Durian crepe sedap di Alor Setar

Durian crepe sedap di Alor Setar

Durian crepe sedap di Alor Setar

Abam nak share sket dengan hangpa terutama peminat durian crepe yang dok kat area Alor Setar, Jitra dan kawasan berdekatan. Kini hangpa tak payah risau dah mana nak dapatkan durian crepe yang sedap kat sekitar Alor Setar ni.

Durian crepe sedap di Alor Setar
Cream ni memang sedap..rasa tak macam cream lain

Durian crepe ni menggunakan resepi istimewa, bukan dia boh whipping cream saja tau tapi dia ada bahan rahsia lain lagi. Bila makan tu, kombinasi cream dan durian menjadikan rasa durian tu sangat ummmmpphh..!! Isi durian yang digunakan pun yang berkualiti malah kuantiti durian dalam durian crepe ni pun agak banyak..tak seperti sesetengah durian crepe lain, hanya sket ja dibubuhnya. Kalau rasa nak isi durian tu lebih, hangpa boleh request nak extra isi durian.

Durian crepe sedap di Alor Setar

Dalam setiap pek, ada 6 biji durian crepe. Yang bestnya, ada pulak servis penghantaran terus ke rumah atau opis hangpa. Delivery kat sekitar Alor Setar Percuma plak tu.Kalau hangpa kat Area Jitra dengan Kuala Kedah, order ja 2 pek..delivery Percuma. Alang-alang boleh kutip order dengan geng opis kan.

Untuk hangpa yang memang hantu durian, hantu durian crepe..serius hangpa kena cuba durian crepe ni. Memang abam boleh kata, durian crepe sedap kat Alor Setar ni.

Camana nak order Durian Crepe Sedap kat Alor Setar ni?

Hangpa Kontek nombor kat bawah ni :
Bihah 0149021438
Fb profile : Sabihah
Harga : Rm10 sepeket
Untuk extra durian Rm12

Apa? Hangpa tak makan durian crepe?

Durian crepe sedap di Alor Setar
Kalau hanpa tak makan durian, hangpa boleh try flavors coklat, strawberi & oreo.

Jangan bimbang, ada crepe perisa lain gak tau macam perisa oreo, coklat & strawberi.
Apa lagi cepat-cepat lah order ya..

Baca juga Resepi Brownies yang mudah & sedap

Baca juga Kat mana nak order Brownies Sedap di Putrajaya

5,029 total views, 9 views today

Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Hari ni, abam balik kampung jap kat Alor Setar. Balik jap ziarah famili abam ni. Rindu dengan mak abah kat kampung. Kalau balik kampung ni, kekadang kalau ada masa abam singgah jap kat gym yang ada dekat-dekat umah ni. Umur macam abam ni, kesihatan pun nak kena jaga juga, sementara belum ada penyakit ni, boleh lah lagi nak bersenam. Kali ni abam nak cuba satu gym,  Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar. Lokasi nya betul-betul seberang jalan berhadapan dengan masjid Al-Bhukary.

Jom abam abam kongsikan apa yang ada dalam Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar ni..

Review  Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar 

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar
Ruang untuk cardio

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Ulasan abam pasal Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar :

1. Keseluruhan peralatan kat Iron Gym & Fitness ni cukup untuk buat latihan bebanan walaupun ada sedikit peralatan yang kelihatan agak lama.
2. Cukup sesuai untuk pengunjung lelaki dan wanita.
3. Kemudahan seperti tandas dan loker disediakan.
4. Staf cukup friendly
5. Lokasi strategik, dekat jer dengan jalan. Kalau korang lalu kat area jalan langgar, dan sampai kat masjid Al Bukhary mesti nampak punya.

Keseluruhan nya abam berpuas hati guna perkhidmatan kat sini. Jadi hangpa yang dok dekat-dekat Alor Setar, terutama dekat-dekat jalan Langgar tu boleh lah ke sini nanti.

Kalau korang nak dapatkan lebih informasi, boleh ke Facebook Pages  Iron Gym & Fitness

 Iron Gym & Fitness Jalan Langgar Alor Setar

Baca juga Pengalaman hari pertama di Jom Kurus 1Malaysia

Baca juga Review Gym : AJ Fitness Presint 11 Putrajaya

1,921 total views, 2 views today

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Abam bersama rombongan cik Kiah kat Tan Son Nhat International Airport kat Ho Chi Minh City..

Assalamualaikum hi korang..
Trip untuk personal shopper abam kat Ho Chi Minh Vietnam, tak sampai pun lagi 2 minggu. Abam akan ke sana pada 7hb Februari sehingga 9hb Februari 2018. Trip kali ni agak pendek sket, hanya 2 jer berbanding trip sebelum ni sehingga 4 hari.

Memandangkan abam dah beberapa kali ke Ho Chi Minh, jadi abam nak berkongsi tips untuk korang nak pegi shopping kat sana.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

1. Sebelum pegi ke Ho Chi Minh, antara paling utama korang kena buat adalah booking hotel. Korang cari hotel lah hotel yang ada kat area District 1 atau area Kg Malaysia. Abam sarankan kat kawasan ni sebab ramai orang dari Malaysia stay dan shopping kat sini. Kat area sini nak dapafkan makanan halal pun senang. Antara hotel yang korang boleh booking siap-siap secara online ialah Xavier Hotel, Saigon Pink 2, Gia Huy Hotel, Blessing Hotel, Alagon Western Hotel, Cat Hotel,Queen Central Hotel. Untuk memudahkan, korang boleh gunakan www.booking.com atau www.traveloka.com untuk booking.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Ben Than Market
Sumber ilove-vietnam.blogspot
Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Sekitar kawasan Kg Malaysia

2. Masa abam pegi sana, abam dah prepare 3 jenis matawang. USD, Ringgit & Dong. Untuk shopping kat area Ben Than Market, pasar malam & kedai-kedai sekitar Kg Malaysia, korang boleh gunakan Ringgit Malaysia atau Dong. USD ni korang boleh gunakan untuk bayar hotel atau time sesak nak tukarkan ke Dong tu boleh dapat nilai yang tinggi sket. Tapi jangan bimbang kalau korang datang shopping kat area Kg Malaysia & Ben Thant Market ni, kebanyakan kedai terima Ringgit Malaysia.

Kat sana kalau korang tersiok shopping ke sampai duit cash tak cukup, korang boleh gunakan ATM mesin yang ada dalam Ben Thant Market. Tapi pastikan korang terlebih dulu dah set kan untuk pengeluaran antarabangsa. Caj sebanyak Rm13 akan dikenakan untuk setiap pengeluaran.

3. Masa hari pertama, jangan terlalu ghairah nak terus shopping. Pegi servey dulu. Bandingkan harga. Masuk hari ke dua baru start shopping. Masa nak beli pun jangan terus terima harga yang penjual bagi. Cuba minta kurangkan sehingga korang rasa barang yang korang nak beli tu memang logik harga nya. Contoh lah, katakan korang nak beli tshirt yang tulis Visit Vietnam tu. Biasanya diorang bagi harga antara Rm12-Rm15 sehelai. Cuba minta kurangkan sampai bawah Rm10.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Masing-masing sibuk pilih lace untuk customer yang order..

Ada peniaga kat sana yang percaya konsep “pecah telur”. Maksudnya kalau korang ni pelanggan yang terawal, mungkin rezeki korang akan dapat harga special dari peniaga tadi. Jadi shopping lah masa diorang baru buka kedai tu.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Pasar malam bermula jam 8 malam, dekat jer area Kg Malaysia dan Ben Than Market

4. Berhati-hati dengan penjual kacang, penjual kelapa dan tukang cuci/gilap kasut. Diorang biasanya suka paksa kita beli. Untuk yang cuci kasut ni abam dah 2, 3 diorang siap paksa ambik servis diorang. Tektiknya, diorang akan ofer yang murah kemudia bila kita dah terima, lepas dia akan caj mahal dengan kita. Kalau diorang approch korang, tolak request diorang dengan tegas. Kalau diorang follow, paksa jugak..korang masuk jer ke kedai atau restoran.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Makan kongsi ramai-ramai camni lebih jimat

5. Kalau korang stay atau shopping berdekatan Ben Than Market dan Kg Malaysia, korang jangan risau takut susah nak cari makan. Kat sini korang boleh cuba makanan kat kedai Haji Osman, Hajah Aisyah, Hj Basiroh. Terus terang abam bagitau harga agak sedikit mahal. Nasi goreng atau sepinggan mee ke, harga dalam Rm10 camtu.

6. Kalau korang nak jimat, korang boleh bawa makanan segera macam megi ke, lauk segera ke.. bawa jer travel rice cooker yang kecik tu, masak kat bilik. Boleh servey travel rice cooker ni kat www.shoppee.com. Harga dalam Rm44-Rm60 sahaja.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

7. Kalau dah kat area Kg Malaysia ada orang jual kopi ais atas motor atau tepi-tepi kedai. Kopi ais kat sini memng terbaik, rasa memang kaw punya.. Harga dalam RM3.00 je satu cup panjang. Antara abam akan buat entri khas untuk street food kat sekitar Kg Malaysia pulak ya..

8. Kat sini kalau korang yang jenis kaki shopping kain lace, shawl, beg ke..memang rambang mata. Dah lah harga murah, kualiti memang terbaik kalau pandai cari tempatnya. Contoh kain lace yang dijual kat butik-butik besar kat Kuala Lumpur, kat sana korang boleh dengan harga yang lebih murah.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Kat salah satu kedai yang menjual kain lace di Ben Than Market

9. Kat sana, kalau korang beli kain lace, korang boleh terus tempah jahit kat kedai tadi. Bagitau jer design apa korang nak buat. Cuma pastikan korang kena tempah dihari pertama/kedua korang kat sana. Supaya kalau lah ada nak betulkan, mungkin ketat ke atau nak longgarkan sikit, korang masih ada masa nak minta tailor betulkan. Harga tempahan antara Rm80-Rm120 bergantung kepada kedai & design baju korang nak buat.

10. Pastikan korang periksa betul-betul ukuran kain yang dipotong oleh kedai. Pastikan ukuran sama seperti yang korang minta. Ada kedai yang bagi servis hantar barang yang korang beli terus ke hotel. Ini pun korang mesti pastikan barangan korang cukup & betul masa di kedai lagi. Kalau kedai tu dekat dengan hotel, pegi lah bawa balik sendiri. Lebih selamat.

11. Kalau korang pertama kali ke Vietnam ni, mesti keliru pasal lalu lintas kat sana. Kat Vietnam ni diorang left hand drive. Kalau nak melntas jalan, kena berhati-hati sebab banyak motosikal yang suka meyelit dicelah-celah kereta.

12. Untuk kaum perempuan, masa nak jalan-jalan tu kena berhati-hati sebab taku yang meragut nanti.

13.  Kat sini kalau korang nak gunakan teksi, boleh gunakan perkhidmatan dari syarikat Vinasun atau Mai Linh Taxi. Kalau korang nak beli sim card, boleh beli masa korang kat airport. Abam selalu beli line VinaPhone, ambik pakej unlimited data, Rm50 sahaja.

14. Kat sini, selain dari lace, kain..korang boleh beli tudung/shawl berjenama terkenal yang ada kat Malaysia macam Nealofa, Ariani, Duck dan banyak lagi jenama lain.  Telekung Siti Khatijah pun ada kat sini. Kalau korang nak order dengan abam pun boleh nanti..😁

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam
Big bos tengah pilih shawl dan telekung yang di order oleh pelanggan

15. Boleh katakan peniaga kat sini cara diorang menjual agak kasar. Kekadang kita baru pegang kain, dia dah siap nak bungkus dah. Ada peniaga kat yang suka memaksa kita beli, kalau kita tak beli kadang kala dihalaunya kita. Jadi pastikan korang betul-betul berkenan dengan barang yang korang nak tu baru tanya. Jangan cepat sentap dengan cara diorang berniaga, kalau dia macam marah ke buat muka tak tau jer. Pegi cari kat kedai lain pulak. Rajin-rajin bertegur sapa dengan pelancong dari Malaysia, mana lah tau kan ada yang boleh kongsikan kedai yang ok untuk korang shopping.

Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam

Kepada korang yang berhasrat nak sini, boleh jadi kan Tips Bercuti dan Shopping di Ho Chi Minh Vietnam sebahgian dari rujukan korang kat sana. Selamat bercuti, happy travel k…😊

Baca juga : Rabbit Fun Land Lenggeng

 

17,006 total views, 30 views today

Grumpy Cat Menang Saman AS$710,000

Grumpy Cat Menang Saman AS$710,000

Grumpy Cat Menang Saman AS$710,000

Grumpy Cat Menang Saman AS$710,000

Kalau sebut Grumpy Cat jer, mesti korang tau kan, kucing ni antara kucing paling femes kat internet. Ini disebabkan muka kucing ni yang nampak garang. Sekarang ni Grumpy Cat bertambah-tambah lagi glamer bila tuannya menang saman sebanyak AS$710,000 (RM2.8 juta) . Ni lah rezeki tuannya Tabatha Bundse

Grumpy Cat Menang Saman AS$710,000
Grumpy Cat bersama tuannya..

Grumpy Cat Menang Saman AS$710,000

Keputusan mahkamah persekutuan di California memihak kepada Grumpy Cat & Tabatha Bundse apabila syarikat Granade Beverage dan Bundse dikatakan telah melanggar kontrak terhadap penggunaan Grumpy Cat atau nama sebenarnya Tardar Sauce untuk barisan minuman kopi ais yang dikenali sebagai “Grumpiccionos”.

Grumpy Cat Menang Saman AS$710,000

Dikatakan syarikat Granade Beverage dan Bundse telah tempek kebanyakan produk diorang dengan muka Grumpy Cat. Sepatutnya 1 produk je diorang guna imej Grumpy Cat, tapi diorang dah guna pelbagai produk lain yang tak ada dalam kontrak.

Kalau korang nak tau lah, Grumpy Cat mula jadi popular lepas abang kepada tuannya upload gambar kucing ni kat web Reddit.
Sebab muka kucing ni yang memang unik, muka pemarah atau ada yang kata muka “what ever…!!” Hehhe.. kucing ni terus jadi popular kat internet.

Bayangkan kucing Grumpy Cat ni sangat popular sampai kucing ni di jemput ke rancangan-rancangan tv, filem dan menjadi duta kepada pelbagai produk.

Jadi kalau korang ada bela binatang peliharaan macam kambing ke, ayam ke, yang ada muka unik macam Grumpy Cat ni..rajin-rajin lah share kat laman web. Ye lah, mana tau kot-kot ada rezeki korang kaya cam tuan kucing ni hehhe…

Jom singgah jap : Resepi Brownies yang mudah & sedap

1,830 total views, no views today

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

Baru-baru abam bawa wife dengan anak-anak layan filem Jumanji : Welcome To The Jungle (2017) kat GSC Alamanda Putrajaya. Filem ni sebenarnya dah mula ditayangkan kat pawagam seluruh negara mulai 22 Disember 2017 lagi. Anak-anak dah teruja nak tengok filem ni sebab diorang dah tengok Jumanji 1995 yang di lakonkan oleh Robin Williams dulu tu. Filem Jumanji 1995 memang cukup kelakar, memang teruja nak tengok sekuel yang terbaru ni.

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

 Jumanji : Welcome To The Jungle (2017)

Sekuel kali ni,  Jumanji : Welcome To The Jungle (2017) di arahkan oleh Jake Casdan dan diterbitkan oleh Columbia Pictures, Dibarisi oleh pelakon-pelakon hebat seperti  Dwayne Johnson (The Rock), Jack Black, Kevin Hart, Karen Gillan, Nick Jonas dan Bobby Cannavale pasti akan menarik ramai untuk menonton filem ni.

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

Review Jumanji : Welcome To The Jungle (2017)

Sekuel Jumanji : Welcome To The Jungle (2017) kali ni bermula dengan mengisahkan pasal 4 remaja dari berbeza latar belakang di satu sekolah, dikenakan kelas tahanan. Mereka ditempatkan si buah perpustakaan lama dan ditugaskan untuk membersihkan perpustakaan tersebut. Masa tengah dok mengemas tu, mereka terjumpa sebuah video game Nintendo lama. Rupanya ada game Jumanji plak kat situ. Mereka berempat iaitu Spencer (Alex Wolff) , Martha (Morgan Turner), Bethany (Madison Iseman) dan Fridge (Ser’Darius Blaine) main permainan tersebut. Mereka memilih avatar dalam game Jumanji tadi. Baru jer nak mula main permainan video game tadi, tetiba mereka disedut masuk ke dalam permainan tersebut.

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

Masa dalam game Jumanji ni, mereka berempat mesti mendapatkan kembali kristal yang di curi oleh  Van Pelt (Bobby Cannavale) dan kembalikan ke Bukit Harimau Bintang. Tujuan nya untuk mengembalikan semula keamanan di dunia Jumanji ni. Sejak  Van Pelt mencuri batu permata tu, dunia Jumanji seperti berada dalam kegelapan dan dipenuhi unsur kejahatan.

Semasa pengembaraan mencari batu permata ni lah yang best. Ada part aksi dan ada part memang cukup melucukan. Yang bestnya, setiap avatar mempunyai peranan masing-masing. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Macam watak Kevin Hart, part dia meletup sebab makan kek antara yang paling lawak.

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)

Pendapat abam pasal FILEM JUMANJI : WELCOME TO THE JUNGLE (2017)?

Apa yang boleh abam komen kat sini, lakonan setiap pelakon memang cukup mantap. Setiap watak mempunyai karektor yang tersendiri. Gabungan pelakon-pelakon hebat ini menjadikan filem ini menarik. Pendapat abam lah, lakonan hebat Kevin Hart dengan The Rock antara paling menyerlah. Memang pecah perut gelak dalam panggung.

Jumanji: Welcome To The Jungle (2017) adalah sebuah filem yang memang abam syorkan korang tengok.kalau masih sempat lah. Filem yang cukup awesome dan cukup menarik untuk tontonan seisi keluarga. Kalau korang memang peminat filem Jumanji yang pertama, korang pastinya akan layan filem Jumanji terbaru ini.
Abam bagi 8.5/10 untuk filem ini. Lepas baca review boleh try cari tiket kot-kot ada lagi heheheh…

 

Baca juga Review Guardian of The Galaxy Vol 2

 

3,136 total views, no views today

Haziq ke Pra Sekolah

Haziq ke Pra Sekolah

Akhirnya semangat membara nak update blog dah datang heheh..😁

Kali ni abam nak kongsikan moment si Haziq masuk ke Pra Sekolah. Harap-harap nanti akan jadi kenangan untuk abam sekeluarga tengok balik bila Haziq dah besar nanti.

First day si Haziq memang macho abis. Takda aksi-aksi drama menyayat hati. Mungkin dia segan kot kalau nangis nanti mesti orang pandang dia punya.

Haziq ke Pra Sekolah
Amboi,..sampai jer kat sekolah..ada Upin Ipin sambut diorang..
Haziq ke Pra Sekolah
Pikachu pun ada..bertuah bebudak sekarang ni..Tahniah pihak sekolah yang kreatif
Haziq ke Pra Sekolah
Muka konfiden takda drama hari pertama kat pra sekolah 😁
Haziq ke Pra Sekolah
Dengan bangganya tunjuk nama yang cikgu bagi..sebab ada 2 orang nama Haziq..so kenalah panggil Zikri
Haziq ke Pra Sekolah
Cantiknya kelas diorang..kreatif cikgu-cikgu pra sekolah ni

Haziq ke Pra Sekolah

Haziq ke Pra Sekolah

Haziq ke Pra Sekolah
Masa untuk makan pagi
Haziq ke Pra Sekolah
Makan pagi disediakan untuk murid-murid pra sekolah
Haziq ke Pra Sekolah
Bestnya…abis je 1st day siap dapat makan mekdi lagi…

Alhamdulillah..minggu pertama..semuanya berjalan lancar tanpa sebarang drama. Tapi masuk minggu ke dua..selama 3 hari dia nangis siap pegang kaki abam kat depan kelas tak nak lepaskan. Aaaa..sudah..🤣

Rupanya, dia ada kecik ati dengan cikgu sebab cikgu ada tegur dia sebab tak tulis kat buku..heheh tapi pastu apa ntah cikgu dia dah buat..semua ok..dia semangat balik dah nak masuk kelas..setiap hari semangat nak pegi sekolah.

Tahniah cikgu, terima kasih atas kesabaran melayan karenah anak-anak pra ni. Bukan semua cikgu dapat buat macam diorang. Terima kasih juga sebab kreatif dalam mendidik anak-anak kami..

 

Baca juga Bercuti di Cherating

2,602 total views, no views today

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

Aj Fitness presint 11 Putrajaya

Review : AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

Antara misi penting untuk 2018 ni, abam memang dah tekad dah nak turunkan berat badan ni. Penat lah bawak lemak ni hehehhe… Abam dah tekad selain nak amalkan pemakanan sihat , abam jugak nak aktif balik ke gym. Nak bagi fit balik badan ni.

Jadi, masuk 2018 ni apa yang abam buat, terus register jadi gym member di AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya. Jadi bila dah jadi member kena lah paksa diri datang kan. Ok, untuk penduduk Putrajaya, khas nya yang stay area Presint 9 & Presint 11..Lokasi gym berada di No 128 Jalan Jati Bukit 11/25, Presint 11 1 ..berada di lot kedai, berdekatan dengan Pusat Kejiranan Presint 11.

 

 

Jom tengok apa yang menarik kat dalam AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya ni,..

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya
Brader yang jaga ni memang tak sombong ..selalu senyum jer 😁

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

Boleh dikatakan peralatan yang disediakan cukup untuk buat senaman beban. Keadaan susunan pun teratur dan kemas. Kebersihan di gym pun cukup memuaskan. Selain dari tu, surau, bilik persalinan untuk lelaki dan wanita serta loker pun ada disediakan.

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya

Bayaran masuk ke AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya ni agak berpatutan. Kalau rasa tak nak jadi member, nak walk in jer..dari jam 9 pagi hingga 5 petang hanya Rm5 sahaja. Selepas pukul 5 petang, bayaran sebanyak Rm7 dikenakan untuk sekali masuk.

Untuk  wanita, kalau korang tengah cari gym tu,..sekarang kat AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya ni tengah ada promo,..sebulan Rm60 sahaja.

Keseluruhan, abam cukup berpuas hati workout kat sini. Kalau pihak pengurusan AJ Fitness Centre Presint 11 Putrajaya nak tambah lagi peralatan yang ada, abam cukup mengalu-alukan.

Aj Fitness presint 11 Putrajaya
Ok…abam nak posing seround dulu 🤣

Terima kasih kat korang yang sudi singgah lagi entri ni….😁

Untuk maklumat lanjut boleh ke FB page AJ Fitness Presint 11 Putrajaya

 

Baca juga Tips Senaman Untuk Bakar Lemak dengan Lebih Cepat

5,801 total views, 6 views today

Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap

Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap

Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap

Hari ni kena turn abam masak plak untuk anak-anak. Kalau abam masak, macam biasalah abam cari menu simple, mudah dan yang pasti anak-anak suka nak makan. Jadi hari ni, abam nak kongsikan resepi abam masak hari ni, Resepi Ayam Masak Sos.

Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap
Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap

Bahan-bahan untuk

– Ayam – 8 ketul

Bahan untuk ditumbuk atau dikisarkan :

– Bawang merah – 3 ulas
– Bawang putih – 3 ulas
– Bawang besar – 2 biji

Bahan yang dipotong/dihiris :

– Halia – 3 inci
– Cili padi / cili kampung – 2-3 biji ( kalau nak pedas boleh tambah lagi)

Bahan untuk kuah

– Sos cili – 4-5 sudu
– Sos tiram – 2 sudu
– Sedikit air
– Minyak masak secukupnya
– Garam – Secukupnya
– Gula – secukupnya

Cara-caranya :

Panaskan kuali dan masukan minyak yang cukup untuk menggoreng ayam.
Gorengkan ayam sehingga separuh masak dan angkat dari kuali.
Gunakan baki minyak yang guna untuk goreng ayam tadi, dalam 4-5 sudu minyak untuk menumis bahan yang kita kisar tadi (bawang merah, bawang putih, dan bawang besar). Tumis kan sehingga naik bau.

Pastu masukkan cili padi dan halia yang dipotong kecil tadi dan kacau sehingga rata.
Kemudian tambahkan soso cili dan sps tiram dan kacau sehingga kuahnya sebati. Tambah sedikit air. Sambung lagi kacau . Biarkan sebentar sehingga kuah pecah minyak.

Rasa sedikit kuah tadi.kalau perlu ditambah garam atau gula..tambahkan secukup rasa. abam tak tambah pun sebab rasa dari sos cili dan sos tiram tadi pun dah ok.

Kemudian masukan ayam dan gaul sehingga semua sebati..
Lupa nak tambah tadi…abam tambah kan hirisan bawang holland, tomato & capsicum . Abam masukan masa dekat-dekat nak masak.

Hidangkan panas-panas..makan dengan nasik putih saja pun ok dah.
Terima sebab sudi singgah kat blog abam ni.Nanti boleh ler cuba Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap ni ya 😋

Resepi Ayam Masak Sos Simple, Mudah, Cepat dan Sedap1

 

Menu asal dari Blog Rahmat RMD

Baca juga Resepi Mee Goreng Mudah dan Sedap,

16,312 total views, 22 views today

Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang

Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang

Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang
Masa ni abam kat kaunter check in di KLIA2..Beg semua dah balut

Kalau korang prasan, baru-baru ni kecoh pasal isu travel agen yang di tuduh cuba seludup duit melalui seorang warga mas yang juga client dia sendiri. Isu ni patut jadikan pengajaran untuk korang yang suka travel atau yang nak sesapa saja di airport. Nasib baik duit, kalau dadah …mau ke tali gantung..

Di sebabkan isu ni memang besar dan patut semua orang tahu, jadi abam nak kongsikan beberapa tips yang mungkin dapat membantu.

Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang

1. Jangan sesekali terima kiriman dari orang lain yang kita tidak kenali atau yang baru dikenali…

2. Jangan sesekali combine bag dengan travel buddies yang baru kita kenal kat group-group travel..biar check in lugage masing-masing. Takpa bayar lebih, janji selamat. Takut nanti ntah apa-apa di letakan dalam beg tu.

3. Yang selalu guna begpack tu korang kena balut sebelum checkin. Banyak kes dah sebelum ni yang selitkan barang-barang terlarang ke dalam beg. Banyak kes yang kantoi kat airport tetiba ada dadah ..tak pasal-pasal jadi banduan nanti. Bukan sahaja begpack, beg yang masuk jer kat bahagian luggage..mohon sila balut. Korang boleh balut sendiri atau gunakan servis di airport/lapangan terbang.

Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang
Servis wrap/balut di lapangan terbang..ada sedikit caj dikenakan. Kluarkan sedikit duit demi keselamatan

4.  Salah satu perangai orang kita ni, terlalu baik hati sampai offer space luggage kita kat orang yang tak dikenali yang overweight luggage kat depan atau sebelah kita. Tolong ya, demi keselataman jangan buat macamni. Kalau nak tolong, rasanya lebih baik bagi dia duit untuk bayar denda overweight tadi tu.

5.  Jangan sesekali nak tolong pegang barang orang lain yang dikenali semasa di airport. Kekadang ada jer datang minta tolong jaga barang diorang sekejap sebab nak toilet ke,..untuk selamat, korang minta jer dia tinggalkan kat pondok polis atau kat kaunter informasi.

6. Kalau anda berada di surau dan kasut anda hilang, jangan pakai kasut yang di tinggalkan di surau tersebut, mungkin kasut itu dah di selitkan dadah dan cuba menjadikan anda keldai untuk melepasi border control.. kalau anda lepas akan ada orang yang pulangkan kasut anda dengan alasan tertukar semasa di surau…

7. Jangan sesekali korang tinggalkan beg anda tanpa pengawasan, bawak saja kemana korang nak pegi..walaupun ke toilet. Bukan apa, takut  nanti ada yang cuba ambik kesempatan, diorang akan masukkan barang-barang terlarang oleh sindiket-sindiket tertentu…

Jadi, untuk korang yang selalu travel tu, jangan terlalu risau..cuma kena lebih berhati-hati.

Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang
Kalau nak pegi travel kena enjoy, tapi keselamatan tetap kena jaga

Terima kasih kat korang yang singgah baca entri Tips Untuk Keselamatan Semasa Check In Luggage Di Lapangan Terbang ni..semoga dapat membantu korang semasa nak travel nanti.

 

Sumber dari fb Mazlan Zonan

 

Baca juga : Cara tuntut hutang dengan scammer pakej travel

3,212 total views, 2 views today

Peristiwa Misteri Suatu Malam di Asrama Sekolah

Kisah misteri kat asrama sekolah SMTSP

Peristiwa Misteri Suatu Malam di Asrama Sekolah 

Assalamualaikum, hi korang..

Tetiba tadi teringat masa abam sekolah asrama kat Perlis dulu. Bila dok kat asrama ni, kekadang bila cuti hujung minggu (masa tu kat Perlis masih lagi cuti Sabtu & Ahad) ramai lah bebudak kat asrama ni balik kampung. Abam ni kekadang balik, kekadang tak balik. Bila tak balik tu memang agak sunyi gak lah kat asrama ni.

Suatu malam ni,  ntah apa abam tersalah makan sampai sakit perut. Dok tahan punya tahan, last dah tak tahan kena juga pi toilet. Toilet pulak kena guna kat aras bawah sekali. Bilik abam masa tu kat tingkat 3. Sebab masa tu, kat Perlis memang selalu ada masalah tekanan air rendah. Jadi air memang tak sampai ke tingkat atas.

Punya lah berlari dari tingkat 3 turun tangga, dah la dengan pakai kain pelikat pulak tu..sib baik tak tersangkut kain, kalau tak mau tersadung jatuh hheheh… Dipendek kan cerita,… dah setel hajat semua..baru lah rasa lega perut ni. Dah tak sakit lagi. Tetiba baru prasan, masa tu dah pukul 2 pagi dah. Halamak..!! Haaa..baru lah nak rasa takut. Rasa cuak, rasa nak terkencing lagi pun ada, walaupun pundi ni dah kosong dah.

Arghh berani kan diri, kluar dari toliet terus jalan balik ke bilik. Masa tengah dok jalan tu, abam baru prasan ada kawan abam dok tengah basuh baju kat kolah besar dekat tangga. Ok kolah ni, dalam bahasa utara..kalau orang keel, panggil kolam. Kat area kolah ni memang pot kami mandi atau basuh baju. Kekadang jadi kolam renang geng senior, terutama masa time cuti. Ok sambung cerita tadi heheh…pastu abam pun tegur kawan abam tadi, dah lewat-lewat ni takan tak abis basuh lagi. Kawan abam ni senyum jer, pastu bagi isyarat suruh abam naik dulu..

Kisah misteri kat asrama sekolah SMTSP
Pic ni abam ambik dari Utusan.com, kalau korang nak tau kolah tu ada kat sebelah belakang tangga di hujung gambar tu.

Keesokan paginya, kalau tak silap abam hari tu hari Sabtu, jadi kalau hari Sabtu ni biasanya kami dibenarkan untuk pi ke pekan Kangar. Nampak lah kawan abam yang basuh baju semalam tu tengah dok siap-siap nak kluar jugak.

‘Ehh hang basuh baju sampai pukul brapa semalam? Tak prasan pun hang balik bilik..”
Pastu kawan abam ni macam terkejut..
“Ehh mana aku pi basuh baju pun malam tadi..aku tidoq lah..’

Alamak…sapa yang abam jumpa malam tadi tu..serius, sampai sekarang abam tak pernah cerita kat sapa-sapa pasal ni..ni baru teringat balik huhuhu….
Lepas tu, kalau ada cuti panjang yang sambung hujung minggu tu memang confirm lah balik kampung.

Abam rasa, korang yang pernah stay kat asrama mesti ada yang pernah jumpa yang pelik-pelik kan. Tapi pengalaman stay kat asrama memang best, dapat belajar berdikari dan dapat ramai kawan dapat seluruh pelusuk negeri.

okeh, terima kasih sebab sudi singgah blog abam kali ni. Harap korang rasa seram lah yer..heheheh

Jemput baca :   Percutian Menarik di Cherating

4,732 total views, 2 views today