Resepi Ayam Grill Yang Mudah dan Sedap

RESEPI AYAM GRILL YANG MUDAH DAN RINGKAS

resepi ayam grill1 abamkorie

 

Assalamualaikum semua…, Terima kasih kat korang semua sebab rajin nak jengok blog abam ni. Lama jugak tak men’update’ blog sekarang ni. Disebabkan ada masa terluang sket lepas buat sarapan pagi tadi… abam nak share satu resepi mudah yang abam selalu buat dan post kat facebook. Resepi ayam grill niĀ cukup mudah, senang nak buat dan opkos lah sedap. heheh…

Resepi Ayam Grill ni memang abam selalu buat sebab cara penyediaannya yang sangat mudah, cepat dan cukup senang nak masak. Abam selalu buat dalam beberapa portion dan letak kan dalam peti ais. Bila nak masak jer, keluarkan dan biarkan hingga hilang beku, dah boleh grill atas pan.

Ok, tak nak bebel panjang-panjang, jom kita tengok resepi ayam grill mudah ni..

BAHAN-BAHANNYA :
Separuh ekor ayam @ boleh gunakan bahagian dada ayam, sebanyak 4-5 ketul
2-3 sudu besar serbuk kari daging
1-2 sudu besar serbuk lada sulah
1-2 sudu besar serbuk lada hitam

1 sudu besar serbuk paprika
1 sudu kecilĀ origano flakes (optinal)

Sedikit garam atau secukup rasa, atau korang boleh jugak letak kiub ayam sebagai menggantikan garam.

2-3 sudu sos tomato, ini pun pilihan samada nak letak atau tak. Sos tomato nak bagi rasa masam-masam sket.

Minyak zaitun

 

CARA MEMBUATNYA :

  1. Bersihkan ayam dan bagi yang tengah berdiet tu, pastikan buang kulitnya.
  2. Campurkan kesemua bahan tadi bersama ayam dan gaulkan. Perapkan dalam 1-2 jam. Atau nak lagi sedap, perapkan semalaman.
  3. Untuk memasak, panaskan grill non stick pan / grill pan dan grill sehingga masak.

Mudah dan simple jer kan. Apa yang abam selalu buat, abam akan buat dalam kuatiti yang banyak dan asing dalam bekas berasingan. Setiap satu bekas untuk sekali masak. Bahan-bahan tadi boleh korang adjust ikut selera tekak korang yer. Okeh, selamat mencuba..

 

 

1,665 total views, 13 views today