Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – Ilmu bernilai dalam seni fotografi

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – Ilmu bernilai dalam seni fotografi

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 | Baru-baru ni abam bersama-sama dengan rakan blogger dari Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9) diberi peluang untuk menambah ilmu mengenai gotografi menggunakan telefon. Bengkel Fotofon KBBA9 2018 kali ni dianjurkan bersama SONY dan mendapat kerjasama dengan pihak MATIC dan COSMODERM.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 - matic

Di zaman yang semakin canggih ini,  teknologi terkini yang ada pada smartphone jika digunakan sebaiknya, gambar yang dihasilkan boleh dikatakan hampir setanding dengan kamera DSLR.

Dalam keadaaan tertentu, smartphone mungkin lebih sesuai digunakan untuk merakamkan situasi atau gambar. Kelebihan yang ada pada smartphone seperti lebih ringan, compact dan lebih mudah dibawa kemana-mana menjadikan smartphone salah satu tool yang utama untuk sesetengah jurugambar profesional mahupun amatur.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – Dengan kerjasama MATIC, SONY & COSMODERM.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 kali ni, pihak Pusat Perlancongan Malaysia (MATIC) berbesar hati menaja lokasi bengkel ni. COSMODERM bersama pihak SONY Malaysia, telah menyediakan seorang guru yang cikup hebat untuk bengkel ni iaitu seorang photographer terkenal, Encik Rahman Roslan. Beliau merupakan seorang photographer yang mempunyai pengalaman lebih dari 10 tahun. Beliau bermula sebagai photojournalist sejak tahun 2006 dan beliau banyak melibatkan diri dalam pelbagai kategori, dari fotografi dokumentari sehinggalah sehingga ke sektor pengiklaan.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 - Encik Rahman
Encik Rahman Roslan dari SONY

Gaya bersahaja Encik Rahman dalam mengajarkan ilmu fotografi membuatkan bengkel fotofon ni cukup menarik. Banyak ilmu-ilmu baru yang beliau kongsikan bersama. Jom abam kongsikan sedikit ilmu asas fotografi yang abam dapat kelas tersebut .

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 – INFO ASAS TENTANG SENI FOTOGRAFI

1. Aperture

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

2. Shutter Speed
Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Shutter Speed
3. ISO / ASA
Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Iso / Asa

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Paling asas dalam teknik fotografi atau fotofon ialah dalam menggunakan setting manual seperti menentukan nilai Aperture (f), Shutter Speed dan nilai ISO yang bersesuaian. Elemen seperti light, frame, rule of third, foreground, reflection dan perspective line juga memainkan penting untuk mendapatkan hasil gambar yang baik.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Encik Rahman memberi penerangan mengenai manua setting untuk setiap smartphone

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018 –  Contest Fotofon untuk menguji kreativiti

Selesai jer kelas teori, kesemua peserta bengkel di beri peluang untuk mengaplikasikan apa yang di pelajari didalam kelas tadi.  Sesi praktikal dilakukan diluar kelas dan disekitar perkarangan MATIC. Untuk menjadikan ia lebih menarik, semua hasil dari peserta akan dinilaikan oleh Encik Rahman sendiri melalui Contest Fotofon COSMODERM.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Antara photo-photo menarik sepanjang Contest Fotofon Cosmoderm

Nak tengok photo-photo yang lain masa contest tu? Jemput singgah kat Instagram #contestFotofonCosmoderm & Instagram Kelab Blogger Ben Ashaari

Jutaan penghargaan dan terima kasih kepada COSMODERMMATICSONY Malaysia, Restoran Nelayan Gombak, Cafe Cerita Kambing, KhaisyaDelite, Tasty_Bake, IraBakery, dan BrillPremiumCoffee. Terima kasih juga kepada sifu Rahman Roslan

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Sarapan pagi yang cukup sedap ni ditaja oleh Restoran Nelayan

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Minuman dari Brill Premium Coffee yang cukup sedap. Terima kasih juga kepada IraBakery dan Tasty Bake

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Sandwich dan brownies dari Khaisya Delite

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Tajaan untuk makan tengah hari dari Cafe Cerita Kambing

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Goodies dari COSMODERM dan SONY Malaysia, Terima kasih.

Bengkel Fotofon KBBA9 2018
Barissan Ajk yang terlibat untuk Bengkel Fotofon KBBA9 2018

Bengkel Fotofon KBBA9 2018

 

Baca juga Family Day KBBA9 di Cherating

164 total views, 0 views today

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Dah puas jalan-jalan kat pasar karat Kampung Berjaya, abam singgah kat gerai viral ni. Gerai Apom Lenggang Kampung Berjaya yang dah femes jugak lah seantero Malaya dek kerana apom lenggang dia yang sedap.

Sepanjang abam dok berjalan-jalan kat dalam pasar ni, rasanya ni lah satu-satunya gerai apom lenggang yang ada. Masa abam sampai tu, boleh tahan jugak ramai pelanggan laon yang dok tunggu order. Ada yang makan kat situ, ada yang bungkus nak bawa balik makan kat rumah. Ada sorang pelanggan kat depan abam tu, dia order sampai 40 biji apom lenggang untuk dibawa balik.

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Apom lenggang ni boleh dikatakan sebagai makanan tradisi lah, terutama di sebelah negeri utara ni. Mungkin kat negeri-negeri kat Malaysia ni mengguna resepi berlaianan dan nama pun lain. Apom lenggang ni biasanya kalau kat sini femes sebagai juadah untuk sarapan pagi. Kalau di Kedah, orang kata “menyeghok”..atau breakfast 😁

Macamana boleh dapat nama Apom Lenggang?

Macam resepi apom yang lain, cuma semasa nak masak tu,apabila bancuhan tepung dah masukan dalam kuali kecil yang dah panas, tukang masaknya akan melenggang-lenggang kuali supaya apom tadi akan rata, berbentuk bulat dan leper.

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

Kat korang yang mungkin datang jalan-jalan atau tersesat sampai kat Alor Setar ni, boleh singgah kejap untuk mencuba apom lenggang Kg Berjaya ni. Datang sebelah pagi tau, datang menyeghok sat kat sini..

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar
Harga murah, sedap pulak tu..
Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar
Apom lenggang ni kena makan masa panas-panas, baru lah sedap..

Baca juga : Pasar Karat Kampung Berjaya

Baca juga : Mana nak dapatkan Durian Crepe paling Sedap kat Alor Setar/Jitra?

692 total views, 0 views today

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Kalau sampai ke bandaraya Alor Setar, jangan terlepas untuk berkunjung ke Pasar Karat Kampung Berjaya. Kalau dah namanya pasar karat, memang menjadi wajib pegi untuk peminat-peminat dan para pengumpul barang-barang unik dan barangan antik. Pasar Karat Kampung Berjaya ni dibuka pada setiap hari Jumaat antara jam 7 pagi sehingga jam 12 tengah hari.

Lokasinya, korang boleh gunakan aplikasi waze atau maps untuk sampai ke sini. Taip jer “Kampung Berjaya” , bila dah dekat sampai tu, akan nampak ramai kereta parking kat tepi jalan. Parking agak susah sket kat area ni, jadi kalau nak senang dapat kenalah datang awal.

Pertama kali sebenarnya abam sampai kat Pasar Karat Kampung Berjaya ni. Bawa wife dan anak jalan-jalan kat sini. Kat area pasar karat ni bukan setakat ada dijual barangan antik, bahkan ada yang menjual makanan, jual pakaian dan barangan basah macam ikan, sayur dan lain-lain. Jadi kalau korang nak beli barang basah tu, boleh lah singgah beli sekali.

Ok, jom kita tengok apa yang menarik kat Pasar Karat Kampung berjaya ni..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

 

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Banyak betul koleksi duit-duit lama kat gerai ni.

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Banyanya duit syiling lama..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Cuba tengok harga nya…
Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Kat gerai ni, macam-macam barang rare, antik ada …sronok melayan tengok benda-benda kat sini

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Antara yang menarik perhatian abam kat Pasar karat Kampung Berjaya ni, ada 1 gerai yang menjual pisau, parang buatan tangan. Katanya selain dari di jual kat pasar karat ni, beliau ada juga pelanggan dari luar negara yang menempah melalui online. Hebat jugak hasil tangan anak tempatan ni.

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Pelanggan tengah pilih barang yang berkenan dihati..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Buku komik lejen macam Ujang, Gila-gila pun ada kat sini..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Banyaknya buku-buku lama…
Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Semua ni yang terpakai tapi keadaan masih elok. Semuanya branded.

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar
Nampak macam barang dah tak leh guna dah..tapi ada peminat juga barang -barang camni..

Pasar Karat Kampung Berjaya Alor Setar

Pendapat abam lah, untuk korang yang minat barang-barang antik, barangan rare..memang korang wajib singgah kalau dah sampai kat Alor Setar. Kat Pasar Karat Kampung Berjaya ni macam-macam barang boleh korang beli kat sini. Kalau jumpa yang korang minat tu, cuba lah try nego harga, untung-untung dapat harga special nanti.
Terima kasih gais..jumpa lagi untuk next entri ya..

Kalau dah sampai.kat Pasar Karat Kampung Berjaya ni, jangan lupa mencuba Apom Lenggang ni..😋 Jom baca pasal Apom Lenggang Kg Berjaya dalam entri abam yang seterusnya

Apom Lenggang Kampung Berjaya Alor Setar

 

Baca juga Kat Mana nak order Durian Crepe yang SEDAP kat Alor Setar/Jitra?

Baca juga Tips Bercuti & Bershopping kat Ho Chi Minh Vietnam

796 total views, 0 views today

Durian crepe sedap di Alor Setar

Durian crepe sedap di Alor Setar

Durian crepe sedap di Alor Setar

Abam nak share sket dengan hangpa terutama peminat durian crepe yang dok kat area Alor Setar, Jitra dan kawasan berdekatan. Kini hangpa tak payah risau dah mana nak dapatkan durian crepe yang sedap kat sekitar Alor Setar ni.

Durian crepe sedap di Alor Setar
Cream ni memang sedap..rasa tak macam cream lain

Durian crepe ni menggunakan resepi istimewa, bukan dia boh whipping cream saja tau tapi dia ada bahan rahsia lain lagi. Bila makan tu, kombinasi cream dan durian menjadikan rasa durian tu sangat ummmmpphh..!! Isi durian yang digunakan pun yang berkualiti malah kuantiti durian dalam durian crepe ni pun agak banyak..tak seperti sesetengah durian crepe lain, hanya sket ja dibubuhnya. Kalau rasa nak isi durian tu lebih, hangpa boleh request nak extra isi durian.

Durian crepe sedap di Alor Setar

Dalam setiap pek, ada 6 biji durian crepe. Yang bestnya, ada pulak servis penghantaran terus ke rumah atau opis hangpa. Delivery kat sekitar Alor Setar Percuma plak tu.Kalau hangpa kat Area Jitra dengan Kuala Kedah, order ja 2 pek..delivery Percuma. Alang-alang boleh kutip order dengan geng opis kan.

Untuk hangpa yang memang hantu durian, hantu durian crepe..serius hangpa kena cuba durian crepe ni. Memang abam boleh kata, durian crepe sedap kat Alor Setar ni.

Camana nak order Durian Crepe Sedap kat Alor Setar ni?

Hangpa Kontek nombor kat bawah ni :
Bihah 0149021438
Fb profile : Sabihah
Harga : Rm10 sepeket
Untuk extra durian Rm12

Apa? Hangpa tak makan durian crepe?

Durian crepe sedap di Alor Setar
Kalau hanpa tak makan durian, hangpa boleh try flavors coklat, strawberi & oreo.

Jangan bimbang, ada crepe perisa lain gak tau macam perisa oreo, coklat & strawberi.
Apa lagi cepat-cepat lah order ya..

Baca juga Resepi Brownies yang mudah & sedap

Baca juga Kat mana nak order Brownies Sedap di Putrajaya

2,456 total views, 0 views today

Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Hari ni, abam balik kampung jap kat Alor Setar. Balik jap ziarah famili abam ni. Rindu dengan mak abah kat kampung. Kalau balik kampung ni, kekadang kalau ada masa abam singgah jap kat gym yang ada dekat-dekat umah ni. Umur macam abam ni, kesihatan pun nak kena jaga juga, sementara belum ada penyakit ni, boleh lah lagi nak bersenam. Kali ni abam nak cuba satu gym,  Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar. Lokasi nya betul-betul seberang jalan berhadapan dengan masjid Al-Bhukary.

Jom abam abam kongsikan apa yang ada dalam Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar ni..

Review  Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar 

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar
Ruang untuk cardio

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Ulasan abam pasal Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar :

1. Keseluruhan peralatan kat Iron Gym & Fitness ni cukup untuk buat latihan bebanan walaupun ada sedikit peralatan yang kelihatan agak lama.
2. Cukup sesuai untuk pengunjung lelaki dan wanita.
3. Kemudahan seperti tandas dan loker disediakan.
4. Staf cukup friendly
5. Lokasi strategik, dekat jer dengan jalan. Kalau korang lalu kat area jalan langgar, dan sampai kat masjid Al Bukhary mesti nampak punya.

Keseluruhan nya abam berpuas hati guna perkhidmatan kat sini. Jadi hangpa yang dok dekat-dekat Alor Setar, terutama dekat-dekat jalan Langgar tu boleh lah ke sini nanti.

Kalau korang nak dapatkan lebih informasi, boleh ke Facebook Pages  Iron Gym & Fitness

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Baca juga Pengalaman hari pertama di Jom Kurus 1Malaysia

Baca juga Review Gym : AJ Fitness Presint 11 Putrajaya

499 total views, 0 views today

Choosing HDB flats for single house owner

Choosing HDB flats for single house owner
Hello guys,

Thanks for drop by my blog again. Today i like to share with you guys this great article. I hope you can spend a little bit of your time to read this article.

Choosing HDB flats for single house owner

Choosing HDB flats for single house owner

At 35 years old, many would have settled down and expanding family in their hearty home. How about a single at 35 years old? In Singapore, if you’ve just celebrate your 35th year birthday, you can rejoice now. Because you are now eligible to buy a Housing Development Board (HDB) flat in any part of Singapore whether it is a HDB flat in Toa Payoh or a studio in Tiong Bahru. What are you waiting for? Time to BTO or look for one now! But before that, let’s look at the type of HDB flats for a solo-dweller like you.

First thing first, let’s run through a quick eligibility check according to HDB’s regulations, for solos.

  • Citizenship: Singaporean or Singapore Permanent Residence (PR)
  • Age: Above 35 years old
  • Status: single or divorced individual
  • Income ceiling: up to $6,000

If you have meet all the above, you’re just few steps closer to owning HDB flats.

Which type of HDB flats can singles buy?

You have two choices to decide when it comes to HDB flats – a two room BTO flat or a resale HDB flat. It is known that Singapore’s Build to Order (BTO) flats are cheaper than any HDB flats, which is priced approximately S$90,000 to S$135,000 for a 2-room BTO flat as compared to resale HDB flats with price ranging from S$270,000 to S$350,000, depending on locations. The nearer the flat’s location to Central Business District (CBD), the higher the price. For example, Toa Payoh, Queenstown, Chinatown, River Valley and others.

Two-room BTO flats are known for ‘hard to get’. Based on last statistics, the balloting exercise for 2-room is counted seven applicants for a unit. What makes this two-room BTO flats (1 bedroom and 1 living room) attractive? Apart from being brand-new apartment, you can renovate to your dream home that suit your needs. Most of the 2-room units, has a sliding partition in lieu of a solid wall, making it like an open floor plan concept. This makes your house space efficient and agile for you to fully utilise the space in your 2-room BTO flat. However, the waiting time for your ballot to be successfully drawn. Then, for the unit to be ready could be a long wait as you will need to wait around 3 to 4 years for it to complete before moving in. Well, during interim, you can start hands on to design and plan your dream home. It’s even cost efficient when you have ample of time to shop for your new furniture.

If balloting and waiting for your BTO unit to be ready is a turn off for you. How about looking at the resale HDB flat? There are various types and plentiful of HDB flats for you to purchase immediately, provided you can afford it. Affordability could hold you back from buying as the resale HDB flats are costly in Singapore. Although the cooling measures regulated by Singapore government has helped to lower the property price but you will still be expecting to pay around S$270,000 to $360,000 for a three-room HDB flat resale unit. Do research on the remaining lease of your desired resale HDB unit because if it’s less than 60 years left, you will be limited in how long can you use your CPF to pay your mortgage. This is scene is common in matured estates like Toa Payoh, Queenstown, and others. Once your mortgage matures, you will need to reach out for cash from your pocket to pay more. After purchased your very own HDB flat, you will need to allocate an amount of budget to carry out some renovation work as it could be old or shabby. Perhaps some touch up to make your unit livelier. There’s an anecdotal suggests that you will need to set a renovation budget of S$30,000 for 3-room flat, S$40,000 for 4-room flat and S$50,000 for a 5-room flat.

Now, that you’re probably thinking that a resale HDB flat is more costly than the brand-new BTO flats. Here comes the lucrative part, the resale 3-room HDB flat could be a gain advantage in terms of income generator. You can rent out your extra rooms to generate some passive income to cover your loans or other financial commitments. Unlike BTO flats, you’re required to reside in your unit up till five years, also as known as Minimum Occupancy Period (MOP) before you sublet, rent or resale.

In conclusion, both BTO and resale HDB units have their distinctive advantage or disadvantages. There are also other factors that affect your decision making for your own dream home like lifestyle, neighbourhood, location, facilities and amenities and others. Be mindful with your financial capabilities and affordability, you wouldn’t want to be burden by this financial commitment.

Thanks guys.

Baca juga : The Legend Hotel Cherating

575 total views, 0 views today

28 Jan Seminar Jom Kurus Kevin Zahri di Kuala Lumpur

28 Jan Seminar Jom Kurus Kevin Zahri di Kuala Lumpur

28 Jan Seminar Jom Kurus Kevin Zahri di Kuala Lumpur

Hari ni rakan-rakan dari Kelab Blogger Ben Ashaari turut meyertai bersama Seminar Jom Kurus Kevin Zahri yang diadakan di Shah Alam,Selangor. Shah Alam merupakan destinasi pertama untuk seminar ini, dan banyak lagi lokasi lain akan diadakan selepas ni.

28 Jan Seminar Jom Kurus Kevin Zahri di Kuala Lumpur
28 Jan Seminar Jom Kurus Kevin Zahri di Kuala Lumpur

Butiran Seminar Jom Kurus Kevin Zahri di Kuala Lumpur

Berikut adalah butir untuk sessi seminar dan senaman bersama Coach Kevin Zahri untuk peserta Cabaran Jom Kurus musim 10 di Kuala Lumpur.

  • Date: 28 January 2018
  • Time: 8.00am – 1.30pm
  • Venue: Dewan Raja Muda Musa, Shah Alam

Tentative program:

  • 8.00am – 9.00am: Bhangra Dance by Master Trainer Aliez & Team
  • 9.00am – 9.30am: Rehat
  • 9.30am – 9.45am: Group Photo
  • 9.45am – 10.30am: Weight loss sharing session by Natrah dan ChaCha (Ikon JK1M10)
  • 10.30am – 1.30pm: Seminar and Games by Kevin Zahri & Team Leaders JK1M10
  • 1.30pm – 2pm: Photo Session

Untuk jadual seluruh Malaysia, sila rujuk kepada laman Jom Kurus Seminar Tour

Seminar Jom Kurus Kevin Zahri di Kuala Lumpur
Sesi bergambar bersama Coach Kevin Zahri selepas tamatnya Seminar Jom Kurus Kevin Zahri untuk zon Kuala Lumpur

Baca jugak Pengalaman hari pertama di Jom Kurus 1Malaysia

661 total views, 0 views today

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10

 

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10 – Minggu Pertama

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Bersama rakan blogger, www.yanty.my ..tak sabar nak kurus ni..😂

Hari Sabtu semalam.. 7.30 pagi abam dah ada kat Taman Tasik Cyberjaya. Hari ni adalah hari pertama abam bersama program Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) musim 10. Ni lah kali pertama abam join program ni, dan abam pilih Coach Cem untuk area Putrajaya. Rasanya ramai yang kenal Coach Cem ni, beliau pernah jadi coach untuk 1 program tv kat astro dulu.

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Coach Cem

Hari pertama untuk program Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10 (kawasan Putrajaya) ni, semua peserta telah diminta untuk berkumpul kat Taman Tasik Cyberjaya. First time abam sampai kat taman ni. Dekat jer pun dari umah, dalam 10 minit jer. Tapi tak pernah sampai pun. Al maklumlah kat Putrajaya pun dah banyak taman, jadi layan kat Putrajaya jer lah kan..

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10

Ok..Apabila semua peserta Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10 dah sampai kat sini, semua peserta telah diminta untuk merekodkan berat masing-masing. Kemudian setiap peserta di ambil gambar Ini untuk nak tengok perubahan masa di akhir program nanti.

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Sesi menimbang berat badan masing-masing

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10

Sesi ice-breaking dengan semua peserta memang agak unik & lawak jugak cara ice-breaking yang Coach Cem ni buat. Cubit pipi partner lah dan macam-macam lagi benda lawak. Lepas sesi warm up jer, kami semua di uji untuk kenal pasti “fitness level” masing-masing.


Sesi Ujian Kecergasan untuk Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10

Fitness test yang pertama, ujian cardio. Kami perlu berlari mengelilingi kawasan tasik dalam masa yang ditetapkan. Ujian kardio ni nak menentukan tahap kecergasan dan tahap kekuatan jantung setiap peserta.

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Coac Cem bersama coach lain sedang menunjukan cara push up yang betul kepada semua peserta

Ujian kedua, ujian kekuatan untuk “upper body” iaitu buat pushup sebanyak mungkin dalam masa 2 minit.

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Fitness test yang ke 2, squat untuk bahagian lower body

Ujian ketiga pula untuk menguji kekuatan “lower body” dengan buat senaman squats. Coach Cem bagitau, untuk wanita yang nak bontot seksi macam JLo tu, rajin-rajin lah buat senaman ni. Hehehehe

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Coach Cem sedang tunjukan cara buat plank yang betul

Ujian seterusnya, kami diminta buat “plank”. Tujuannya nak uji kekuatan core masing-masing. Hebat akak sebelah abam ni, dah umur rasa lebih 50 tahun tapi mampu bertahan sampai 2 minit. Akibat rasa tercabar, abam kena menten jugak lah sampai 2 minit..bergegar lemak-lemak kat perut ni..hehehe..
Yang terakhir, ujian balance & awareness untuk menguji tindak balas peserta. 

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10

Hari Pertama Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10 kawasan Putrajaya

Di hari pertama untuk Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10 , Coach Cem berkongsi jugak mengenai pemakanan. Apa yang bagus dan tidak bagus di amalkan jika nak turunkan berat badan & kekal sihat.

Ohh lupa nak bagitau tadi. Untuk sesi ni, kami semua di bahagikan kepada 2 kumpulan iaitu kumpulan Hot & kumpulan Seksi. Cabaran selama 6 minggu ni, akan menguji semua peserta dan markah akan diberi. Kumpulan mana yang kalah nanti, kena denda. Hehheh..

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Coach Cem sedang menerangkan mengenai pemakanan sihat

Ok..setakat ni jer abam nak cerita untuk hari pertama Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10 ni. Korang tunggu untuk entri seterusnya ya..agak brapa abam leh kurangkan berat badan lepas ni.. tungguuuuu…😂

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Ada geng KBBA9 ..boleh terjah blog dia nanti www.yanty.my

Jangan lupa singgah ke  blog rakan Kelab Blogger Ben Ashaari abam yang sama-sama join program JK1M kali ni,. Yanty Lee

Boleh dapatkan infomasi mengenai Cabaran Jom Kurus 1Malaysia ni di :

Web Rasmi Jom Kurus

FB Pages Rasmi Coach Cem

Jom tengok antara gambar-gambar yang menarik masa Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10 hari Pertama

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Antara gaya-gaya paling menarik 😁
Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Hari pertama kena dera..biasa lah kan 😂
Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Sesi tepuk, cubit pipi partner sebelah…pompuan ok lah nampak kiut..kena yang sama lelaki..huh malas la nak cakap🤣🤣
Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Chewah…😁

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Penyiksaan hari pertama..hehehe
Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10
Antara penyeri untuk Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10 ni..

Cabaran Jom Kurus 1Malaysia (JK1M) Musim 10

Terima kasih sudi singgah ya..😁

Baca juga : AJ Fitness Presint 11 Putrajaya

Baca juga : Seminar Jom Kurus Kevin Zahri di Kuala Lumpur

 

647 total views, 0 views today

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

Aj Fitness presint 11 Putrajaya

Review : AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

Antara misi penting untuk 2018 ni, abam memang dah tekad dah nak turunkan berat badan ni. Penat lah bawak lemak ni hehehhe… Abam dah tekad selain nak amalkan pemakanan sihat , abam jugak nak aktif balik ke gym. Nak bagi fit balik badan ni.

Jadi, masuk 2018 ni apa yang abam buat, terus register jadi gym member di AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya. Jadi bila dah jadi member kena lah paksa diri datang kan. Ok, untuk penduduk Putrajaya, khas nya yang stay area Presint 9 & Presint 11..Lokasi gym berada di No 128 Jalan Jati Bukit 11/25, Presint 11 1 ..berada di lot kedai, berdekatan dengan Pusat Kejiranan Presint 11.

 

 

Jom tengok apa yang menarik kat dalam AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya ni,..

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya
Brader yang jaga ni memang tak sombong ..selalu senyum jer 😁

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

Boleh dikatakan peralatan yang disediakan cukup untuk buat senaman beban. Keadaan susunan pun teratur dan kemas. Kebersihan di gym pun cukup memuaskan. Selain dari tu, surau, bilik persalinan untuk lelaki dan wanita serta loker pun ada disediakan.

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

Bayaran masuk ke AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya ni agak berpatutan. Kalau rasa tak nak jadi member, nak walk in jer..dari jam 9 pagi hingga 5 petang hanya Rm5 sahaja. Selepas pukul 5 petang, bayaran sebanyak Rm7 dikenakan untuk sekali masuk.

Untuk  wanita, kalau korang tengah cari gym tu,..sekarang kat AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya ni tengah ada promo,..sebulan Rm60 sahaja.

Keseluruhan, abam cukup berpuas hati workout kat sini. Kalau pihak pengurusan AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya nak tambah lagi peralatan yang ada, abam cukup mengalu-alukan.

Aj Fitness presint 11 Putrajaya
Ok…abam nak posing seround dulu 🤣

Terima kasih kat korang yang sudi singgah lagi entri ni….😁

Untuk maklumat lanjut boleh ke FB page AJ Fitness Presint 11 Putrajaya

 

Baca juga Tips Senaman Untuk Bakar Lemak dengan Lebih Cepat

1,808 total views, 0 views today

Tahniah KBB9 Jalinkan Kerjasama Bersama Inomedik Info Perubatan dan Kesihatan Terkini

Tahniah KBB9 Jalinkan Kerjasama Bersama Inomedik Info Perubatan dan Kesihatan Terkini

 

Tahniah KBB9 Jalinkan Kerjasama Bersama Inomedik Info Perubatan dan Kesihatan Terkini

 

Baru-baru ni ,Kelab Blogger Ben Ashaar (KBBA9) di berikan peluang bekerjasama bersama-sama dengan Komuniti Blogger Rasmi INOMEDIK untuk membantu menyebarkan bahan portal Inomedik kepada orang ramai melalui laman-laman media sosial.

Apa Fungsi sebenarnya INOMEDIK?

INOMEDIK, merupakan sebuah portal perubatan dan kesihatan Malaysia yang menyediakan maklumat dalam pelbagai platform seperti  dalam bentuk artikel, video dan ulasan pakar untuk menyampaikan info daripada pakar-pakar perubatan di seluruh Malaysia dan berita kesihatan terkini yang bertujuan memberi pendedahan kepada Malaysia melalui laman media sosial.

Tahniah KBB9 Jalinkan Kerjasama Bersama Inomedik Info Perubatan dan Kesihatan Terkini
INOMEDIK juga adalah kerjasama oleh pihak hospital, Universiti dan NGO. Untuk maklumat korang..INOMEDIK tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan. Ia sekadar menyalurkan info yang berkaitan tentang kesihatan sahaja seperti 1001 sakit & rawat, ibu & anak, i-sihat, i-berita, i-sokongan, -forum dan tool kesihatan.

 

 

Tahniah KBB9 Jalinkan Kerjasama Bersama Inomedik Info Perubatan dan Kesihatan Terkini
INOMEDIK juga adalah kerjasama oleh pihak hospital, Universiti dan NGO.

Jalinan Kerjasama antara KBBA9 dan Inomedik

Semoga dengan kerjasama antara Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9) dan INOMEDIK, masyarakat akan lebih mudah untuk mendapat info-info terkini berkaitan kesihatan melalui media sosial. Moga kerjasama ini mampu memberi manfaat sepenuhnya kepada masyarakat di luar sana. Bagi yang ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai Inomedik, bolehlah layari laman sesawang mereka di www.inomedik.com . Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua  Sekali lagi tahniah kepada KBBA9 atas kerjasama ni.

Sumber : web   Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA9)  & Web INOMEDIK

Baca juga : Tips Keselamatan Beg di Airport

632 total views, 0 views today