Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – Ilmu bernilai dalam seni fotografi

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – Ilmu bernilai dalam seni fotografi

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 | Baru-baru ni abam bersama-sama dengan rakan blogger dari Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9) diberi peluang untuk menambah ilmu mengenai gotografi menggunakan telefon. Bengkel Fotofon KBBA9 2018 kali ni dianjurkan bersama SONY dan mendapat kerjasama dengan pihak MATIC dan COSMODERM.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 - matic

Di zaman yang semakin canggih ini,  teknologi terkini yang ada pada smartphone jika digunakan sebaiknya, gambar yang dihasilkan boleh dikatakan hampir setanding dengan kamera DSLR.

Dalam keadaaan tertentu, smartphone mungkin lebih sesuai digunakan untuk merakamkan situasi atau gambar. Kelebihan yang ada pada smartphone seperti lebih ringan, compact dan lebih mudah dibawa kemana-mana menjadikan smartphone salah satu tool yang utama untuk sesetengah jurugambar profesional mahupun amatur.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – Dengan kerjasama MATIC, SONY & COSMODERM.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 kali ni, pihak Pusat Perlancongan Malaysia (MATIC) berbesar hati menaja lokasi bengkel ni. COSMODERM bersama pihak SONY Malaysia, telah menyediakan seorang guru yang cikup hebat untuk bengkel ni iaitu seorang photographer terkenal, Encik Rahman Roslan. Beliau merupakan seorang photographer yang mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun. Beliau bermula sebagai photojournalist sejak tahun 2006 dan beliau banyak melibatkan diri dalam pelbagai kategori, dari fotografi dokumentari sehinggalah sehingga ke sektor pengiklaan.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 - Encik Rahman
Encik Rahman Roslan dari SONY

Gaya bersahaja Encik Rahman dalam mengajarkan ilmu fotografi membuatkan bengkel fotofon ni cukup menarik. Banyak ilmu-ilmu baru yang beliau kongsikan bersama. Jom abam kongsikan sedikit ilmu asas fotografi yang abam dapat kelas tersebut .

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – INFO ASAS TENTANG SENI FOTOGRAFI

1. Aperture

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

2. Shutter Speed
Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Shutter Speed
3. ISO / ASA
Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Iso / Asa

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Paling asas dalam teknik fotografi atau fotofon ialah dalam menggunakan setting manual seperti menentukan nilai Aperture (f), Shutter Speed dan nilai ISO yang bersesuaian. Elemen seperti light, frame, rule of third, foreground, reflection dan perspective line juga memainkan penting untuk mendapatkan hasil gambar yang baik.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Encik Rahman memberi penerangan mengenai manua setting untuk setiap smartphone

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 –  Contest Fotofon untuk menguji kreativiti

Selesai jer kelas teori, kesemua peserta bengkel di beri peluang untuk mengaplikasikan apa yang di pelajari didalam kelas tadi.  Sesi praktikal dilakukan diluar kelas dan disekitar perkarangan MATIC. Untuk menjadikan ia lebih menarik, semua hasil dari peserta akan dinilaikan oleh Encik Rahman sendiri melalui Contest Fotofon COSMODERM.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Antara photo-photo menarik sepanjang Contest Fotofon Cosmoderm

Nak tengok photo-photo yang lain masa contest tu? Jemput singgah kat Instagram #contestFotofonCosmoderm & Instagram Kelab Blogger Ben Ashaari

Jutaan penghargaan dan terima kasih kepada COSMODERMMATICSONY Malaysia, Restoran Nelayan Gombak, Cafe Cerita Kambing, KhaisyaDelite, Tasty_Bake, IraBakery, dan BrillPremiumCoffee. Terima kasih juga kepada sifu Rahman Roslan

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Sarapan pagi yang cukup sedap ni ditaja oleh Restoran Nelayan

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Minuman dari Brill Premium Coffee yang cukup sedap. Terima kasih juga kepada IraBakery dan Tasty Bake

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Sandwich dan brownies dari Khaisya Delite

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Tajaan untuk makan tengah hari dari Cafe Cerita Kambing

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Goodies dari COSMODERM dan SONY Malaysia, Terima kasih.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Barissan Ajk yang terlibat untuk Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

 

Baca juga Family Day KBBA9 di Cherating

206 total views, no views today

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Dah puas jalan-jalan kat pasar karat Kampung Berjaya, abam singgah kat gerai viral ni. Gerai Apom Lenggang Kampung Berjaya yang dah femes jugak lah seantero Malaya dek kerana apom lenggang dia yang sedap.

Sepanjang abam dok berjalan-jalan kat dalam pasar ni, rasanya ni lah satu-satunya gerai apom lenggang yang ada. Masa abam sampai tu, boleh tahan jugak ramai pelanggan laon yang dok tunggu order. Ada yang makan kat situ, ada yang bungkus nak bawa balik makan kat rumah. Ada sorang pelanggan kat depan abam tu, dia order sampai 40 biji apom lenggang untuk dibawa balik.

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Apom lenggang ni boleh dikatakan sebagai makanan tradisi lah, terutama di sebelah negeri utara ni. Mungkin kat negeri-negeri kat Malaysia ni mengguna resepi berlaianan dan nama pun lain. Apom lenggang ni biasanya kalau kat sini femes sebagai juadah untuk sarapan pagi. Kalau di Kedah, orang kata “menyeghok”..atau breakfast 😁

Macamana boleh dapat nama Apom Lenggang?

Macam resepi apom yang lain, cuma semasa nak masak tu,apabila bancuhan tepung dah masukan dalam kuali kecil yang dah panas, tukang masaknya akan melenggang-lenggang kuali supaya apom tadi akan rata, berbentuk bulat dan leper.

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Kat korang yang mungkin datang jalan-jalan atau tersesat sampai kat Alor Setar ni, boleh singgah kejap untuk mencuba apom lenggang Kg Berjaya ni. Datang sebelah pagi tau, datang menyeghok sat kat sini..

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar
Harga murah, sedap pulak tu..
Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar
Apom lenggang ni kena makan masa panas-panas, baru lah sedap..

Baca juga : Pasar Karat Kampung Berjaya

Baca juga : Mana nak dapatkan Durian Crepe paling Sedap kat Alor Setar/Jitra?

750 total views, no views today

Durian crepe sedap di Alor Setar

Durian crepe sedap di Alor Setar

Durian crepe sedap di Alor Setar

Abam nak share sket dengan hangpa terutama peminat durian crepe yang dok kat area Alor Setar, Jitra dan kawasan berdekatan. Kini hangpa tak payah risau dah mana nak dapatkan durian crepe yang sedap kat sekitar Alor Setar ni.

Durian crepe sedap di Alor Setar
Cream ni memang sedap..rasa tak macam cream lain

Durian crepe ni menggunakan resepi istimewa, bukan dia boh whipping cream saja tau tapi dia ada bahan rahsia lain lagi. Bila makan tu, kombinasi cream dan durian menjadikan rasa durian tu sangat ummmmpphh..!! Isi durian yang digunakan pun yang berkualiti malah kuantiti durian dalam durian crepe ni pun agak banyak..tak seperti sesetengah durian crepe lain, hanya sket ja dibubuhnya. Kalau rasa nak isi durian tu lebih, hangpa boleh request nak extra isi durian.

Durian crepe sedap di Alor Setar

Dalam setiap pek, ada 6 biji durian crepe. Yang bestnya, ada pulak servis penghantaran terus ke rumah atau opis hangpa. Delivery kat sekitar Alor Setar Percuma plak tu.Kalau hangpa kat Area Jitra dengan Kuala Kedah, order ja 2 pek..delivery Percuma. Alang-alang boleh kutip order dengan geng opis kan.

Untuk hangpa yang memang hantu durian, hantu durian crepe..serius hangpa kena cuba durian crepe ni. Memang abam boleh kata, durian crepe sedap kat Alor Setar ni.

Camana nak order Durian Crepe Sedap kat Alor Setar ni?

Hangpa Kontek nombor kat bawah ni :
Bihah 0149021438
Fb profile : Sabihah
Harga : Rm10 sepeket
Untuk extra durian Rm12

Apa? Hangpa tak makan durian crepe?

Durian crepe sedap di Alor Setar
Kalau hanpa tak makan durian, hangpa boleh try flavors coklat, strawberi & oreo.

Jangan bimbang, ada crepe perisa lain gak tau macam perisa oreo, coklat & strawberi.
Apa lagi cepat-cepat lah order ya..

Baca juga Resepi Brownies yang mudah & sedap

Baca juga Kat mana nak order Brownies Sedap di Putrajaya

2,506 total views, 0 views today

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

Baru-baru abam bawa wife dengan anak-anak layan filem Jumanji : Welcome To The Jungle (2017) kat GSC Alamanda Putrajaya. Filem ni sebenarnya dah mula ditayangkan kat pawagam seluruh negara mulai 22 Disember 2017 lagi. Anak-anak dah teruja nak tengok filem ni sebab diorang dah tengok Jumanji 1995 yang di lakonkan oleh Robin Williams dulu tu. Filem Jumanji 1995 memang cukup kelakar, memang teruja nak tengok sekuel yang terbaru ni.

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

 Jumanji : Welcome To The Jungle (2017)

Sekuel kali ni,  Jumanji : Welcome To The Jungle (2017) di arahkan oleh Jake Casdan dan diterbitkan oleh Columbia Pictures, Dibarisi oleh pelakon-pelakon hebat seperti  Dwayne Johnson (The Rock), Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan, Nick Jonas dan Bobby Cannavale pasti akan menarik ramai untuk menonton filem ni.

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

Review Jumanji : Welcome To The Jungle (2017)

Sekuel Jumanji : Welcome To The Jungle (2017) kali ni bermula dengan mengisahkan pasal 4 remaja dari berbeza latar belakang di satu sekolah, dikenakan kelas tahanan. Mereka ditempatkan si buah perpustakaan lama dan ditugaskan untuk membersihkan perpustakaan tersebut. Masa tengah dok mengemas tu, mereka terjumpa sebuah video game Nintendo lama. Rupanya ada game Jumanji plak kat situ. Mereka berempat iaitu Spencer (Alex Wolff) , Martha (Morgan Turner), Bethany (Madison Iseman) dan Fridge (Ser’Darius Blaine) main permainan tersebut. Mereka memilih avatar dalam game Jumanji tadi. Baru jer nak mula main permainan video game tadi, tetiba mereka disedut masuk ke dalam permainan tersebut.

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

Masa dalam game Jumanji ni, mereka berempat mesti mendapatkan kembali kristal yang di curi oleh  Van Pelt (Bobby Cannavale) dan kembalikan ke Bukit Harimau Bintang. Tujuan nya untuk mengembalikan semula keamanan di dunia Jumanji ni. Sejak  Van Pelt mencuri batu permata tu, dunia Jumanji seperti berada dalam kegelapan dan dipenuhi unsur kejahatan.

Semasa pengembaraan mencari batu permata ni lah yang best. Ada part aksi dan ada part memang cukup melucukan. Yang bestnya, setiap avatar mempunyai peranan masing-masing. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Macam watak Kevin Hart, part dia meletup sebab makan kek antara yang paling lawak.

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

Pendapat abam pasal FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)?

Apa yang boleh abam komen kat sini, lakonan setiap pelakon memang cukup mantap. Setiap watak mempunyai karektor yang tersendiri. Gabungan pelakon-pelakon hebat ini menjadikan filem ini menarik. Pendapat abam lah, lakonan hebat Kevin Hart dengan The Rock antara paling menyerlah. Memang pecah perut gelak dalam panggung.

Jumanji: Welcome To The Jungle (2017) adalah sebuah filem yang memang abam syorkan korang tengok.kalau masih sempat lah. Filem yang cukup awesome dan cukup menarik untuk tontonan seisi keluarga. Kalau korang memang peminat filem Jumanji yang pertama, korang pastinya akan layan filem Jumanji terbaru ini.
Abam bagi 8.5/10 untuk filem ini. Lepas baca review boleh try cari tiket kot-kot ada lagi heheheh…

 

Baca juga Review Guardian of The Galaxy Vol 2

 

915 total views, no views today

The Legend Resort Cherating Cipta Kenangan Terindah

The Legend Resort Cherating

The Legend Resort Cherating Cipta Kenangan Terindah

Bila sebut pasal Cherating , mesti ramai dah tau tempat ni antara salah satu lokasi menarik di Pahang malah salah satu lokasi percutian yang paling best di Malaysia. Pantainya yang cantik, siap boleh buat aktiviti surfing lagi. Lokasi yang menarik untuk scuba diving dan menjadi tempat persinggahan penyu untuk bertelur. Sebab tu, Cherating menjadi pilihan lokasi percutian pelancong dari dalam dan luar negara.

Baru-baru ni abam berpeluang bercuti ke Cherating dan abam sekeluarga menginap di The Legend Resort Cherating selama 3 hari 2 malam. Lokasi resort yang terletak di tepi pantai yang cantik dan kemudahan yang disediakan amat sesuai untuk sesi percutian keluarga.

The Legend Resort Cherating

Bilik di THE LEGEND RESORT CHERATING 

Kat The Resort Cherating ni korang tak perlu bimbang pasal bilik.  Kalau tak silap ada lebih kurang 205 bilik.  Pilihan dari jenis bilik Superior, Deluxe, Grand Deluxe, Junior Suite, Cherating Suite dan juga Penthouse.

Masa kat sana, abam sekeluarga menginap kat bilik superior. Cukup luas dan selesa untuk abam sekeluarga.

The Legend Resort Cherating

The Legend Resort Cherating

Di The Legend Resort Cherating, ada pelbagai harga bilik yang ditawarkan di antara Rm180 – RM2500 untuk satu malam. Terpulang kepada budget korang. Jika ada budget lebih dan berminat untuk honeymoon kat sini, boleh cuba bilik penthouse, memang cukup privasi.

The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating

Apa Yang Best kat THE LEGEND CHERATING RESORT ?

Kolam Renang di THE LEGEND CHERATING RESORT

Antara yang menarik di The Legend Cherating Resort ni adalah kolam renangnya. Rasanya antara banyak-banyak resort atau hotel yang pernah abam pegi, kat sini yang paling best. Kat sini ada 2 kolam besar dan 1 kolam kecil khas untuk kanak-kanak.

Kolam renang biru merupakan kolam renang paling besar kat The Legend Resort Cherating ni. Kedalaman ni sehingga 6 kaki. Kat sini boleh duduk lepak kat kolam ni sambil tengok anak-anak mandi, main air sampai puas.
Kat Kolam renang hijau pulak, kedalaman kolam ni sehingga 9 meter. Ini hanya khas untuk yang memang terer berenang dan kalau nak mandi kat kolam ni mesti pakai pakaian renang.

The Legend Resort Cherating

The Legend Resort Cherating
Kolam renang Hijau
The Legend Resort Cherating
Kolam renang biru di The Legend Resort Cherating

MUCK DIVE SCUBA di THE LEGEND RESORT CHERATING

 

Masa abam kat The Resort Cherating ni, ada satu aktiviti yang cukup menarik iaitu scuba diving. Rupanya kat laut Cherating ni cukup sesuai untuk lakukan scuba diving kerana ia mempunyai tarikan yang tersendiri. Dikatakan kat sini ada satu spesis batu karang yang hanya terdapat kat laut Cherating ni jer. Selain dari tu terdapat juga hidupan marin lain yang menarik dan unik disekitar pantai Cherating ni.
Untuk buat scuba diving ni, sebenarnya korang perlukan lesen dulu. Bukan boleh main terjun jer. Oleh tu, kat sini pihak Muck Dive Scuba ada menyediakan kelas untuk dapatkan lesen scuba diving ni.
The Legend Resort Cherating

Matlumat lanjut Muck Dive Scuba

  • Tel: 013-286 1620
  • Facebook: @muckdive

Email: muckdive@jomdive.com.my

Melihat Matahari Terbit di Pantai CHERATING

 

Antara aktiviti menarik kat sini setiap pagi, melihat keindahan ciptaan tuhan. Melihat terbitnya matahari. Serius sungguh cantik. Korang boleh lepak-lepak kat pantai berhadapan dengan The Legend Resort Cherating ni seawal 6.30 pagi, terasa angin pantai memang cukup menyegarkan.

The Legend Resort Cherating 8
The Legend Resort Cherating
The Legend Resort Cherating 8

The Legend Resort Cherating

Hafiz Firefly Tour

Kelip-kelip Cherating
Kelip-kelip

Sebelum ni kalau nak tengok kelip-kelip, antara lokasi yang abam tau ialah kat Kuala Selangor. Rupanya kat Cherating ni pun ada lokasi yang korang boleh tengok kelip-kelip ni. Aktiviti Firefly Tour ni korang boleh ikuti semasa korang menginap di The Legend Resort Cherating ni. Okeh nanti abam akan cerita pasal aktiviti kelip-kelip di entri seterusnya ya.

The Legend Resort Cherating 15

Lawatan ke Pasar Kuala Kemaman, Turtle Sanctuary & Kilang Keropok Lekor

 

Semasa bercuti disana, abam bersama-sama dengan keluarga besar KBBA9 dibawa melawat ke tempat-tempat yang cukup menarik. Antaranya Pasar Kuala Kemaman. Kat sini katanya cukup terkenal dengan ikan-ikan fresh terus dari laut. Rupanya ada kawan-kawan abam yang kampung diorang kat sana memang singgah kat sini beli ikan fresh, pastu bawak balik ke Putrajaya.

 

The Legend Resort Cherating Cipta Kenangan Terindah

Akan Bersambung ke bahagian ke 2

Baca juga Hari Keluarga KBBA9 di Cherating Beach Resort

664 total views, no views today

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

Aj Fitness presint 11 Putrajaya

Review : AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

Antara misi penting untuk 2018 ni, abam memang dah tekad dah nak turunkan berat badan ni. Penat lah bawak lemak ni hehehhe… Abam dah tekad selain nak amalkan pemakanan sihat , abam jugak nak aktif balik ke gym. Nak bagi fit balik badan ni.

Jadi, masuk 2018 ni apa yang abam buat, terus register jadi gym member di AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya. Jadi bila dah jadi member kena lah paksa diri datang kan. Ok, untuk penduduk Putrajaya, khas nya yang stay area Presint 9 & Presint 11..Lokasi gym berada di No 128 Jalan Jati Bukit 11/25, Presint 11 1 ..berada di lot kedai, berdekatan dengan Pusat Kejiranan Presint 11.

 

 

Jom tengok apa yang menarik kat dalam AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya ni,..

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya
Brader yang jaga ni memang tak sombong ..selalu senyum jer 😁

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

Boleh dikatakan peralatan yang disediakan cukup untuk buat senaman beban. Keadaan susunan pun teratur dan kemas. Kebersihan di gym pun cukup memuaskan. Selain dari tu, surau, bilik persalinan untuk lelaki dan wanita serta loker pun ada disediakan.

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

Bayaran masuk ke AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya ni agak berpatutan. Kalau rasa tak nak jadi member, nak walk in jer..dari jam 9 pagi hingga 5 petang hanya Rm5 sahaja. Selepas pukul 5 petang, bayaran sebanyak Rm7 dikenakan untuk sekali masuk.

Untuk  wanita, kalau korang tengah cari gym tu,..sekarang kat AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya ni tengah ada promo,..sebulan Rm60 sahaja.

Keseluruhan, abam cukup berpuas hati workout kat sini. Kalau pihak pengurusan AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya nak tambah lagi peralatan yang ada, abam cukup mengalu-alukan.

Aj Fitness presint 11 Putrajaya
Ok…abam nak posing seround dulu 🤣

Terima kasih kat korang yang sudi singgah lagi entri ni….😁

Untuk maklumat lanjut boleh ke FB page AJ Fitness Presint 11 Putrajaya

 

Baca juga Tips Senaman Untuk Bakar Lemak dengan Lebih Cepat

1,877 total views, no views today

Tahniah KBB9 Jalinkan Kerjasama Bersama Inomedik Info Perubatan dan Kesihatan Terkini

Tahniah KBB9 Jalinkan Kerjasama Bersama Inomedik Info Perubatan dan Kesihatan Terkini

 

Tahniah KBB9 Jalinkan Kerjasama Bersama Inomedik Info Perubatan dan Kesihatan Terkini

 

Baru-baru ni ,Kelab Blogger Ben Ashaar (KBBA9) di berikan peluang bekerjasama bersama-sama dengan Komuniti Blogger Rasmi INOMEDIK untuk membantu menyebarkan bahan portal Inomedik kepada orang ramai melalui laman-laman media sosial.

Apa Fungsi sebenarnya INOMEDIK?

INOMEDIK, merupakan sebuah portal perubatan dan kesihatan Malaysia yang menyediakan maklumat dalam pelbagai platform seperti  dalam bentuk artikel, video dan ulasan pakar untuk menyampaikan info daripada pakar-pakar perubatan di seluruh Malaysia dan berita kesihatan terkini yang bertujuan memberi pendedahan kepada Malaysia melalui laman media sosial.

Tahniah KBB9 Jalinkan Kerjasama Bersama Inomedik Info Perubatan dan Kesihatan Terkini
INOMEDIK juga adalah kerjasama oleh pihak hospital, Universiti dan NGO. Untuk maklumat korang..INOMEDIK tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan. Ia sekadar menyalurkan info yang berkaitan tentang kesihatan sahaja seperti 1001 sakit & rawat, ibu & anak, i-sihat, i-berita, i-sokongan, -forum dan tool kesihatan.

 

 

Tahniah KBB9 Jalinkan Kerjasama Bersama Inomedik Info Perubatan dan Kesihatan Terkini
INOMEDIK juga adalah kerjasama oleh pihak hospital, Universiti dan NGO.

Jalinan Kerjasama antara KBBA9 dan Inomedik

Semoga dengan kerjasama antara Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9) dan INOMEDIK, masyarakat akan lebih mudah untuk mendapat info-info terkini berkaitan kesihatan melalui media sosial. Moga kerjasama ini mampu memberi manfaat sepenuhnya kepada masyarakat di luar sana. Bagi yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai Inomedik, bolehlah layari laman sesawang mereka di www.inomedik.com . Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua  Sekali lagi tahniah kepada KBBA9 atas kerjasama ni.

Sumber : web   Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9)  & Web INOMEDIK

Baca juga : Tips Keselamatan Beg di Airport

657 total views, no views today

Cosmoderm Travel Set

Cosmoderm Travel Set

Cosmoderm Travel Set sesuai seisi keluarga.

Kali ni, Hari Keluarga KBBA9 telah di adakan di The Legend Resort Cherating
Pahang. Bila sebut Cherating jer, abam dah terbayang laut, pantai dan confirm akan ada pelbagai aktiviti menarik kat bawah matahari terik. Bila dah banyak berjemur kat bawah sinar matahari terik ni, confirm abam akan sunburn punya lah. Tapi semua tu abam dah tak risau dah, sebab abam dah ada Cosmoderm Travel Set.

Okeh, apa sebenarnya Cosmoderm Travel Set ni?

Cosmoderm Travel Set
Dalam setiap  Cosmoderm Travel Set ni mengandungi :

  • Advanced Moisture Therapy Cream 50ml
  • Vitamin E Cream 3000 I.U. 50ml
  • Tea Tree Oil Magic Body Lotion 60ml

Cosmoderm Travel Set  

A. Cosmoderm Travel Set – Advanced Moisture Therapy Cream

Cosmoderm Travel Set

– Berfungsi untuk melembap dan melembutkan kulit kasar dan keras
– Krimnya yang pekat dan kaya dengan kombinasi ekstrak herba, minyak zaitun dan aloe vera yang membantu meredakan irritasi kulit.
– Amat sesuai kepada yang mengalami tumit kaki yang pecah dan mengalami masalah kulit kering & menggelupas. Amalkan setiap malam, sapukan pada tempat yang bermasalah tadi & Insyaallah kulit akan kembali lembut & lembap kembali,
– Selesa digunakan sebab tidak rasa berminyak.

Advanced Moisture Therapy Cream ni antara krim yang paling abam paling suka. Abam akan apply kan pada tapak kaki pada setiap malam sebelum tido. Sebelum ni abam ada masalah tumit kaki pecah dan bila abam dah mula gunakan Advanced Moisture Therapy Cream ni, kulit di tumit kaki tu dah semakin baik dah sekarang ni.

B. Cosmoderm Travel Set – Vitamin E Cream 3000 I.U.

Cosmoderm Travel Set

– Krimnya kaya dengan Vitamin E serta campuran minyak Rosehip dan minyak Zaitun. Menjadikan ia lebih efektif dalam melindungi kulit daripada sinar UV.
– Mempunyai anti-oksidan dapat membantu menangani masalah parut pembedahan, parut jerawat, rekahan kulit, selar matahari, tona kulit tidak sekata, kulit kering dan kedutan pra matang.

  Masa kat Hari Keluarga KBBA9 di The Legend Resort Cherating, banyak aktiviti menarik abam sekeluarga follow, dan kebanyakannya kami buat di bawah pancaran cahaya matahari. Jadi sebelum ikut sebarang aktiviti tu, abam akan pasti semua anak-anak gunakan Vitamin E Cream 3000 I.U. pada kulit untuk mengelakan sunburn. Kalau korang yang suka bercuti di tepi pantai, memang sesuai korang gunakan krim ni.

C. Cosmoderm Travel Set– Tea Tree Oil Magic Body Lotion

Cosmoderm Travel Set

– Krimnya diperkayakan dengan Lidah Buaya, ekstrak Chamomile dan Minyak Tea Tree.
– Krim ini cukup sesuai untuk meredakan perit kulit akibat selar matahari seperti di pantai. Juga dapat membantu  kurangkan jerawat badan dan iritasi kulit.
– Memberikan kelesesaan, menyejukan dan melegakan kulit tanpa mengelupasan.
– Boleh diguna sebagai deodoran. Anti bau badan dengan deodoran semula jadi.
– Tidak rasa berminyak & memberikan rasa sejuk selepas memakai.

Produk  Tea Tree Oil Magic Body Lotion memang menjadi kesukaan anak-anak terutama selepas buat aktiviti-aktiviti outdoor. Selepas mandi diorang minta sapukan pada tangan dan kaki. Mungkin rasa sejuk selepas disapu pada kulit buatkan diorang rasa lebih selesa. Yang bestnya, lotion ni berbau wangi..memang sesuai dipakai sebelum tido.

Cosmoderm Tea Tree Oil Shower Gel & BB Cream SPF 35 PA+++ with Tea Tree Oil

Masa kat The Legend Resort Cherating tu, pihak Cosmoderm merupakan salah satu penaja utama untuk Hari Keluarga KBBA9 dan selain produk-produk dalam Cosmoderm Travel Set kat atas tu, kami juga dibekalkan juga dengan BB Cream dan juga Tea Tree Oil Shower gel.

1. BB Cream SPF 35 PA+++ with Tea Tree Oil

Cosmoderm Travel Set

– Bertindak sebagai pelembap, bedak asas, sun block, kawal minyak dan juga anti-jerawat.
– Kalau untuk wanita, BB Cream ni memang boleh digunakan sebagai asas mekap atau kemasan tanpa mekap.
– Sebagai pelindung sinar cahaya mata atau sun block

– Membantu mengurangkan dan mengawal minyak di kulit muka.

2. Tea Tree Oil Shower Gel

Cosmoderm Travel Set

Bau wangian dari Tea Tree Oil Shower Gel ni memang wangi. Dah jadi favorite satu keluarga dah, setiap kali mandi mesti dengan Tea Tree Oil Shower Gel ni. Lepas mandi jer mesti rasa lebih segar.

Family-Day-Kelab-Blogger-Ben-Ashaari-The-Legend-Resort-Cherating

Untuk korang yang memang selalu travel, yang suka melancong atau nak kemana-mana tu, abam memang sarankan korang dapatkan Cosmoderm Travel Set ni. Ia mudah nak bawa kemana-mana sebab ia dalam bekas yang kecil. Setiap kandungan produk kurang dari 100ml, jadi takda masalah nak bawa jika korang nak travel dengan flight. Satu lagi, setiap produk dari Cosmoderm ni telah sahkan halal oleh JAKIM dan produk Cosmoderm jugak tidak diujikan keatas haiwan. Jadi korang boleh gunakan produk Cosmoderm ni tanpa was-was.

Kat mana korang boleh dapatkan 
Cosmoderm Travel Set?

Korang boleh beli secara online di laman web Cosmoderm, atau di Lazada. Juga korang boleh dapatkan di Farmasi Vitacare , AEON Wellness Store, Watson atau pun di Guardian jika korang lebih selesa membeli secara terus.

Set Umrah dan Haji Cosmoderm
Cosmoderm Travel Set  juga dikenali dengan Set Umrah dan Haji

Sekarang ni Cosmoderm tengah buat promosi ni.. Harga Cosmoderm Travel Set adalah RM60. Jika korang dapatkan set ni sekarang, korang akan mendapat satu Deep Heat Cream secara PERCUMA. Deep Heat Cream ni sangat sesuai untuk disapukan pada kaki yang lenguh-lenguh. Cosmoderm Travel Set  juga dikenali dengan Set Umrah dan Haji.

Nak info lanjut mengenai Cosmoderm Travel Set ni?

Boleh singgah link di bawah:

Website: www.cosmoderm.com.my
Instagram: www.instagram.com/cosmoderm
Facebook: www.facebook.com/cosmoderm

 

Link : Hari Keluarga KBBA9 di Legend Resort Cherating Episod 1

4,514 total views, no views today

Teruja dengan Hari Keluarga KBBA9 di Legend Cherating Resort

Hari Keluarga KBBA9 di The Legend Resort Cherating

Hari Keluarga KBBA9 di Legend Cherating Resort Episod 1

Assalam, hi korang..
Haa.. entri kali ni, abam agak excited nak ceritakan  pasal pengalaman abam bersama-sama dengan geng Kelab Blogger Ben Ashaari di Cherating tempoh hari.
Pada 18hb Ogos yang lepas abam bersama-sama dengan ahli-ahli Kelab Blogger Ben Ashaari di Cherating Pahang untuk menyertai hari keluarga kat sana. Lokasi kali ni abam rasa cukup menarik. Hari keluarga KBBA9 kali ni dibuat di The Legend Resort Cherating  .. Serius, ..fuuhh memang cantik tempat ni.
Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating Kali terakhir abam join Hari Keluarga KBBA9  ni, pada tahun 2016 di Agrofarm Air Keroh. Korang boleh baca kat SINI

Abam mulakan perjalanan agak lewat sket sebab kebetulan pada hari Jumaat tu anak abam yang ke 2 ada ujian hafazan untuk kelas KAFA. Jadi dalam pukul 4 petang baru boleh bertolak dari Putrajaya. Perjalanan agak mencabar sikit sebab petang tu hujan lebat lah pulak dan jalan memang jem teruk. Tapi lepas tol Gombak jer, Alhamdulillah jalan dah lengang, so boleh la drive dengan hati yang senang nan gembira. Kalau tak sebelum tu, anak-anak asyik dok tanya jer bila nak sampai. Al maklumlah masing-masing dah tak sabar nak tengok pantai kat The Legend Cherating Beach Resort yang cantik tu..
Lebih kurang pukul 9.00 malam camtu baru sampai kat The Legend Cherating Beach Resort Pada malam tu sebenarnya ada satu program di Hafiz Firefly Tour kat Hutan Paya Bakau Sungai Cherating. Tapi disebabkan abam lambat sampai, jadi tak dapat lah abam nak ikut diorang pegi kesana. Kalau tak boleh gak abam kongsikan pengalaman tengok kelip-kelip kat situ.

kelip-kelip-sg-cherating
Ni lah tempat nak tengok kelip-kelip di Sungai Cherating

Bilik kami di The Legend Resort Cherating cukup ohsem!!

Sebab wife dengan anak-anak pun dah penat, kami semua cek in ke bilik dulu, berehat jap sementara nak tunggu diorang balik dari Sungai Cherating.
Tak sangka, bilik yang abam dapat ni cukup luas dan cukup kemas. Jom tengok gambar yang abam ambik kat dalam bilik tu..

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating 4
Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating

Masa abam sampai tu, sesi dinner yang disediakan oleh pihak The Legend Cherating Resort dah pun abis, jadi terpaksa lah mencari makanan kat luar resort. Rupanya dekat dengan  jalan nak masuk ke resort ni ada restoran dan kedai runcit yang dibuka sampai jam 4 pagi. Kat restoran ni sebenarnya jadi tempat persinggahan bas-bas yang nak ke Cherating dan kawasan lain di pantai timur. Abam decide nak bungkuskan jer lah memandangkan pengunjung kat restoran tu agak ramai jugak. Jadi kalau menginap di The Legend Resort Cherating, tak perlu bimbang pasal nak makan..tengah-tengah malam pun masih ada kedai/restoran yang masih buka.

Legend Cherating Kbba9

Lepas jer makan, masing-masing dah keletihan. Malam ni semua berehat, simpan tenaga untuk aktiviti esok pagi..
Haa..nak tau apa aktiviti kami semua kat sini? Tunggu sambungan entri abam lepas ni yer…
Jom abam bagi preview tentatif Hari Keluarga KBBA9 di Legend Resort Cherating

 

Tentatif Hari Keluarga KBBA9 di The Legend Resort Cherating

Family Day Kelab Blogger Ben Ashaari The Legend Resort Cherating
Menarik kan…jadi jangan lupa singgah ke blog abam nanti ya..

Maklumat lanjut:

En Meor bersama Ben Ashaari
pic credit to http://www.mohazsue.com

THE LEGEND RESORT CHERATING

Director of Sales : Encik Meor Amran

Alamat: Lot 1290, Mukim Sungai Karang, Cherating,

26080, Kuantan, Pahang Malaysia.

No Tel: 013 3319822

E-mail : dos@legendresort.com.my

Website : www.legendresort.com.my

4,158 total views, no views today

Percutian Awesome Di Swiss Garden Beach Resort Lumut

Percutian Awesome Di Swiss Garden Beach Resort Lumut

Hi Korang, Assalamualaikum..!!
Nak Tanya korang sket ni..korang pernah tak bercuti ke Lumut Perak? Mesti ada dalam yang dah pernah pegi bercuti kat sana kan…Walaupun dah banyak kali pergi ke tempat yang sama tapi tak pernah rasa jemu u kan, betul tak? Yela mana tak nya, pantai yang terdapat di Lumut and Pulau Pangkor perghh! sangat cantik!

Sumber google

Pada korang yang tak pernah lagi bercuti ke Lumut, abam suggest kat korang untuk cuti akan datang nanti korang try la pegi bercuti kat sana pulak..Ye lah nak pergi ke Maldives jauh kan…kita pergi ke Lumut jela…Pantai-pantai yang ada di sekitar Lumut ni pun tak kurang hebatnya ..macam pantai teluk Batik..memang cantik.

Sumber GooGle

Okay, kalau korang rasa cuti kali ni korang nak bercuti ke Lumut, sini abam nak share dengan korang sebuah hotel yang boleh korang menginap di sana. Sebenarnya memang banyak hotel yang menarik yang terdapat di sekitar Lumut ni tapi satu hotel ni memang sangat menarik perhatian abam dan abam confirm korang pon akan tertarik jugak! Hotel yang abam maksudkan tu ialah Swiss Garden Beach Resort Damai Laut…

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut.  Panjang kan nama hotel ni kan..hotel ni bertaraf empat bintang taw..walaupun begitu..harga yang ditawarkan di sini perghh sangat memeranjatkan ..Murah dan cukup berpatutan ..okayyy!! Abam pun tak percaya hotel macam ni menawarkan harga yang sangat terendah..so boleh la korang short listed hotel ni dalam list korang nanti!

Swiss Garden Beach Resort Damai Laut Lumut
sumber gambar emily2u.com

Kemudahan di Swiss Garden Beach Resort Damai Laut

Untuk pengetahuan korang, di sini terdapat enam pilihan bilik yang boleh korang pilih. Setiap bilik ni mempunyai keistimewaan yang tersendiri  sama ada korang nak bilik yang mengadap laut atau nak ngadap ke taman..terpulak kat korang..Bilik-bilik yang ditawarkan di sini dilengkapi dengan perabot yang sangat elegant dan menampakkan seperti berada di sebuah bilik yang terkemuka gittu..Terdapat juga balkoni di dalam setiap bilik so korang boleh la menikmati pemandangan sambil lepak pekena kopi ke teh ke kan..
Kemudahan lain yang ada kat Swiss Garden Beach Resort Damai Laut seperti kolam renang , tab mandi panas/jakuzi, khidmat urutan, khidmat spa dan kecantikan, pusat kecergasan, khidmat menyeterika, dobi dan banyak lagi! Memang sangat berpatutan la dengan harga yang ditawarkan di sini..memang tak rugi pun, malah korang akan berasa cukup berbaloi!


Selain itu, kat Swiss Garden Beach Resort Damai Laut ni juga, korang boleh buat aktiviti yang terdapat di sekitar hotel ni seperti kemudahan sukan air kepada sesiapa yang suka akan aktiviti air, menunggang kuda, berbasikal di sepanjang kawasan hotel ni, berkayak, pingpong, golf, gelanggang tenis, taman permainan kanak-kanak dan banyak lagi la…pasti korang tak akan bosan lah kalau menginap di sini..


Setiap aktiviti yang abam sebut tadi berbayar..tapi tak mahal pun…jangan risau, memang berpatutan.hhehehe…Kat Swiss Garden Beach Resort Damai Laut ni juga ada juga menyediakan kemudahan bilik mesyuarat atau dewan jika nak buat jamuan.

aktiviti outdoor menaiki ATV
Sumber faizalfredley.com

Bila kita plan nak berholiday, mesti yang ada concern pasal tempat makan. Kat sini korang jangan risau…dah la tepi pantai kan..macam-macam makanan korang boleh dapatkan di sini…korang nak makan apa? Seafood? makanan barat? makanan tempatan? Masakan thai? Jangan bimbang, semuanya ada….terdapat banyak kedai-kedai makan di sekitar Lumut ni…memang senang jerk orang nak cari..Kalau tak nak makan kat luar, mungkin nak sekali sekali merasa masakan hotel, kat Swiss Garden Beach Resort ada menyediakan restoran yang menyajikan pelbagai pilihan untuk korang menjamu selera di resort ini termasuklah hidangan Malaysia serta Barat. Kalau korang nak makan sambil mendengar muzik yang merdu korang boleh la cuba di Restoran Blue Chip Lounge di mana di sini mempunyai live band sendiri tauu…

 Swiss Garden Beach Resort Lumut
Restoren Blue Chip Swiss Garden Beach Resort Lumut

Selain dari tu, di Swiss Garden Beach Resort Lumut ada disediakan juga makanan Thailand dan korang boleh dapati di Restoran Thai Taste…macam-macam ada kat sini korang nak makan tomyam, ikan tiga rasa semua ada okay! Dan yang paling penting makanan yang disediakan di sini sangat sedap dan harga pulak sangat berpatutan! Perghh memang sedapnya!! Terliur plak sebut pasal makanan ni..hahahah!!


Itulah serba sedikit yang abam boleh kongsi dengan korang tentang Swiss Garden Beach Resort Lumut ni…Kalau korang nak tahu, hotel ni menerima feedback yang positif tau dari semua penginap yang pernah menginap di sini! Rugi la kalau korang tak cuba kalau bercuti ke Lumut…jangan cakap abam tak payung okay! Hahahaa.

Booking hotel Swiss Garden Beach Resort Lumut dengan TRAVELOKA.com

Untuk memudahkan korang ,..Abam nak suggest kat korang gunakan website  Traveloka bila korang nak booking hotel Swiss Garden Beach Resort Lumut ni. Memang cukup mudah.
Jangan lupa.. . Jom la book Swiss Garden Beach Resort Damai Laut on Traveloka dengan segera!!!! 
Ok..selamat bercuti…

https://www.traveloka.com/en-my/

– Nak cari pot laksa sedap di Putrajaya, Jom ke SINI.

– Nak resepi brownies kedut yang mudah tapi mak aaiii sedap!! Jom ke SINI.

 

 

7,089 total views, no views today