dengan travel buddies yang baru kita kenal kat group-group travel..biar check in lugage masing-masing. Takpa bayar lebih, janji selamat. Takut nanti ntah apa-apa di letakan dalam beg tu.

3. Yang selalu guna begpack tu korang kena balut sebelum checkin. Banyak kes dah sebelum ni yang selitkan barang-barang terlarang ke dalam beg. Banyak kes yang kantoi kat airport tetiba ada dadah ..tak pasal-pasal jadi banduan nanti. Bukan sahaja begpack, beg yang masuk jer kat bahagian luggage..mohon sila balut. Korang boleh balut sendiri atau gunakan servis di airport/lapangan terbang.

Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang
Servis wrap/balut di lapangan terbang..ada sedikit caj dikenakan. Kluarkan sedikit duit demi keselamatan

4.  Salah satu perangai orang kita ni, terlalu baik hati sampai offer space luggage kita kat orang yang tak dikenali yang overweight luggage kat depan atau sebelah kita. Tolong ya, demi keselataman jangan buat macamni. Kalau nak tolong, rasanya lebih baik bagi dia duit untuk bayar denda overweight tadi tu.

5.  Jangan sesekali nak tolong pegang barang orang lain yang dikenali semasa di airport. Kekadang ada jer datang minta tolong jaga barang diorang sekejap sebab nak toilet ke,..untuk selamat, korang minta jer dia tinggalkan kat pondok polis atau kat kaunter informasi.

6. Kalau anda berada di surau dan kasut anda hilang, jangan pakai kasut yang di tinggalkan di surau tersebut, mungkin kasut itu dah di selitkan dadah dan cuba menjadikan anda keldai untuk melepasi border control.. kalau anda lepas akan ada orang yang pulangkan kasut anda dengan alasan tertukar semasa di surau…

7. Jangan sesekali korang tinggalkan beg anda tanpa pengawasan, bawak saja kemana korang nak pegi..walaupun ke toilet. Bukan apa, takut  nanti ada yang cuba ambik kesempatan, diorang akan masukkan barang-barang terlarang oleh sindiket-sindiket tertentu…

Jadi, untuk korang yang selalu travel tu, jangan terlalu risau..cuma kena lebih berhati-hati.

Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang
Kalau nak pegi travel kena enjoy, tapi keselamatan tetap kena jaga

Terima kasih kat korang yang singgah baca entri Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang ni..semoga dapat membantu korang semasa nak travel nanti.

 

Sumber dari fb Mazlan Zonan

 

Baca juga : Cara tuntut hutang dengan scammer pakej travel

3,708 total views, 2 views today

Cara tuntut hutang dengan scammer pakej travel

Assalamualaikum, hi korang..

Terima kasih sudi singgah kat blog abam ni. Entri blog kali ni, abam nak kongsikan dengan korang pengalaman rakan blogger abam yang telah ditipu dengan scammer  pakej travel.

Tak sangka kan, untuk pakej travel pun ada scammer. Bukan sikit- sikit di tipunya, beribu kena tipu. Jadi kalau korang yang baru nak berjinak-jinak jadi kaki travel tu (macam abam lah hehhe..).. mungkin tips ni cukup berguna kalau dah terkena.. Tapi harap tak terjadi lah yer..

Jika Korang di Tipu Dengan Scammer Pakej Travel, ikuti 9 Langkah-langkah ini.

Baru-baru ini, saya telah ditipu oleh seseorang sebanyak RM5000 secara keseluruhannya melalui pakej travel. Bagaimana saya ditipu? Tak perlulah saya ceritakan di sini.

Apa yang ingin saya kongsikan di sini adalah, sekiranya anda ditipu dan tidak mendapat kembali duit tersebut. Boleh cuba cara di bawah:

1. Kumpulkan bukti-bukti terutama transaksi anda kepada penipu tersebut.

2. Sekiranya terdapat bukti perbualan antara anda dengan penipu tersebut menyatakan penipu tersebut hendak membayar balik sedikit demi sedikit secara ansuran, TOLONG JANGAN TERIMA! Dan BERHENTI dari minta dan terima duit dari penipu tu hatta 1 sen pun.

3. Kenapa? Sebab ini akan menyukarkan pihak polis membuat siasatan dan menganggap sudah ada perjanjian antara kita dan si penipu Ini dan pihak polis tak boleh masuk campur.

4. Buat laporan di balai polis, sekiranya perlu. Buat draf laporan seringkas yang mungkin dan save dalam pendrive, kita mudahkan kerja orang, orang akan mudahkan kerja kita.

5. Semasa buat laporan polis, pastikan buat laporan di Balai Polis di mana transaksi pertama dibuat. Lebih mudah untuk diuruskan. Boleh je buat laporan DI tempat lain, tapi akan ambil sedikit masa. Tapi kalau transaksi pertama dibuat di Australia, tak perlulah nak cari tiket flight ke Australia dan ke balai polis DI sana untuk buat report. Hahaha.. Boleh je ke balai polis terdekat dan minta nasihat mereka.

6. Selepas buat laporan, pegawai polis akan serahkan kepada Pegawai Penyiasat, masa ni cerita lah segala A-Z tentang apa yang terjadi. Kebiasaannya, untuk kes penipuan macam saya kena ni di bawah Jenayah Komersil.

7. Kemudian, dalam suatu tempoh, pihak polis akan panggil Orang Kena Tuduh (OKT) atau keluarga OKT ni ke balai kot la dorang nak selesaikan sendiri. Di sini, kita boleh minta duit kita semula di bawah urusan pihak polis. Jadi boleh terus tutup kes.

8. Tapi kalau OKT ni atau keluarga dia tak ada duit atau tak nak bayar, pihak polis akan bawa kes ke Peguam Negara dan proses naik turun mahkamah akan bermula.

9. Tapi sebenarnya selagi belum masuk mahkamah, boleh je selesai kes di luar mahkamah.

Harap dapat membantu. Point no 2 tu paling penting okey. Sebab sekali kita dah terima duit dari dia, kita tak boleh dah nak tuntut melalui pihak polis. Cara lain ada tuntutan melalui tribunal melalui tuntutan sivil. Tapi tuntutan sivil ni kos dia mahal. Jalan terakhir adalah tuntutan di Padang Mahsyar nanti. Merangkak la kau cari aku kat Padang Mahsyar nanti ye.

Cara Tuntut Hutang dengan Scammer pakej travel
http://anilwanina.com

Artikel di atas disumbangkan oleh Anil Wanina. Beliau merupakan seorang travel blogger dan aktif menulis di anilwanina.com. Boleh follow blog beliau di sini.

Geng trip beliau bersama wife abam ke Korea pada bulan 9/2017 yang lepas.

Cara Tuntut Hutang dengan Scammer pakej travel
Anil Wanina bersama wife abam di Sorak Mountain National Park, Korea
Cara Tuntut Hutang dengan Scammer pakej travel
Selepas menyaksikan persembahan teater Bibab

Korang nak bercuti ke Cherating? Boleh cuba di Sini

 

4,172 total views, 4 views today

Cosmoderm Travel Set

Cosmoderm Travel Set

Cosmoderm Travel Set sesuai seisi keluarga.

Kali ni, Hari Keluarga KBBA9 telah di adakan di The Legend Resort Cherating
Pahang. Bila sebut Cherating jer, abam dah terbayang laut, pantai dan confirm akan ada pelbagai aktiviti menarik kat bawah matahari terik. Bila dah banyak berjemur kat bawah sinar matahari terik ni, confirm abam akan sunburn punya lah. Tapi semua tu abam dah tak risau dah, sebab abam dah ada Cosmoderm Travel Set.

Okeh, apa sebenarnya Cosmoderm Travel Set ni?

Cosmoderm Travel Set
Dalam setiap  Cosmoderm Travel Set ni mengandungi :

  • Advanced Moisture Therapy Cream 50ml
  • Vitamin E Cream 3000 I.U. 50ml
  • Tea Tree Oil Magic Body Lotion 60ml

Cosmoderm Travel Set  

A. Cosmoderm Travel Set – Advanced Moisture Therapy Cream

Cosmoderm Travel Set

– Berfungsi untuk melembap dan melembutkan kulit kasar dan keras
– Krimnya yang pekat dan kaya dengan kombinasi ekstrak herba, minyak zaitun dan aloe vera yang membantu meredakan irritasi kulit.
– Amat sesuai kepada yang mengalami tumit kaki yang pecah dan mengalami masalah kulit kering & menggelupas. Amalkan setiap malam, sapukan pada tempat yang bermasalah tadi & Insyaallah kulit akan kembali lembut & lembap kembali,
– Selesa digunakan sebab tidak rasa berminyak.

Advanced Moisture Therapy Cream ni antara krim yang paling abam paling suka. Abam akan apply kan pada tapak kaki pada setiap malam sebelum tido. Sebelum ni abam ada masalah tumit kaki pecah dan bila abam dah mula gunakan Advanced Moisture Therapy Cream ni, kulit di tumit kaki tu dah semakin baik dah sekarang ni.

B. Cosmoderm Travel Set – Vitamin E Cream 3000 I.U.

Cosmoderm Travel Set

– Krimnya kaya dengan Vitamin E serta campuran minyak Rosehip dan minyak Zaitun. Menjadikan ia lebih efektif dalam melindungi kulit daripada sinar UV.
– Mempunyai anti-oksidan dapat membantu menangani masalah parut pembedahan, parut jerawat, rekahan kulit, selar matahari, tona kulit tidak sekata, kulit kering dan kedutan pra matang.

  Masa kat Hari Keluarga KBBA9 di The Legend Resort Cherating, banyak aktiviti menarik abam sekeluarga follow, dan kebanyakannya kami buat di bawah pancaran cahaya matahari. Jadi sebelum ikut sebarang aktiviti tu, abam akan pasti semua anak-anak gunakan Vitamin E Cream 3000 I.U. pada kulit untuk mengelakan sunburn. Kalau korang yang suka bercuti di tepi pantai, memang sesuai korang gunakan krim ni.

C. Cosmoderm Travel Set– Tea Tree Oil Magic Body Lotion

Cosmoderm Travel Set

– Krimnya diperkayakan dengan Lidah Buaya, ekstrak Chamomile dan Minyak Tea Tree.
– Krim ini cukup sesuai untuk meredakan perit kulit akibat selar matahari seperti di pantai. Juga dapat membantu  kurangkan jerawat badan dan iritasi kulit.
– Memberikan kelesesaan, menyejukan dan melegakan kulit tanpa mengelupasan.
– Boleh diguna sebagai deodoran. Anti bau badan dengan deodoran semula jadi.
– Tidak rasa berminyak & memberikan rasa sejuk selepas memakai.

Produk  Tea Tree Oil Magic Body Lotion memang menjadi kesukaan anak-anak terutama selepas buat aktiviti-aktiviti outdoor. Selepas mandi diorang minta sapukan pada tangan dan kaki. Mungkin rasa sejuk selepas disapu pada kulit buatkan diorang rasa lebih selesa. Yang bestnya, lotion ni berbau wangi..memang sesuai dipakai sebelum tido.

Cosmoderm Tea Tree Oil Shower Gel & BB Cream SPF 35 PA+++ with Tea Tree Oil

Masa kat The Legend Resort Cherating tu, pihak Cosmoderm merupakan salah satu penaja utama untuk Hari Keluarga KBBA9 dan selain produk-produk dalam Cosmoderm Travel Set kat atas tu, kami juga dibekalkan juga dengan BB Cream dan juga Tea Tree Oil Shower gel.

1. BB Cream SPF 35 PA+++ with Tea Tree Oil

Cosmoderm Travel Set

– Bertindak sebagai pelembap, bedak asas, sun block, kawal minyak dan juga anti-jerawat.
– Kalau untuk wanita, BB Cream ni memang boleh digunakan sebagai asas mekap atau kemasan tanpa mekap.
– Sebagai pelindung sinar cahaya mata atau sun block

– Membantu mengurangkan dan mengawal minyak di kulit muka.

2. Tea Tree Oil Shower Gel

Cosmoderm Travel Set

Bau wangian dari Tea Tree Oil Shower Gel ni memang wangi. Dah jadi favorite satu keluarga dah, setiap kali mandi mesti dengan Tea Tree Oil Shower Gel ni. Lepas mandi jer mesti rasa lebih segar.

Family-Day-Kelab-Blogger-Ben-Ashaari-The-Legend-Resort-Cherating

Untuk korang yang memang selalu travel, yang suka melancong atau nak kemana-mana tu, abam memang sarankan korang dapatkan Cosmoderm Travel Set ni. Ia mudah nak bawa kemana-mana sebab ia dalam bekas yang kecil. Setiap kandungan produk kurang dari 100ml, jadi takda masalah nak bawa jika korang nak travel dengan flight. Satu lagi, setiap produk dari Cosmoderm ni telah sahkan halal oleh JAKIM dan produk Cosmoderm jugak tidak diujikan keatas haiwan. Jadi korang boleh gunakan produk Cosmoderm ni tanpa was-was.

Kat mana korang boleh dapatkan 
Cosmoderm Travel Set?

Korang boleh beli secara online di laman web Cosmoderm, atau di Lazada. Juga korang boleh dapatkan di Farmasi Vitacare , AEON Wellness Store, Watson atau pun di Guardian jika korang lebih selesa membeli secara terus.

Set Umrah dan Haji Cosmoderm
Cosmoderm Travel Set  juga dikenali dengan Set Umrah dan Haji

Sekarang ni Cosmoderm tengah buat promosi ni.. Harga Cosmoderm Travel Set adalah RM60. Jika korang dapatkan set ni sekarang, korang akan mendapat satu Deep Heat Cream secara PERCUMA. Deep Heat Cream ni sangat sesuai untuk disapukan pada kaki yang lenguh-lenguh. Cosmoderm Travel Set  juga dikenali dengan Set Umrah dan Haji.

Nak info lanjut mengenai Cosmoderm Travel Set ni?

Boleh singgah link di bawah:

Website: www.cosmoderm.com.my
Instagram: www.instagram.com/cosmoderm
Facebook: www.facebook.com/cosmoderm

 

Link : Hari Keluarga KBBA9 di Legend Resort Cherating Episod 1

7,078 total views, 6 views today

Teruja dengan Hari Keluarga KBBA9 di Legend Cherating Resort

Hari Keluarga KBBA9 di The Legend Resort Cherating

Hari Keluarga KBBA9 di Legend Cherating Resort Episod 1

Assalam, hi korang..
Haa.. entri kali ni, abam agak excited nak ceritakan  pasal pengalaman abam bersama-sama dengan geng Kelab Blogger Ben Ashaari di Cherating tempoh hari.
Pada 18hb Ogos yang lepas abam bersama-sama dengan ahli-ahli Kelab Blogger Ben Ashaari di Cherating Pahang untuk menyertai hari keluarga kat sana. Lokasi kali ni abam rasa cukup menarik. Hari keluarga KBBA9 kali ni dibuat di The Legend Resort Cherating  .. Serius, ..fuuhh memang cantik tempat ni.
Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating Kali terakhir abam join Hari Keluarga KBBA9  ni, pada tahun 2016 di Agrofarm Air Keroh. Korang boleh baca kat SINI

Abam mulakan perjalanan agak lewat sket sebab kebetulan pada hari Jumaat tu anak abam yang ke 2 ada ujian hafazan untuk kelas KAFA. Jadi dalam pukul 4 petang baru boleh bertolak dari Putrajaya. Perjalanan agak mencabar sikit sebab petang tu hujan lebat lah pulak dan jalan memang jem teruk. Tapi lepas tol Gombak jer, Alhamdulillah jalan dah lengang, so boleh la drive dengan hati yang senang nan gembira. Kalau tak sebelum tu, anak-anak asyik dok tanya jer bila nak sampai. Al maklumlah masing-masing dah tak sabar nak tengok pantai kat The Legend Cherating Beach Resort yang cantik tu..
Lebih kurang pukul 9.00 malam camtu baru sampai kat The Legend Cherating Beach Resort Pada malam tu sebenarnya ada satu program di Hafiz Firefly Tour kat Hutan Paya Bakau Sungai Cherating. Tapi disebabkan abam lambat sampai, jadi tak dapat lah abam nak ikut diorang pegi kesana. Kalau tak boleh gak abam kongsikan pengalaman tengok kelip-kelip kat situ.

kelip-kelip-sg-cherating
Ni lah tempat nak tengok kelip-kelip di Sungai Cherating

Bilik kami di The Legend Resort Cherating cukup ohsem!!

Sebab wife dengan anak-anak pun dah penat, kami semua cek in ke bilik dulu, berehat jap sementara nak tunggu diorang balik dari Sungai Cherating.
Tak sangka, bilik yang abam dapat ni cukup luas dan cukup kemas. Jom tengok gambar yang abam ambik kat dalam bilik tu..

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating 4
Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Masa abam sampai tu, sesi dinner yang disediakan oleh pihak The Legend Cherating Resort dah pun abis, jadi terpaksa lah mencari makanan kat luar resort. Rupanya dekat dengan  jalan nak masuk ke resort ni ada restoran dan kedai runcit yang dibuka sampai jam 4 pagi. Kat restoran ni sebenarnya jadi tempat persinggahan bas-bas yang nak ke Cherating dan kawasan lain di pantai timur. Abam decide nak bungkuskan jer lah memandangkan pengunjung kat restoran tu agak ramai jugak. Jadi kalau menginap di The Legend Resort Cherating, tak perlu bimbang pasal nak makan..tengah-tengah malam pun masih ada kedai/restoran yang masih buka.

Legend Cherating Kbba9

Lepas jer makan, masing-masing dah keletihan. Malam ni semua berehat, simpan tenaga untuk aktiviti esok pagi..
Haa..nak tau apa aktiviti kami semua kat sini? Tunggu sambungan entri abam lepas ni yer…
Jom abam bagi preview tentatif Hari Keluarga KBBA9 di Legend Resort Cherating

 

Tentatif Hari Keluarga KBBA9 di The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating
Menarik kan…jadi jangan lupa singgah ke blog abam nanti ya..

Maklumat lanjut:

En Meor bersama Ben Ashaari
pic credit to http://www.mohazsue.com

THE LEGEND RESORT CHERATING

Director of Sales : Encik Meor Amran

Alamat: Lot 1290, Mukim Sungai Karang, Cherating,

26080, Kuantan, Pahang Malaysia.

No Tel: 013 3319822

E-mail : dos@legendresort.com.my

Website : www.legendresort.com.my

6,653 total views, 10 views today

Percutian Awesome Di Swiss Garden Beach Resort Lumut

Percutian Awesome Di Swiss Garden Beach Resort Lumut

Hi Korang, Assalamualaikum..!!
Nak Tanya korang sket ni..korang pernah tak bercuti ke Lumut Perak? Mesti ada dalam yang dah pernah pegi bercuti kat sana kan…Walaupun dah banyak kali pergi ke tempat yang sama tapi tak pernah rasa jemu u kan, betul tak? Yela mana tak nya, pantai yang terdapat di Lumut and Pulau Pangkor perghh! sangat cantik!

Sumber google

Pada korang yang tak pernah lagi bercuti ke Lumut, abam suggest kat korang untuk cuti akan datang nanti korang try la pegi bercuti kat sana pulak..Ye lah nak pergi ke Maldives jauh kan…kita pergi ke Lumut jela…Pantai-pantai yang ada di sekitar Lumut ni pun tak kurang hebatnya ..macam pantai teluk Batik..memang cantik.

Sumber GooGle

Okay, kalau korang rasa cuti kali ni korang nak bercuti ke Lumut, sini abam nak share dengan korang sebuah hotel yang boleh korang menginap di sana. Sebenarnya memang banyak hotel yang menarik yang terdapat di sekitar Lumut ni tapi satu hotel ni memang sangat menarik perhatian abam dan abam confirm korang pon akan tertarik jugak! Hotel yang abam maksudkan tu ialah Swiss Garden Beach Resort Damai Laut…

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut.  Panjang kan nama hotel ni kan..hotel ni bertaraf empat bintang taw..walaupun begitu..harga yang ditawarkan di sini perghh sangat memeranjatkan ..Murah dan cukup berpatutan ..okayyy!! Abam pun tak percaya hotel macam ni menawarkan harga yang sangat terendah..so boleh la korang short listed hotel ni dalam list korang nanti!

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut Lumut
sumber gambar emily2u.com

Kemudahan di Swiss Garden Beach Resort Damai Laut

Untuk pengetahuan korang, di sini terdapat enam pilihan bilik yang boleh korang pilih. Setiap bilik ni mempunyai keistimewaan yang tersendiri  sama ada korang nak bilik yang mengadap laut atau nak ngadap ke taman..terpulak kat korang..Bilik-bilik yang ditawarkan di sini dilengkapi dengan perabot yang sangat elegant dan menampakkan seperti berada di sebuah bilik yang terkemuka gittu..Terdapat juga balkoni di dalam setiap bilik so korang boleh la menikmati pemandangan sambil lepak pekena kopi ke teh ke kan..
Kemudahan lain yang ada kat Swiss Garden Beach Resort Damai Laut seperti kolam renang , tab mandi panas/jakuzi, khidmat urutan, khidmat spa dan kecantikan, pusat kecergasan, khidmat menyeterika, dobi dan banyak lagi! Memang sangat berpatutan la dengan harga yang ditawarkan di sini..memang tak rugi pun, malah korang akan berasa cukup berbaloi!


Selain itu, kat Swiss Garden Beach Resort Damai Laut ni juga, korang boleh buat aktiviti yang terdapat di sekitar hotel ni seperti kemudahan sukan air kepada sesiapa yang suka akan aktiviti air, menunggang kuda, berbasikal di sepanjang kawasan hotel ni, berkayak, pingpong, golf, gelanggang tenis, taman permainan kanak-kanak dan banyak lagi la…pasti korang tak akan bosan lah kalau menginap di sini..


Setiap aktiviti yang abam sebut tadi berbayar..tapi tak mahal pun…jangan risau, memang berpatutan.hhehehe…Kat Swiss Garden Beach Resort Damai Laut ni juga ada juga menyediakan kemudahan bilik mesyuarat atau dewan jika nak buat jamuan.

aktiviti outdoor menaiki ATV
Sumber faizalfredley.com

Bila kita plan nak berholiday, mesti yang ada concern pasal tempat makan. Kat sini korang jangan risau…dah la tepi pantai kan..macam-macam makanan korang boleh dapatkan di sini…korang nak makan apa? Seafood? makanan barat? makanan tempatan? Masakan thai? Jangan bimbang, semuanya ada….terdapat banyak kedai-kedai makan di sekitar Lumut ni…memang senang jerk orang nak cari..Kalau tak nak makan kat luar, mungkin nak sekali sekali merasa masakan hotel, kat Swiss Garden Beach Resort ada menyediakan restoran yang menyajikan pelbagai pilihan untuk korang menjamu selera di resort ini termasuklah hidangan Malaysia serta Barat. Kalau korang nak makan sambil mendengar muzik yang merdu korang boleh la cuba di Restoran Blue Chip Lounge di mana di sini mempunyai live band sendiri tauu…

 Swiss Garden Beach Resort Lumut
Restoren Blue Chip Swiss Garden Beach Resort Lumut

Selain dari tu, di Swiss Garden Beach Resort Lumut ada disediakan juga makanan Thailand dan korang boleh dapati di Restoran Thai Taste…macam-macam ada kat sini korang nak makan tomyam, ikan tiga rasa semua ada okay! Dan yang paling penting makanan yang disediakan di sini sangat sedap dan harga pulak sangat berpatutan! Perghh memang sedapnya!! Terliur plak sebut pasal makanan ni..hahahah!!


Itulah serba sedikit yang abam boleh kongsi dengan korang tentang Swiss Garden Beach Resort Lumut ni…Kalau korang nak tahu, hotel ni menerima feedback yang positif tau dari semua penginap yang pernah menginap di sini! Rugi la kalau korang tak cuba kalau bercuti ke Lumut…jangan cakap abam tak payung okay! Hahahaa.

Booking hotel Swiss Garden Beach Resort Lumut dengan TRAVELOKA.com

Untuk memudahkan korang ,..Abam nak suggest kat korang gunakan website  Traveloka bila korang nak booking hotel Swiss Garden Beach Resort Lumut ni. Memang cukup mudah.
Jangan lupa.. . Jom la book Swiss Garden Beach Resort Damai Laut on Traveloka dengan segera!!!! 
Ok..selamat bercuti…

https://www.traveloka.com/en-my/

– Nak cari pot laksa sedap di Putrajaya, Jom ke SINI.

– Nak resepi brownies kedut yang mudah tapi mak aaiii sedap!! Jom ke SINI.

 

 

11,991 total views, 38 views today