MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!

MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!

MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!

MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!
MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!

Agrofarmstay Melaka tahun ini sekali lagi mengadakan Mega Bonanza yang sangat menjimatkan pelanggan mereka.Berita baik untuk yang ingin mengadakan Hari Keluarga atau Family Day sesama ahli keluarga atau syarikat tempat kerja, atau pun reunion bersama rakan-rakan.
Jimat sekurang-kurangnya RM1,000. WOW. Penjimatan bermula dari RM1,000 sehinggan RM3,900. Banyak tu. Nak tahu apa pakej yang ditawarkan?

MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!

Tawaran kali ini adalah untuk pakej family day. Konsep pakej kali ini adalah tempah dulu dan tarikh family day boleh tetapkan kemudian. Sebab pihak kami tahu nak organize family day ni susah. Nak dapatkan persetujuan semua ahli keluarga akan memakan masa. Oleh kerana tempoh promosi ni terhad, jadi boleh book dulu dan bagitahu tarikh family day kemudian. Boleh pilih tarikh dari sekarang sehingga tahun depan 31 Mei 2019. Banyak masa tu. Sekarang tak ada alasan susah nak organize family day dah ye.

MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!

Promosi ini bermula dari 25 April 2018 sehingga 13 Mei 2018 sahaja ye,boleh booking dulu dan tarikh event/family day bagitahu kemudian.

Kandungan Pakej Mega Bonanza 2018.

Pakej ini adalah penginapan 2 hari 1 malam untuk 20 orang. Kalau lebih dari 20 orang, boleh tambah bayaran mengikut pax selebihnya. Makanan di sediakan sepanjang penginapan yang terdiri daripada makan tenghari, makan malam BBQ dan sarapan pagi. Kami juga menyediakan sukaneka sebanyak 5 game bersama jurulatih. Tak lupa juga untuk kaki karaoke boleh cuba berkaraoke disini.

MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!

Bagi yang lebih suka aktiviti air, boleh cuba berkayak atau memancing , Cuma perlu bawa joran sendiri. Di sini ada pelbagai haiwan seperti ayam, arnab, burung, kambing dan kuda. Boleh cuba bagi makan kat haiwan tersebut. Bagi kanak-kanak, kami ada sediakan pertandingan mewarna. Boleh tengok bakat mereka nanti. Tak lupa juga hamper bagi sukaneka dan peraduan mewarna. Akhir sekali kami akan sediakan banner family day dengan nama family masing-masing. Wah. Banyak kan aktiviti.

MEGA BONANZA 2018 Agrofarmstay Melaka kembali lagi!

Harga yang di tawarkan.

Harga asal tanpa promosi untuk 20pax ialah RM3,780 (RM189 per pax).
Harga promosi pakej 2 hari 1 malam utk 20pax ialah RM2,780.
Harga jatuh dalam RM139 per pax sahaja.
Bagi tambahan yang melebihi 20pax, dewasa RM139 dan kanak-kanak RM99 sahaja. Maximum 78pax.

Sangat-sangat murah. Dijamin berbaloi. Untuk tempahan, sila layari laman web kami di:

Web : https://agrofarmstay.my
Facebook Page : www.facebook.com/agrofarmstay

Whatsapp / SMS / Call:
012 – 211 8246 / 016 – 209 8623 / 012 – 202 5647
Office:
06 – 232 2761

 

Agrofarmstay Melaka

1,125 total views, no views today

Pelbagai Produk Himalaya di Constant Pharmacy KIPPMall Kota Warisan

“Abah..nak pegi mana hujung minggu ni?”
Tu lah antara soalan-soalan yang selalu anak abam tanya. Kebiasaan memang tak kemana. Berehat, mengisi masa dengan anak-anak kat rumah je. Kekadang kalau ada tempahan, abam dan wife memang sehari suntuk mengadap oven jer lah.

Minggu lepas, katanya ada mall baru buka area Kota Warisan. Tak jauh pun dari rumah, lebih kurang 15 minit kalau memandu dari Putrajaya ni. Kebetulan anak abam yang sulung tu nak cari barang keperluaan penjagaan diri, jadi boleh jugak jalan-jalan sambil shopping, sambil tengok-tengok tempat baru.

KIPMALL Kota Warisan.

Dari Putrajaya, kalau memandu lebih kurang 15 minit dah sampai. Memang tak jauh pun dan memang mudah nak cari. Kalau dekat jalan utama memang dah nampak KipMall Kota Warisan ni. Kalau nak memudahkan korang, gunakan aplikasi Waze atau Maps. Di KippMall ni cukup mudah untuk korang dapatkan parking. Kat dalam ni siap ada pasaraya Econsave. Harga memang cukup berpatutan kat dalam pasaraya ni. Boleh kata banyak jugak kedai-kedai yang pun beroperasi dalam KippMall ni. Kalau rasa lapar tu, boleh singgah kat food court, yang beroperasi di bahagian atas.

CONSTANT Pharmacy di KIPMall Kota Warisan

Credit to Uminani.com

Masa tengok dok mencari barang keperluan anak abam tu, ternampak ada satu farmasi kat sini, Constant Pharmacy. Apa lagi, terus tarik anak-anak ke sana..mana lah apa yang dicari ada kat situ..

Tak sangka, masa abam datang tu, Constant Pharmacy tengah buat soft launching kat cawangan KIPPMall Kota Warisan ni. Bila ada soft launching, mesti lah ada offer baik punya kat sini. Diskaun 20%, 30% dan ada yang sampai 70 % pun ada kat sini. Memang rezeki abam lah hari tu.

Pelbagai Produk Himalaya di Constant Pharmacy KIPPMall Kota Warisan.

Pelbagai Produk Himalaya di Constant Pharmacy KIPPMall Kota Warisan

Pelbagai Produk Himalaya di Constant Pharmacy KIPPMall Kota Warisan

Masa tengah dok tengok-tengok kat dalam Constant Pharmacy tu, ternampak satu sudut penuh dengan dengan produk Himalaya. Siapa yang tak kenal dengan produk Himalaya. Produk yang memang terbukti bagus dan cukup dikenali diseluruh dunia dek kerana kandungannya yang selamat dan terbukti berkesan.

Masa hari tu, ada juga pemeriksaan kesihatan percuma yang dibuat oleh kakitangan farmasi. Ada kaunter yang menyediakan pemeriksaan kulit kepala dan kaunter untuk pemeriksaan kelembapan kulit. Untuk pemeriksaan kulit kepala ni abam tak sempat nak cek, tapi korang boleh baca cerita pasal pemeriksaan kat blog Ben &  Nina

Pelbagai Produk Himalaya di Constant Pharmacy KIPPMall Kota Warisan
Pemeriksaan kelembapan kulit dibuat oleh kakitangan Farmasi.. percuma jer ni..

Masa abam pemeriksaan kelembapan kulit, Alhamdulillah kulit tangan abam ok, tak kering. Tapi abam cukup berkenan dengan produk pelembap Himalaya ni sebab bila pakai memang tak berminyak dan boleh pakai seisi keluarga. Terus beli 2 bekas..buat stok kat umah..

Pelbagai Produk Himalaya di Constant Pharmacy KIPPMall Kota Warisan
Puas hati dengan produk pelembap dari Himalaya ni..pastu dapat promo Rm10 pulak tu..terus grab 2 set terus..

Membership CONSTANT Pharmacy

Pelbagai Produk Himalaya di Constant Pharmacy KIPPMall Kota Warisan
Card membership Constant Pharmacy

Rupanya kat CONSTANT Pharmacy di KIPMall Kota Warisan ni korang boleh menikmati pelbagai promosi jika korang join membership. Pastu ada pulak dapat pemeriksaan percuma khas untuk pemegang kad membership sahaja. Jangan bimbang, untuk jadi membership Constant Pharmacy ni tak dikena sebarang bayaran pun. Dengan kata lain, free laaa… hehehehe

Best ke kat CONSTANT Pharmacy di KIPMall Kota Warisan ni?

Pelbagai Produk Himalaya di Constant Pharmacy KIPPMall Kota Warisan
Akhir apa yang dicari dapat di Constant Pharmacy

 

Abam bagi “two thumbs up” sebab boleh dikatakan kebayakan produk kesihatan dan penjagaan diri boleh didapati kat sini seperti produk kecantikan dan kosmatik, sudut Ibu dan Bayi, dan yang paling menarik sebab ada sudut khas untuk untuk produk Himalaya Healthcare Malaysia. Kalau korang memang pengguna tegar produk ni, dan ada berada berdekatan KIPPMall Kota Warisan, dah tau dah kan kat mana beli nanti.

Pelbagai Produk Himalaya di Constant Pharmacy KIPPMall Kota Warisan
Ok..sebelum balik kita selfy seround…awww..hehhe

Nak dapat kan info lebih lanjut , boleh singgah jap kat sini, mana lah tau ada promosi nanti kan..
Facebookhttps://www.facebook.com/constantpharmacy
Facebook : https://www.facebook.com/kipmallKW/

1,374 total views, no views today

Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajaya 2018

Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajaya 2018

Bagi mereka yang dah sedia maklum , sememangnya setiap tahun akan ada Jualan Barangan Raya di Putrajaya dan pastinya ianya menjadi tumpuan ramai terutama mereka yang berbajet sederhana. Yelah , murah murah je jualan kat sini..

Ok.. di sini abam nak war warkan mengenai Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajaya 2018 yang bakal bertempat di Dataran Putrajaya , Presint 3. Sila ambil maklum dan war warkan terutama penduduk di sekitar Putrajaya dan juga yang bekerja di situ.. Heee… Best !

“Bersempena dengan ketibaan Ramadan yang saban tahun dinantikan oleh seluruh umat Islam khususnya, bakal berlangsung JUALAN BARANGAN RAYA FESTIVAL RAMADAN PUTRAJAYA 2018 bermula 17 Mei 2018 (1 Ramadan 1439) selama sebulan bertempat di Dataran Putrajaya, Presint 3. Dengan objektif untuk menyatukan ukhuwah rakyat Malaysia yang berbilang agama dan budaya, penganjuran festival ini juga membuka peluang perniagaan kepada usahawan muda yang pada hari ini seakan menjadi satu senario menarik setiap kali tibanya Ramadan.

Festival Ramadan Putrajaya 2018 disasarkan untuk mereka yang berada di kawasan seperti Bangi, Kajang serta kejiranan yang berhampiran bagi memudahkan mereka merancang masa untuk persiapan raya sepanjang Ramadan. Di samping itu, festival tersebut turut menawarkan pelbagai aktiviti menarik sepanjang Ramadan untuk para pengunjung.

Apa yang menarik di Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajaya 2018

Selain itu, turut disediakan hadiah utama yang berupa sebuah kereta ataupun motosikal untuk cabutan bertuah, persembahan ‘busking’ para artis popular masa kini, penampilan artis-artis istimewa yang akan diumumkan dari masa ke masa serta akan diserikan lagi dengan gerai para selebriti terkenal seperti Ella, Hanez Suraya, Kaka Azraff, Ekin, Leez Rosli, Sofi Jikan, Haiza, Saiful Apek, Siti Sarah, Shuib dan ramai lagi. Program ini menggabungkan seramai 30 selebriti terkenal tanahair.

Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajaya 2018

Malah, turut diberikan perhatian khusus dalam penganjuran festival ini adalah program kerohanian. Tazkirah Ramadan bersama selebriti pilihan dan ceramah agama dari penceramah jemputan bakal menghiasi kalendar sepanjang bulan tersebut. Sebelah petang pula, program bubur lambuk akan memeriahkan lagi festival tersebut. Hujung minggu pula, direncanakan majlis iftar bersama anak-anak yatim yang terpilih.

Tumpuan juga akan diberikan kepada barisan gerai daripada pelbagai jenama terkenal dari kalangan hijabista dan lain-lain. Penjualan di gerai akan merangkumi tawaran pakaian muslimin  dan muslimah terkini, alat solek, perhiasan rumah serta kuih raya untuk persediaan Syawal kelak.

Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajaya 2018

Pastinya Festival Ramadan Putrajaya 2018 akan memudahkan persiapan keluarga mahupun individu kerana di sinilah bakal tertumpunya pelbagai aktiviti menarik dari segi intelektual dan kerohanian, penawaran jenama terkenal yang mampu milik dan juga ruang untuk beramah mesra dengan personaliti popular tanahair.

Untuk maklumat dan informasi terkini, sila hubungi;

Unit Publisiti Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajya 2018

(TEL:  Izainil: 017-3031 953/ Ashraf 017-8892909) “

Jom ramai kita Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajaya 2018 nanti ya.

 

1,140 total views, no views today

Tips 6 Jenis Bahan Yang Mempengaruhi Hasil Biskut Menjadi Lebih Sedap

Tips 6 Jenis Bahan Yang Mempengaruhi Hasil Biskut Menjadi Lebih Sedap

 

Tips 6 Jenis Bahan Yang Mempengaruhi Hasil Biskut Menjadi Lebih Sedap | Korang tengah dok prepare dah nak buat cookies raya..? jom abam kongsikan sedikit tips biskut menjadi sedap dan biskut korang rasa lebih auuummm.

Tips 6 Jenis Bahan Yang Mempengaruhi Hasil Biskut Menjadi Lebih Sedap

Mungkin ramai yang tak tau, sebenarnya, lain-lain resepi biskut, hasilnya pun lain-lain. Ada biskut rangup, ada soft centred, ada gelap, ada cerah. Semua ni, dipengaruhi oleh bahan yang kita guna. Kat sini ada 6 jenis bahan yang mempengaruhi hasil biskut korang :

1. Gula putih
Resepi biskut yang guna semua gula putih, hasilnya lebih rata, lebih ranggup dan lebih cerah. Gula serap air dalam doh. Jadi, biskut lebih rangup dan crunchy.

2. Gula perang
Resepi biskut yang guna gula perang, hasilnya lebih moist dan lebih padat. Gula perang ada “molases” yang buat biskut tu lebih gelap, moist dan lebih chewy.

3. Butter cair
Bila guna butter cair, gula akan larut dalam larutan butter dan buat biskut lebih lembut dan rata. Biskut akan jadi lebih leper dan nipis.

4. Baking powder
Resepi yang guna baking powder, hasil biskutnya lembut dan tebal tapi sedikit keras.

5. Baking soda
Kalau perasan, resepi yang gunakan baking soda selalunya ada tambahan bahan asidik dalam resepi tu. Sebab baking soda bertindakbalas dengan asid untuk hasilkan buih. Buih ni buat biskit lebih ringan, lembut dan chewy.

Amacamm? Dapat sesuatu tak sharing kali ni? Kalau dapat, Share dan sebarkan ilmu ni 😊

Tempahan Biskut Raya dengan Khaisya Delite Putrajaya

Kalau korang nak rasa biskut raya yang sedap dengan mengguna bahan-bahan premium, untuk tahun ni korang boleh order dengan Khaisya Delite.

Tips 6 Jenis Bahan Yang Mempengaruhi Hasil Biskut Menjadi Lebih Sedap
Almond Chocolate Tart Cookies 50 pcs Rm29
Tips 6 Jenis Bahan Yang Mempengaruhi Hasil Biskut Menjadi Lebih Sedap
Blueberry Crumble 350gm Rm35
Tips 6 Jenis Bahan Yang Mempengaruhi Hasil Biskut Menjadi Lebih Sedap
Chocolate Chips Cookies 350gm Rm29
Tips 6 Jenis Bahan Yang Mempengaruhi Hasil Biskut Menjadi Lebih Sedap
Popia Sira Pedas
900gm Rm28
300gm Rm10
Tips 6 Jenis Bahan Yang Mempengaruhi Hasil Biskut Menjadi Lebih Sedap
Biskut Kelapa Legend 50pcs Rm25
Tips 6 Jenis Bahan Yang Mempengaruhi Hasil Biskut Menjadi Lebih Sedap
Cirnflakes Cookies 360gm Rm29

Khaisya Delite juga sedang mencari korang yang berminat nak tambah pendapatan dengan menjadi agen untuk biskut-biskut raya. Jika korang berminat, atau ada sebarang soalan, boleh hubungi Puan Aisyah 0196228446

Tips 6 Jenis Bahan Yang Mempengaruhi Hasil Biskut Menjadi Lebih Sedap
Owner Khaisya Delite, Puan Aisya

Kredit info dari Puan Ummul Amira Omar.

Baca juga : Resepi Brownies yang mudah & sedap

 

 

 

 

 

2,448 total views, 3 views today

Header blog Abam Korie berwajah baru : Header Karikatur

Header Karikatur

 

Header blog berwajah baru : Header Karikatur

Assalamualaikum hai korang..
Minggu ni abam agak sibuk sket dengan tempahan brownies dan Cheese Tart sampai tak sempat nak update blog. Tempahan kebanyakannya untuk majlis-majlis di sekitar Putrajaya. Alhamdulillah rezeki jangan ditolak walaupun kena berjaga malam untuk siapkan.

Ok. Mungkin ada antara korang yang dah prasan kot kat  blog abam  ni dah ada sedikit kelainan. Kalau ada yang blom prasan, sebenarnya  abam dah tukarkan header yang lama tu ke header karikatur. Dah lama abam nak header karikatur macamni, tapi tak jumpa sapa yang boleh buatkan.

Header Karikatur

Header ni hasil kreativiti rakan blogger abam, Julia Ali  dari Melaka, Beliau ni memang cukup terer kalau dalam bab-bab melukis ni. Selain dari boleh design header karikatur ni, beliau pandai juga lukis doodles tau..yang menariknya, beliau lukis doodles tu kat kasut.. kalau korang nak tempah boleh ni.. meh abam share antara koleksi gambar lukisan doodles yang beliau dah lukis..
Hebatnya beliau sampai masuk paper lah. Hehehe…

Kasut Doodles

Kasut Doodles

Kasut Doodles

Kasut Doodles

Macamana nak tempah HEADER KARIKATUR ni?

Okeh, kalau korang berminat nak dapatkan khidmat beliau untuk cantikkan lagi header blog, korang boleh emailkanke julia_yana@yahoo.com.
Pastu korang sertakan sekali detail macam :

Tajuk  Email     : TEMPAHAN HEADER BLOG

Nama               :

Nama Blog        :

Konsep/ Jenis   : Contoh : Lifestyle/ Masak-masak dan sebagainya

Tambahan        : Ni untuk special request

Attachment      : Gambar Close -Up ( Muka sahaja)

Apa yang boleh bagitau, hasil kerjanya abam cukup puas hati. Cepat dan mudah berurusan. Abam memang recommended sangat.

Terima kasih sudi singgah kat blog abam lagi ya.. rasa cam nak buat give away kat korang yang suka komen kat blog abam ni…give away brownies, ok ke 😁

 

 

1,831 total views, no views today

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – Ilmu bernilai dalam seni fotografi

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – Ilmu bernilai dalam seni fotografi

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 | Baru-baru ni abam bersama-sama dengan rakan blogger dari Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9) diberi peluang untuk menambah ilmu mengenai gotografi menggunakan telefon. Bengkel Fotofon KBBA9 2018 kali ni dianjurkan bersama SONY dan mendapat kerjasama dengan pihak MATIC dan COSMODERM.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 - matic

Di zaman yang semakin canggih ini,  teknologi terkini yang ada pada smartphone jika digunakan sebaiknya, gambar yang dihasilkan boleh dikatakan hampir setanding dengan kamera DSLR.

Dalam keadaaan tertentu, smartphone mungkin lebih sesuai digunakan untuk merakamkan situasi atau gambar. Kelebihan yang ada pada smartphone seperti lebih ringan, compact dan lebih mudah dibawa kemana-mana menjadikan smartphone salah satu tool yang utama untuk sesetengah jurugambar profesional mahupun amatur.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – Dengan kerjasama MATIC, SONY & COSMODERM.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 kali ni, pihak Pusat Perlancongan Malaysia (MATIC) berbesar hati menaja lokasi bengkel ni. COSMODERM bersama pihak SONY Malaysia, telah menyediakan seorang guru yang cikup hebat untuk bengkel ni iaitu seorang photographer terkenal, Encik Rahman Roslan. Beliau merupakan seorang photographer yang mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun. Beliau bermula sebagai photojournalist sejak tahun 2006 dan beliau banyak melibatkan diri dalam pelbagai kategori, dari fotografi dokumentari sehinggalah sehingga ke sektor pengiklaan.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 - Encik Rahman
Encik Rahman Roslan dari SONY

Gaya bersahaja Encik Rahman dalam mengajarkan ilmu fotografi membuatkan bengkel fotofon ni cukup menarik. Banyak ilmu-ilmu baru yang beliau kongsikan bersama. Jom abam kongsikan sedikit ilmu asas fotografi yang abam dapat kelas tersebut .

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – INFO ASAS TENTANG SENI FOTOGRAFI

1. Aperture

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

2. Shutter Speed
Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Shutter Speed
3. ISO / ASA
Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Iso / Asa

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Paling asas dalam teknik fotografi atau fotofon ialah dalam menggunakan setting manual seperti menentukan nilai Aperture (f), Shutter Speed dan nilai ISO yang bersesuaian. Elemen seperti light, frame, rule of third, foreground, reflection dan perspective line juga memainkan penting untuk mendapatkan hasil gambar yang baik.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Encik Rahman memberi penerangan mengenai manua setting untuk setiap smartphone

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 –  Contest Fotofon untuk menguji kreativiti

Selesai jer kelas teori, kesemua peserta bengkel di beri peluang untuk mengaplikasikan apa yang di pelajari didalam kelas tadi.  Sesi praktikal dilakukan diluar kelas dan disekitar perkarangan MATIC. Untuk menjadikan ia lebih menarik, semua hasil dari peserta akan dinilaikan oleh Encik Rahman sendiri melalui Contest Fotofon COSMODERM.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Antara photo-photo menarik sepanjang Contest Fotofon Cosmoderm

Nak tengok photo-photo yang lain masa contest tu? Jemput singgah kat Instagram #contestFotofonCosmoderm & Instagram Kelab Blogger Ben Ashaari

Jutaan penghargaan dan terima kasih kepada COSMODERMMATICSONY Malaysia, Restoran Nelayan Gombak, Cafe Cerita Kambing, KhaisyaDelite, Tasty_Bake, IraBakery, dan BrillPremiumCoffee. Terima kasih juga kepada sifu Rahman Roslan

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Sarapan pagi yang cukup sedap ni ditaja oleh Restoran Nelayan

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Minuman dari Brill Premium Coffee yang cukup sedap. Terima kasih juga kepada IraBakery dan Tasty Bake

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Sandwich dan brownies dari Khaisya Delite

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Tajaan untuk makan tengah hari dari Cafe Cerita Kambing

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Goodies dari COSMODERM dan SONY Malaysia, Terima kasih.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Barissan Ajk yang terlibat untuk Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

 

Baca juga Family Day KBBA9 di Cherating

1,798 total views, no views today

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Dah puas jalan-jalan kat pasar karat Kampung Berjaya, abam singgah kat gerai viral ni. Gerai Apom Lenggang Kampung Berjaya yang dah femes jugak lah seantero Malaya dek kerana apom lenggang dia yang sedap.

Sepanjang abam dok berjalan-jalan kat dalam pasar ni, rasanya ni lah satu-satunya gerai apom lenggang yang ada. Masa abam sampai tu, boleh tahan jugak ramai pelanggan laon yang dok tunggu order. Ada yang makan kat situ, ada yang bungkus nak bawa balik makan kat rumah. Ada sorang pelanggan kat depan abam tu, dia order sampai 40 biji apom lenggang untuk dibawa balik.

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Apom lenggang ni boleh dikatakan sebagai makanan tradisi lah, terutama di sebelah negeri utara ni. Mungkin kat negeri-negeri kat Malaysia ni mengguna resepi berlaianan dan nama pun lain. Apom lenggang ni biasanya kalau kat sini femes sebagai juadah untuk sarapan pagi. Kalau di Kedah, orang kata “menyeghok”..atau breakfast 😁

Macamana boleh dapat nama Apom Lenggang?

Macam resepi apom yang lain, cuma semasa nak masak tu,apabila bancuhan tepung dah masukan dalam kuali kecil yang dah panas, tukang masaknya akan melenggang-lenggang kuali supaya apom tadi akan rata, berbentuk bulat dan leper.

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Kat korang yang mungkin datang jalan-jalan atau tersesat sampai kat Alor Setar ni, boleh singgah kejap untuk mencuba apom lenggang Kg Berjaya ni. Datang sebelah pagi tau, datang menyeghok sat kat sini..

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar
Harga murah, sedap pulak tu..
Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar
Apom lenggang ni kena makan masa panas-panas, baru lah sedap..

Baca juga : Pasar Karat Kampung Berjaya

Baca juga : Mana nak dapatkan Durian Crepe paling Sedap kat Alor Setar/Jitra?

2,252 total views, no views today

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Kalau sampai ke bandaraya Alor Setar, jangan terlepas untuk berkunjung ke Pasar Karat Kampung Berjaya. Kalau dah namanya pasar karat, memang menjadi wajib pegi untuk peminat-peminat dan para pengumpul barang-barang unik dan barangan antik. Pasar Karat Kampung Berjaya ni dibuka pada setiap hari Jumaat antara jam 7 pagi sehingga jam 12 tengah hari.

Lokasinya, korang boleh gunakan aplikasi waze atau maps untuk sampai ke sini. Taip jer “Kampung Berjaya” , bila dah dekat sampai tu, akan nampak ramai kereta parking kat tepi jalan. Parking agak susah sket kat area ni, jadi kalau nak senang dapat kenalah datang awal.

Pertama kali sebenarnya abam sampai kat Pasar Karat Kampung Berjaya ni. Bawa wife dan anak jalan-jalan kat sini. Kat area pasar karat ni bukan setakat ada dijual barangan antik, bahkan ada yang menjual makanan, jual pakaian dan barangan basah macam ikan, sayur dan lain-lain. Jadi kalau korang nak beli barang basah tu, boleh lah singgah beli sekali.

Ok, jom kita tengok apa yang menarik kat Pasar Karat Kampung berjaya ni..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

 

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Banyak betul koleksi duit-duit lama kat gerai ni.

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Banyanya duit syiling lama..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Cuba tengok harga nya…
Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Kat gerai ni, macam-macam barang rare, antik ada …sronok melayan tengok benda-benda kat sini

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Antara yang menarik perhatian abam kat Pasar karat Kampung Berjaya ni, ada 1 gerai yang menjual pisau, parang buatan tangan. Katanya selain dari di jual kat pasar karat ni, beliau ada juga pelanggan dari luar negara yang menempah melalui online. Hebat jugak hasil tangan anak tempatan ni.

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Pelanggan tengah pilih barang yang berkenan dihati..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Buku komik lejen macam Ujang, Gila-gila pun ada kat sini..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Banyaknya buku-buku lama…
Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Semua ni yang terpakai tapi keadaan masih elok. Semuanya branded.

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Nampak macam barang dah tak leh guna dah..tapi ada peminat juga barang -barang camni..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pendapat abam lah, untuk korang yang minat barang-barang antik, barangan rare..memang korang wajib singgah kalau dah sampai kat Alor Setar. Kat Pasar Karat Kampung Berjaya ni macam-macam barang boleh korang beli kat sini. Kalau jumpa yang korang minat tu, cuba lah try nego harga, untung-untung dapat harga special nanti.
Terima kasih gais..jumpa lagi untuk next entri ya..

Kalau dah sampai.kat Pasar Karat Kampung Berjaya ni, jangan lupa mencuba Apom Lenggang ni..😋 Jom baca pasal Apom Lenggang Kg Berjaya dalam entri abam yang seterusnya

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

 

Baca juga Kat Mana nak order Durian Crepe yang SEDAP kat Alor Setar/Jitra?

Baca juga Tips Bercuti & Bershopping kat Ho Chi Minh Vietnam

3,062 total views, 3 views today

Durian crepe sedap di Alor Setar

Durian crepe sedap di Alor Setar

Durian crepe sedap di Alor Setar

Abam nak share sket dengan hangpa terutama peminat durian crepe yang dok kat area Alor Setar, Jitra dan kawasan berdekatan. Kini hangpa tak payah risau dah mana nak dapatkan durian crepe yang sedap kat sekitar Alor Setar ni.

Durian crepe sedap di Alor Setar
Cream ni memang sedap..rasa tak macam cream lain

Durian crepe ni menggunakan resepi istimewa, bukan dia boh whipping cream saja tau tapi dia ada bahan rahsia lain lagi. Bila makan tu, kombinasi cream dan durian menjadikan rasa durian tu sangat ummmmpphh..!! Isi durian yang digunakan pun yang berkualiti malah kuantiti durian dalam durian crepe ni pun agak banyak..tak seperti sesetengah durian crepe lain, hanya sket ja dibubuhnya. Kalau rasa nak isi durian tu lebih, hangpa boleh request nak extra isi durian.

Durian crepe sedap di Alor Setar

Dalam setiap pek, ada 6 biji durian crepe. Yang bestnya, ada pulak servis penghantaran terus ke rumah atau opis hangpa. Delivery kat sekitar Alor Setar Percuma plak tu.Kalau hangpa kat Area Jitra dengan Kuala Kedah, order ja 2 pek..delivery Percuma. Alang-alang boleh kutip order dengan geng opis kan.

Untuk hangpa yang memang hantu durian, hantu durian crepe..serius hangpa kena cuba durian crepe ni. Memang abam boleh kata, durian crepe sedap kat Alor Setar ni.

Camana nak order Durian Crepe Sedap kat Alor Setar ni?

Hangpa Kontek nombor kat bawah ni :
Bihah 0149021438
Fb profile : Sabihah
Harga : Rm10 sepeket
Untuk extra durian Rm12

Apa? Hangpa tak makan durian crepe?

Durian crepe sedap di Alor Setar
Kalau hanpa tak makan durian, hangpa boleh try flavors coklat, strawberi & oreo.

Jangan bimbang, ada crepe perisa lain gak tau macam perisa oreo, coklat & strawberi.
Apa lagi cepat-cepat lah order ya..

Baca juga Resepi Brownies yang mudah & sedap

Baca juga Kat mana nak order Brownies Sedap di Putrajaya

4,462 total views, no views today

Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Hari ni, abam balik kampung jap kat Alor Setar. Balik jap ziarah famili abam ni. Rindu dengan mak abah kat kampung. Kalau balik kampung ni, kekadang kalau ada masa abam singgah jap kat gym yang ada dekat-dekat umah ni. Umur macam abam ni, kesihatan pun nak kena jaga juga, sementara belum ada penyakit ni, boleh lah lagi nak bersenam. Kali ni abam nak cuba satu gym,  Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar. Lokasi nya betul-betul seberang jalan berhadapan dengan masjid Al-Bhukary.

Jom abam abam kongsikan apa yang ada dalam Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar ni..

Review  Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar 

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar
Ruang untuk cardio

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Ulasan abam pasal Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar :

1. Keseluruhan peralatan kat Iron Gym & Fitness ni cukup untuk buat latihan bebanan walaupun ada sedikit peralatan yang kelihatan agak lama.
2. Cukup sesuai untuk pengunjung lelaki dan wanita.
3. Kemudahan seperti tandas dan loker disediakan.
4. Staf cukup friendly
5. Lokasi strategik, dekat jer dengan jalan. Kalau korang lalu kat area jalan langgar, dan sampai kat masjid Al Bukhary mesti nampak punya.

Keseluruhan nya abam berpuas hati guna perkhidmatan kat sini. Jadi hangpa yang dok dekat-dekat Alor Setar, terutama dekat-dekat jalan Langgar tu boleh lah ke sini nanti.

Kalau korang nak dapatkan lebih informasi, boleh ke Facebook Pages  Iron Gym & Fitness

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Baca juga Pengalaman hari pertama di Jom Kurus 1Malaysia

Baca juga Review Gym : AJ Fitness Presint 11 Putrajaya

1,653 total views, no views today